Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Minichallenge: acht fantasywerelden

door Hebban Crew 10 reacties
Voor alle literaire ontdekkingsreizigers, die wel eens een andere wereld willen verkennen hebben we een minichallenge gemaakt met daarin acht prachtige, bewezen fantasywerelden. Voor de doorgewinterde fantasyliefhebber zullen deze acht al bekend zijn, dus hen dagen we uit een eigen minichallenge met ándere fantastische werelden te maken.

De acht werelden die we voor deze minichallenge gekozen hebben, vallen allemaal in meer of mindere mate in het epische fantasy-subgenre.

J.R.R. Tolkien - Midden-aarde

Dé klassieke fantasywereld, waar vele auteurs zich later op gebaseerd hebben, bevolkt met elfen, mensen, dwergen, orks en natuurlijk enten en hobbits. Je kunt aan het grote epos beginnen (In de ban van de ring) of kleiner starten met De Hobbit (beide verfilmd als trilogie overigens). Om je kennis van Midden-aarde nog verder te verdiepen kun je ook De Silmarillion of één van de vele naslagwerken lezen.


Roger Zelazny - Amber

De aarde is maar één van de vele schaduwen (parallelle werelden) van Amber, het enige ware koninkrijk. Ooit heerste Oberon over Amber, maar nu betwisten zijn negen kinderen elkaar de macht. Zelazny schreef in totaal tien boeken over de prinsen van Amber, het patroon, de hoven van Chaos en de avonturen van Corwin en zijn zoon Merlin.


Ursula Le Guin - Aardzee

De wereld van Aardzee bestaat uit eilanden en heel veel zee daartussenin. Het is een gevaarlijke wereld, met magie op basis van de ware namen van objecten en personen, demonen, draken en het land van de dood, dat je zomaar binnen kunt stappen... Reis mee met Ged en Tenar door de vele verschillende culturen van de verschillende eilanden. De serie is net nieuw uitgebracht.


Robin Hobb - De zes hertogdommen en omstreken

De boeken over Fitz en de Nar (drie series inmiddels) spelen voornamelijk in de zes hertogdommen, die samen een koninkrijk vormen. Maar er is meer te ontdekken in deze wereld (ook wel het Rijk van de Ouderlingen genoemd), zoals de Wilde Regenlanden (waar draken wonen en levende schepen gebouwd worden) en het Bergrijk (waar de Ouderlingen mogelijk vandaan komen). In totaal spelen (tot nu toe) vijftien boeken in deze wereld.


Robert Jordan - De Westlanden en omstreken

Maak kennis met de wereld van Het rad des tijds: voor altijd gevangen in de eeuwige cyclus van opbouw, oorlog en waanzin. Veertien delen (de laatste drie geschreven door Brandon Sanderson) en een proloog kent deze behemoth van een serie, samen goed voor zo'n 11.000 bladzijden. Voor deze challenge vragen we echter maar één deel (Het oog van de wereld als je nieuw bent, of het deel waar je bent blijven hangen).


Katherine Kerr - Deverry / Westland

Maar liefst vijftien boeken spelen in deze wereld, die oorspronkelijk bedacht was voor één kort verhaal. De overkoepelende naam voor de wereld is Annwn (geen-plaats) en er leven zes verschillende soorten bewuste wezens, waaronder, mensen, elfen en draken.


Stephen King - Al-wereld

King heeft veel van zijn boeken gerelateerd aan zijn magnum opus en figuren uit allerlei andere verhalen komen terug in De Donkere Toren. Maar Al-wereld verken je toch het beste door te beginnen met De scherpschutter en van daaruit je verder zijn wereld in te lezen, via de vorming van zijn ka-tet, de confrontatie met de angstaanjagende Blaine de Mono en uiteindelijk de reis naar de donkere toren zelf.


Terry Pratchett - De schijfwereld

Misschien wel de meest uitgewerkte van alle fantasywerelden, over een platte wereld op de rug van vier gigantische olifanten die op het schild van een ruimteschildpad staan, die door het oneindige universum zwemt. De schijfwereldserie kent in totaal 41 boeken, een aantal korte verhalen, meerdere kaarten in boekvorm, naslagwerken en spin-offs. De eerste paar delen waren nog parodieën op bestaande fantasyclichés, maar vanaf het derde boek ging Pratchett zijn wereld volgens zijn eigen stramien uitwerken. Dat leverde humoristische boeken over vele uiteenlopende personages, landen en onderwerpen op, waarin meestal ook scherp commentaar op onze eigen wereld naar voren komt.Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Minichallenge: acht fantasywerelden

 

Overig

Minichallenge: Acht fantasywerelden

op 20 december 2016 door Hebban Crew 8 boeken 48 volgers 2 reacties 6 likes

Hebban Spots

Hebban Minichallenges

101 volgers

Dit is dé Hebban Spot voor alle redactionele - en gesponsorde - minichallenges die je kunt gebruiken om je Hebban Reading Challenge een extra tintje te geven. Een Hebban Minichallenge is een...

Gesponsorde boeken