Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Myrthe van der Meer beantwoordt lezersvragen, deel 3

Onlangs vroegen we Hebban-lezers om een vraag voor Myrthe van der Meer in te sturen. De bedenkers van de vijf origineelste vragen werden beloond met Myrthes psychiatrische romans PAAZ en UP én de schrijfster heeft hun vragen uitvoerig beantwoord. Deze week publiceren we elke dag een beantwoorde lezersvraag.

Karin Troost vroeg zich af:

Leef je, of ben je nog steeds aan het overleven?
"Ik probeer leven, geleefd worden en overleven zo goed en zo kwaad als het gaat te combineren. Bij de diagnose Asperger hoort een overgevoeligheid voor onlogica en stress en bij manisch-depressiviteit horen stemmingswisselingen, dus na het afronden van UP en alles daaromheen was ik een groot deel van januari bijvoorbeeld behoorlijk depressief. Dan sta ik dus in de overleefstand, maar ook dat zie ik niet als negatief; ik ben juist blij dat dat ook een optie is."

Over PAAZ :

Als Emma van de ene op de andere dag opgenomen wordt op de paaz, weet ze een ding zeker: hier is een fout gemaakt. Ze heeft namelijk een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn? Het is het begin van Emma's zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek met al haar regels, pillen en diagnoses - een zoektocht naar de uitgang, maar boven alles een zoektocht naar zichzelf. Tijdens haar reis langs vreemde pati?nten en nog vreemdere therapeuten, depressieve kerstballen en onverwachte vriendschappen, begint Emma te beseffen dat ze hier niet voor niets zit, en dat zij de enige is die kan bepalen of, maar vooral ook hoe ze ooit de paaz weer verlaat.

'Zoals J.J. Voskuil met zijn romancyclus Het bureau het kantoorleven heeft vastgelegd, zo nauwgezet registreert Van der Meer de praktijk van een psychiatrisch ziekenhuis.' - Wim Brands, VPRO Boeken

Over UP :
Emma is jong, getalenteerd, bevlogen en ze heeft levenslang...
de levenslange diagnose manisch depressief. Als Emma vol goede moed naar het laatste gesprek met haar psychiater gaat, gebeuren er een aantal dingen die ze niet helemaal had voorzien; haar psychiater is verdwenen, de vervanger weet niets van een eindgesprek en voor het einde van de dag is ze opgenomen op de paaz. Alweer.
Terwijl Emma op zoek gaat naar een verklaring, raakt ze langzaam maar zeker verstrikt in de wonderlijke wereld van pillen, psychiaters en patiënten. Hoeveel last mag je als psychiatrisch patiënt je omgeving bezorgen? Waar loopt de grens tussen problemen bespreken en anderen ermee chanteren?


Over Myrthe van der Meer:
Myrthe van der Meer (1983) was redacteur en brak door met de autobiografische bestseller PAAZ, over de tijd die ze doorbracht op een psychiatrische afdeling. PAAZ kreeg lovende recensies, werd genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs en wordt bewerkt tot een televisieserie. Kalf is haar tweede roman en getuigt van haar originele verteltalent en van haar geheel eigen, maar zeer aanstekelijke gevoel voor humor. In februari 2015 verscheen het vervolg op PAAZ, getiteld UP.Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Myrthe van der Meer beantwoordt lezersvragen, deel 3

 

Gerelateerd

Over

Myrthe van der Meer

Myrthe van der Meer

Was eerst redacteur, vervolgens psychiatrisch patiënt en schreef daarover PAAZ ...