Hebban vandaag

Nieuws /

Michel Houellebecq in bitter gevecht met krant Le Monde

door Hebban Crew 1 reactie
De Franse schrijver Michel Houellebecq heeft het flink aan de stok met de krant Le Monde. Hij verzet zich tegen de publicatie van een zesdelige serie biografische artikelen, waarin het Franse dagblad de auteur van onder andere Elementaire deeltjes probeert te doorgronden.

Michel Houellebecq weigert zijn medewerking aan de reeks artikelen, waarvan desondanks het eerste deel afgelopen maandag werd gepubliceerd. De schrijver heeft zijn vrienden en relaties opgeroepen evenmin de krant ter harte. Hij heeft ze zelfs aangespoord waar nodig juridische stappen te zetten.

'Ik weiger om met u te praten en ik zal mensen die ik ken vragen hetzelfde te doen', liet hij aan journalisten van Le Monde weten, toen zij hem in juni benaderden voor de artikelenreeks. Hij cc'de zijn mail waarin hij medewerking weigert aan de Parijse culturele elite, waaronder filosofen Bernard-Henri Lévy en Michel Onfray. Als de krant bij hen zou aandringen, moesten ze niet aarzelen om een advocaat in te schakelen, schreef Houellebecq.

Le Monde ging evenwel tot publicatie over. 'Dat een schrijver weigert om met de pers te praten over een artikel over hem, is niet ongewoon', aldus journaliste Arian Chemin. 'Maar als we ons daardoor zouden laten afschrikken, zouden we over niemand iets meer kunnen schrijven.' Maar haar research blijkt toch te zijn belemmerd door Houellebecqs actie. Uitgevers, redacteuren, filmmakers en academici weigeren met Le Monde over Houellebecq te praten. 

Houellebecq staat bekend om zijn uitgesproken kritische houding tegenover religie, met name de islam. In zijn laatste roman Onderworpen, schrijft hij over een islamist die president van Frankrijk wordt. Volgens journaliste Chemin komt Houellebecq in de artikelenreeks naar voren als 'een poseur die zijn imago angstvallig bewaart'. In het eerste artikel wordt een bezoek gebracht aan Chinatown, het 13e arrondissement in Parijs, waar de schrijver woont in een torenflat. 

Jérôme Fenoglio, directeur van Le Monde, noemt de mail van Houellebecq een ‘intimidatiemanoeuvre’ en een ‘belediging’. Hij vindt de mail van Houellebecq ‘onaanvaardbaar’ en weigert van de publicatie van de reeks af te zien.

(Bron: Radio France Internationale)Over de auteur

Hebban Crew

2166 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Michel Houellebecq in bitter gevecht met krant Le Monde

 

Gerelateerd

Over

Michel Houellebecq

Michel Houellebecq

Michel Houellebecq (1958) is een van Frankrijks grootste hedendaagse schrijvers....