Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Mindfulness doorgedrongen tot werkvloer

Steeds meer mensen vinden innerlijke rust door mindfulness. Nederlandse bedrijven lijken eindelijk het nut van deze vorm van meditatie in te zien en bieden cursussen aan of richten stilteruimtes in. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.Mindfulness is een vorm van meditatie waarin men zich op een niet-reactieve manier bewust is van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment. In het onderwijs zijn ze ermee bezig, psychiatrische patiënten zouden er baat bij hebben en er is een wildgroei aan cursussen: mindfulness lijkt een blijvertje. Het moment waarop ook in Nederland steeds meer bedrijven het aanbieden is eindelijk daar, aldus NOS.

"Sinds afgelopen zomer groeit ons aantal klanten echt flink", vertelt Wibo Koole, directeur van het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam. "Het zijn kleine en grote organisaties uit heel verschillende sectoren: tech-bedrijven, marketingorganisaties, gemeentes en ziekenhuizen."

Toch waarschuwen deskundigen. Anne Speckens, hoogleraar psychiatrie aan de Radboud Universiteit, stelt onder meer dat bedrijven het puur kunnen inzetten in dienst van de doelen van het bedrijf, in plaats van voor het welzijn van de medewerker. Uit een recente analyse van 209 wetenschappelijke studies naar de effectiviteit van mindfulness zou ook blijken dat het leidt tot een vermindering van depressieve klachten, angstklachten en pijn. Het kan niet alleen burn-out-klachten voorkomen of verminderen, het leidt ook tot een groter psychisch welbevinden van mensen. Mensen hebben een groter aanpassingsvermogen en zijn flexibeler. Logisch dus, dat bedrijven staan te trappelen om hun werknemers wat mindfuller te maken. En daar wringt het volgens Speckens. Bedrijven moeten het niet alleen maar gebruiken om de productiviteit en de stressbestendigheid van werknemers te verhogen. Dat is niet wat mindfulness is, het moet geen cursus stressvermindering zijn. Een workshop van twee dagen volstaat overigens niet, voegt ze er nog aan toe. Mindfulness is een vaardigheid. Het is iets wat je leert door het zelf te doen.

Oefenboeken

Over mindfulness en alles wat erbij komt kijken zijn meerdere boeken verschenen. Gezond leven met mindfulness van Jon Kabat-Zinn bijvoorbeeld. In deze herdruk van Handboek meditatief ontspannen word je geleerd hoe je op meditatie en yoga gebaseerde oefeningen kunt gebruiken om met meer aandacht in het nu te leven. Hierdoor kun je beter omgaan met de stress van alledag. Ontspanning, wijsheid en beheersing worden het uitgangspunt van je leven.

In Het kleine boek vol mindfulness van Tiddy Rowan zijn meer dan 150 tips, oefeningen en inspirerende quotes verzameld. Op toegankelijke wijze leer je je adem te beheersen, je gedachten te ordenen, de stress van alledag achter je te laten en je lichaam tot rust te brengen.

Het Mindfulness oefenboek van John Teasdale, Mark Williams en Zindel Segal biedt alle praktische hulp die je nodig hebt bij het beoefenen van mindfulness en leert je hoe je somberheid, gepieker en negatieve gedachten de baas kunt worden. Een boek vol aanwijzingen, tips, oefeningen en werkbladen. Het is beknopt en overzichtelijk, en biedt structuur, inzicht en mogelijkheden tot reflectie.

Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken. Over de auteur

Jean-Paul Colin

168 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Mindfulness doorgedrongen tot werkvloer

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken