Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Mein Kampf herdrukt

door Jet Steinz 1 reactie
31 december, zeventig jaar na de dood van Adolf Hitler (1889-1945), verlopen de auteursrechten van 'Mein Kampf', de 'bijbel' van de nazi's. Het Zuid-Duitse Instituut voor Hedendaagse Geschiedenis (IfZ) heeft bekend gemaakt 4000 exemplaren van het boek, voorzien van kritisch commentaar, te zullen drukken. Volgens IfZ-chef Andreas Wirsching wil het IfZ met 'Mein Kampf. Eine kritische Edition' op die manier afrekenen met de vele mythes die rond het boek bestaan.

Hitlers schreef zijn beruchte manifest in 1924 - of liever, hij dicteerde de tekst terwijl hij gevangen zat in een gevangenis in Landsberg am Lech, nadat hij schuldig bevonden was aan verraad tijdens de Bierkellerputsch. In Mein Kampf zet Hitler zijn ideeën over Duitsland, ras en politiek uiteenzette, maar ageert hij ook en vooral tegen het Verdrag van Versailles (1919) dat Duitsland, de verliezer van de Eerste Wereldoorlog, onmogelijke herstelbetalingen oplegde. Het boek werd een bestseller - mede doordat de Duitse staat voorschreef dat elk getrouwd stel een exemplaar van Mein Kampf als geschenk kreeg.

In Duitsland is het boek niet verboden, maar een herdruk ligt gevoelig. Ook in Nederland is het bezitten en het uitlenen (door bibliotheken) van Mein Kampf niet verboden, maar de handel erin en herdruk ervan werden dat in 1974 wél. In 2007 werd in Nederland nog druk gediscussieerd over de vraag of het Mein Kampf-verbod opgeheven moest worden. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ronald Plasterk vond dat Mein Kampf vrij verkrijgbaar zou moeten zijn, maar een (krappe) Kamermeerderheid was het niet met hem eens.

Vorig jaar november stond de Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyck nog voor de rechter omdat hij exemplaren van Mein Kampf aanbood. Er laaide een discussie op over het nut van het verbieden van de verkoop van Mein Kampf en de mogelijke aanzetting tot Jodenhaat. Van Eyck werd niet gestraft; volgens de rechter ging een veroordeling te ver gaan in het licht van ''maatschappelijke ontwikkelingen'', zoals de eenvoudige verkrijgbaarheid van het boek via internet.



Over de auteur

Jet Steinz

747 volgers
295 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Mein Kampf herdrukt