Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Murat Isik wint 25ste Libris Literatuur Prijs

door Hebban Crew 6 reacties
De Libris Literatuur Prijs 2018 gaat naar Murat Isik voor zijn roman 'Wees onzichtbaar'. Dat maakte juryvoorzitter Abdelkader Benali zojuist bekend in het Amstel Hotel, tijdens het galadiner voor genodigden.

Isik ontving een cheque van 50.000 euro voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar en uit handen van Minister Ingrid van Engelshoven van OC&W een door Irma Boom ontworpen bronzen legpenning. De prijsuitreiking werd traditiegetrouw rechtstreeks uitgezonden in Nieuwsuur op NPO 2.

“Murat Isik trekt je vanaf de eerste bladzijde met de vanzelfsprekende autoriteit van de geboren schrijver het verhaal binnen en geeft een wereld die de lezer kent uit krantenartikelen en sociale studies, haar plek in een universele, beklemmende en diep menselijke roman. Ondanks de zware thematiek weet de auteur op elegante en dikwijls humoristische wijze een belangrijk en ernstig verhaal te vertellen over een familie die zijn huis vindt in onze recente geschiedenis,” aldus de jury.

De andere genomineerden waren Martin Michael Driessen, Marjolijn van Heemstra, Ilja Leonard Pfeijffer, Arjen van Veelen en Tommy Wieringa.

Naast Abdelkader Benali (winnaar van de prijs in 2003) bestond de jury uit Hans Bouman (literair criticus van de Volkskrant), Johan De Haes (gewezen redacteur en literair recensent van de VRT), Lotte Jensen (letterkundige aan de Radboud Universiteit te Nijmegen) en Judith Uyterlinde (programmamaker en uitgeefdirecteur World Editions Londen/New York).

Vorig jaar won Alfred Birney de prijs met zijn roman De tolk van Java. Schrijvers die de prijs eerder wonnen, zijn onder anderen Connie Palmen, Adriaan van Dis, Tommy Wieringa, A.F.Th. van der Heijden, Dimitri Verhulst en Arthur Japin.

Het volledige juryrapport is te lezen op www.librisprijs.nl.

Lees verder

  

Bron: Stichting Literatuur PrijsOver de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Murat Isik wint 25ste Libris Literatuur Prijs

 

Gerelateerd

Over

Murat Isik

Murat Isik

Murat Isik (1977) debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond, die tot op hed...

Hebban Spots

Wees onzichtbaar

61 volgers

Welkom bij de leesclub rond Wees onzichtbaar, de roman van Murat Isik (Ambo|Anthos). Wees onzichtbaar staat op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2018. Op Hebban organiseren we met alle zes...

Gesponsorde boeken