Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Mogelijk alsnog Amerikaanse fans voor Gérard de Villiers

Toen de Franse spionageschrijver Gérard de Villiers vorig jaar op 83-jarige leeftijd aan kanker overleed, liet hij een omvangrijk oeuvre na. Hij schreef meer dan 200 spionageromans, maar brak gek genoeg niet door in de Verenigde Staten. Wellicht komt daar verandering in, met de publicatie van recent werk, waaronder een thriller waarin Vladimir Poetin de hoofdrol voor zich opeist.

Aan het einde van zijn leven schreef Gérard de Villiers vijf boeken per jaar. Wereldwijd verkocht hij ruim 120 miljoen thrillers. Maar een gigantisch succes in Noord-Amerika was hem bij leven en welzijn niet gegund. Slechts een paar boeken van zijn hand werden eind jaren zeventig uitgebracht en daar bleef het bij. 

Misschien kan De Villiers – zij het postuum – alsnog een Amerikaanse fanbase opbouwen. Volgens de New York Times brengt uitgeverij Vintage Books de komende maanden drie recente boeken van de Franse auteur op de markt. Deze week al verscheen zijn spionagethriller The Madmen of Benghazi uit 2012, in oktober volgt Chaos in Kabul uit 2013 en in april 2015 staat de publicatie gepland van The Revenge of the Kremlin  (met daarin Vladimir Poetin prominent in beeld). De laatste De Villiers-thriller die in Nederlandse vertaling uitkwam, was Gijzelaar van de taliban.

De Villiers stond bekend om zijn nauwe banden met (voormalige) medewerkers van Franse en buitenlandse inlichtingendiensten. Informatie die hij van hen verkreeg verwerkte hij zo veel mogelijk in zijn thrillers. In The Madmen of Benghazi bijvoorbeeld gaat het om de strijd tussen islamitische groeperingen en de CIA in het Libië van na de opstand tegen dictator Khadaffi. Het boek beschrijft het geheime commandocentrum van de CIA aldaar. De thriller verscheen in Frankrijk enkele maanden voordat er een aanval plaatsvond op het Amerikaanse consulaat in Benghazi.

(Bron: New York Times)Over de auteur

Hebban Crew

1639 volgers
3 boeken
3 favoriet


Reacties op: Mogelijk alsnog Amerikaanse fans voor Gérard de Villiers

 

Gerelateerd

Over

Gérard de Villiers

Gérard de Villiers

Gérard de Villiers (1929-2013) was een Franse schrijver, journalist ...