Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Meisje (11) start zoektocht naar duizend boeken met zwarte heldinnen

door Hebban Crew 5 reacties
Het Amerikaanse meisje Marley Dias is een campagne begonnen om duizend romans bijeen te krijgen, waarin zwarte vrouwen centraal staan dan wel de hoofd- of heldenrol vertolken. Dias is het lezen van boeken beu die alleen maar 'over blanke jongens en honden' gaan.

De 11-jarige Marley Dias, woonachtig in New Jersey, is stapelgek op lezen. Maar ze kan maar moeilijk boeken vinden met personages met wie zij zich kan identificeren. Kort geleden heeft ze de #1000BlackGirlBooks-campagne opgezet in een poging om romans te verzamelen waarin zwarte vrouwen de belangrijkste personages zijn. 'Mijn ouders hebben me geleerd hoe belangrijk lezen is. En ook hoe het lezen over personages die op jou lijken en handelen zoals jij zou doen, het gevoel van eigenwaarde kunnen versterken', aldus Dias in een verklaring. 

'Ik wil dat ook andere zwarte meisjes, waar ook ter wereld, van zichzelf kunnen houden door het lezen van deze boeken. Ik weet dat er veel boeken zijn over zwarte meisjes, maar ik heb ze (nog) niet gelezen.'

Dias doet werk voor de goededoelenorganisatie van haar moeder Janice, GrassROOTS Community Foundation. Op 11 februari wil ze een literair festival bijwonen in de geboorteplaats van haar moeder, St. Mary in Jamaica, waar ze haar collectie boeken met zwarte meisjes/vrouwen wil doneren aan scholen en bibliotheken. Haar streefgetal is duizend boeken, ze zit nu op de helft.  

'Ik groeide op in een land waar iedereen zwart is', zei moeder Janice tegen een nieuwssite in Philadelphia. 'Marley woont in een overwegend blanke buitenwijk, in een land waarvan zwarten 12,6 procent van de bevolking uitmaken. Voor haar is identificeren veel belangrijker. Voor jonge meisjes in de Verenigde Staten is de context van een verhaal heel belangrijk. Ze willen verhalen die dichter bij hen of hun vriendinnen staan.'

Bron: The IndependentOver de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Meisje (11) start zoektocht naar duizend boeken met zwarte heldinnen

 

Gesponsorde boeken