Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Minichallenge: acht bekroonde thrillers

door Hebban Crew 2 reacties
Op zoek naar thrillers die wereldwijde erkenning hebben gekregen van zowel critici als het lezerspubliek? Voor deze minichallenge selecteerden we acht spannende boeken die in de afgelopen vijfentwintig jaar in de prijzen vielen.

In 1997 werd De dichter van Michael Connelly beloond met de Anthony Award. Het vijfde boek van Connelly was het eerste boek waarin seriepersonage Harry Bosch geen rol speelde, maar de thrillerschrijver koos voor een personage dat dicht bij hemzelf ligt: misdaadjournalist Jack McEvoy. Connelly werd geroemd voor zijn ingenieuze plot en onweerstaanbare spanning waarin een seriemoordenaar, bijgenaamd ‘de Dichter’, en een misdaadjournalist een akelig kat-en-muis-spel spelen. De dichter won tevens de Dylis Award en kreeg een vervolg met Stroomversnelling, waarin ‘de Dichter’ opnieuw van zich laat horen.  

De Barry Award, een prijs in het leven geroepen door het Amerikaanse tijdschrift Deadly pleasures, ging in 2000 naar de Canadese thrillerschrijver Peter Robinson voor Verdronken verleden. Het tiende deel met seriepersonage Alan Banks wordt door critici wereldwijd beschouwd als één van zijn beste thrillers. De inspecteur raakt betrokken bij een zaak waar een menselijke skelet wordt aangetroffen in een opgedroogd waterreservoir, maar de wortels voor deze misdaad blijken in het verleden te liggen.  

Val McDermid won in 2001 met haar thriller De terechtstelling de MacAvity Award. In 1963 wordt de jonge inspecteur George Bennett belast met een onderzoek naar een raadselachtige moord: er is namelijk geen lijk. Vijfentwintig jaar later vertelt Bennett zijn verhaal aan journaliste Catherine Heatcote, die werkt aan een boek. Maar vlak voor publicatie, beslist de oud-inspecteur om het tegen te houden… McDermid sleepte een jaloersmakend aantal internationale prijzen en nominaties in de wacht met deze thriller en het kreeg ook een driedelige televisieverfilming.  

Glasnyckeln, bij ons bekend als de Glazen Sleutel, werd in 2001 uitgereikt aan Jo Nesbø voor De vleermuisman. Met de introductie van zijn seriepersonage in zijn debuutthriller is Nesbø niet meer weg te denken uit de Scandinavische thrillertop. De Noorse rechercheur Harry Hole wordt naar Australië gestuurd om de moord op een landgenoot te onderzoeken. Eenmaal daar komt hij in aanraking met de Aboriginalvertelling van ‘De vleermuisman’. Nesbø is nog niet klaar met zijn befaamde seriepersonage en brengt volgend kalenderjaar een nieuwe ‘Hole’ op de markt.   

Het befaamde Mystic River (tevens verschenen onder de titel Vuile handen) van Dennis Lehane ging er in 2002 onder andere vandoor met de Dylis Award. De Amerikaan die ooit begon met het schrijven van fictie uit pure noodzaak om zich te vermaken ('Ik begon met schrijven toen ik te arm was om uit te gaan. Ik was 25, blut en woonde bij mijn ouders in’) kreeg op een dag een telefoontje van acteur en regisseur Clint Eastwoord om zijn thriller naar het witte doek te brengen. Mystic River is een bloedstollende psychologische thriller, maar tegelijkertijd ook een epische roman over liefde, trouw en familie.  

Voor thrillerschrijvers wereldwijd is de Scandinavische Martin Beck Award (vernoemd naar het gelijknamige personage) een bekroning op hun werk. In 2009 ging de prijs naar het schrijversduo Roslund & Hellström voor hun thriller Drie seconden. Het turbulente verhaal rond ex-crimineel en infiltrant Piet Hoffman kreeg dit jaar een vervolg met Drie minuten.  

De Dag van de Jakhals, de klassieker uit de pen van Frederick Forsyth ging er in 2012 vandoor met de Crimezone Canon Award. Door thrillerkenners werd het boek verkozen tot belangrijkste thriller in de geschiedenis van de misdaadliteratuur. Thrillerschrijver Tomas Ross noemt de thriller ‘hét voorbeeld, nog steeds, hoe factie moet: geschiedenis op de spannendst mogelijke manier vertellen, niet de schrijver die de werkelijkheid naar zijn hand zet maar het omgekeerde,’ en beschouwt het als één van zijn favorieten.  

2015 was het jaar waarin Michael Robotham erkenning kreeg zijn thriller Leven of dood met de CWA Gold Dagger. 'Het is fijn om commercieel succes te hebben, om veel boeken te verkopen en daardoor fulltime schrijver te kunnen zijn. Maar door het winnen van een Dagger kun je zeggen dat je het respect van collega's hebt verdiend en toegevoegd wordt aan een bijzondere lijst met schrijvers,' aldus de Australische thrillerschrijvers tijdens de prijsuitreiking. Audie Palmer zit tien jaar gevangenisstraf uit voor een gewapende overval waarbij vier mensen omkwamen. Zeven miljoen dollar is nooit teruggevonden. Maar dan verdwijnt Audie de dag voor hij vrijkomt. Iedereen jaagt op hem, maar Audie heeft één doel: hij moet een leven redden voor het te laat is...

Klik hier voor de minichallenge! Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Minichallenge: acht bekroonde thrillers

 

Overig

Minichallenge: Acht bekroonde thrillers

op 05 december 2016 door Hebban Crew 8 boeken 50 volgers 1 reactie 2 likes

Hebban Spots

Hebban Minichallenges

101 volgers

Dit is dé Hebban Spot voor alle redactionele - en gesponsorde - minichallenges die je kunt gebruiken om je Hebban Reading Challenge een extra tintje te geven. Een Hebban Minichallenge is een...

Gesponsorde boeken