Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Meiden aan de bal

door Lindy (Hebban Crew) 1 reactie
Vanaf 16 juli vormen verschillende Nederlandse steden het toneel voor het EK Vrouwenvoetbal. Voor meisjes die niet alleen naar hun grote idolen op tv willen kijken, maar ook willen lezen over hun favoriete sport licht Hebban de meest actuele voetbalboeken voor meiden uit.


Meisjes- en vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport ter wereld. Nog niet zo lang geleden was het ondenkbaar om als meisje een profcarrière na te streven, maar inmiddels zijn er genoeg geslaagde voetbalsters die maar wat graag hun verhaal delen met jonge speelsters, om ze zo een zetje in de juiste richting te geven. Want zoals John Cruyff ooit zei:

“Ik vind dat iedereen die dat wil, gewoon lekker moet voetballen.”        

Een boek dat heel jonge meiden nog even een paar jaar op de boekenplank moeten laten staan, maar dat wellicht wel interessant is voor supportende of meevoetballende papa’s en mama’s is de door Iris Koppe biografie van Daphne Koster, icoon in het vrouwenvoetbal. Zij begon op 6-jarige leeftijd in een jongensvoetbalteam en werd later een van de beste speelsters van Nederland. Als aanvoerster van Oranje bereikte ze in 2009 de halve finale van het EK Vrouwenvoetbal. Profvoetballer worden is voor vele kinderen een droom, maar die is voor meisjes misschien nog wel moeilijker te realiseren dan voor jongens. In Daphne Koster: Nooit meer buitenspel vertelt Koster dan ook hoe zij toch de top wist te bereiken in een door mannen gedomineerde voetbalwereld.    

Het is de twintigjarige spits Vivianne Miedema ook gelukt om die top te bereiken. Op haar vijftiende speelde ze als jongste speelster ooit haar eerste wedstrijd in de Nederlandse eredivisie. Twee jaar later stond ze onder contract bij Bayer München en onlangs tekende Miedema na drie jaar bij Arsenal. Tijd voor een boek, waarin ze vertelt over haar eigen ervaringen op en om het veld. Natuurlijk deelt ze in Meidenvoetbal ook tips en trucs over trainingsvormen en tactiek met haar jonge fans. Voor beginners (‘wat moet je weten als je binnenkort op voetbal gaat?’) en iets meer ervaren spelertjes (‘hoe word je beter?’) tot de echte fanatiekelingen (‘bij welke clubs kun je je aanmelden?’); alles komt aan bod. Natuurlijk met veel actiefoto’s.  

Ook de Johan Cruyff Foundation weet hoe moeilijk het is om als vrouw door te breken in de voetbalwereld, of om überhaupt als meisje te mogen voetballen. Hoewel in Nederland steeds meer meisjes op voetbalvelden en schoolpleinen te zien zijn, zijn ze volgens de Foundation nog ondervertegenwoordigd op de zogenaamde Cruyff Courts die de jeugd in beweging moet krijgen. Tijd om daar verandering in te brengen. Het boek Meidenvoetbal in 14 verhalen is een bundel waarin de voetbalverhalen van oude en hedendaagse speelsters en de speelsters van de toekomst zijn verzameld. Het boek, met interviews door Annemarie Postma en onder redactie van door Martine Prange (oud-profvoetbalster) en Martijn Oosterbaan, laat zo de verandering van het Nederlandse voetballandschap zien, dat zich ontwikkelt van een mannensport naar een sport voor iedereen.    

Meer lezen over meidenvoetbal:  

Meiden aan de bal! door Vivian den Hollander

Vivian den Hollander vindt leesbevordering heel belangrijk en omdat Vivian en illustrator Saskia Halfmouw het vrouwenvoetbal een warm hart toedragen is er een nieuwe AVI-serie ontstaan: Meiden aan de bal!. Dit is het eerste deel in de serie.  

Voetbalgekke meiden door Barbara Scholten

De favoriete voetbalplek van Mila en Doenja wordt ontdekt door Henk en zijn vrienden. Er barst er een hevige strijd los… Dit is het eerste deel in de inmiddels driedelige serie ‘Voetbalgekke meiden’.

 

Meer lezen...

De Effies - Vivian den Hollander
Koen Kampioen - Fred Diks
Kief de Goaltjesdief - Gerard van Gemert
Snelle Jelle - Ad van Gils
De voetbalgoden - Gerard van Gemert
De wilde voetbalbende - Joachim Masannek
Het voetbalgekke elftal - Ulli Schubert
SuperKeeper - Geert van Diepen
Voetbalmeiden - Henriëtte Kan - Hemmink
Blauw-wit - Vivian den Hollander    Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Meiden aan de bal

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken