Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Na halve eeuw vervolg op 'To kill a Mockingbird'

De Amerikaanse schrijfster Harper Lee heeft de literaire wereld aangenaam verrast met haar mededeling dat ze deze zomer met een nieuwe roman zou komen. Ruim een halve eeuw na haar bekroonde en verfilmde debuut 'To kill a Mockingbird'. ''Het is best een aardige prestatie'', zegt ze over haar nieuwe roman 'Go Set a Watchman'.

Ze won er de Pulitzer prize mee en verkocht er veertig miljoen exemplaren van: To kill a Mockingbird (Spaar de spotvogel, in Nederlandse vertaling). Maar daarna bleef het op fictiegebied 55 jaar stil rond schrijfster Harper Lee.

Maar daar was ineens de aankondiging, deze week, dat er een nieuwe roman van haar hand zal verschijnen. Overweldigend nieuws voor de fans van de 88-jarige schrijfster, die al sinds 1960 wachten op een opvolger van haar debuutroman over racisme in het zuiden van de Verenigde Staten. 

Het nieuwe boek, Go Set a Watchman, schreef Lee nog vóór To Kill a Mockingbird. Maar het verhaal speelt zich twintig jaar later af. Een van de karakters uit haar debuut, Jean Louise 'Scout' Finch, is nu een volwassene en keert terug vanuit New York naar haar geboorteplaats Maycomb. Ze gaat op bezoek bij haar vader, advocaat Atticus Finch, en andere personages uit To Kill a Mockingbird.

Schrijfster Harper Lee, vrijwel doof en blind, woont in een aangepaste woning met zorgfaciliteiten in Monroeville, het plaatsje in Alabama waar ze opgroeide met haar vriend, de schrijver Truman Capote. De deal om Go Set a Watchman uit te brengen, werd gesloten door Tonja Carter, de plaatselijke advocaat van Harper Lee. Carter, die nauwe banden onderhoudt met de schrijfster, zou het originele manuscript van Go Set a Watchman drie maanden geleden hebben ontdekt. Lee stelt in een verklaring, gepubliceerd door haar uitgever, dat het boek was afgerond in het midden van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Lee was het originele manuscript kwijtgeraakt. 

''Ik wist niet dat het nog bestond. Dus ik was verbaase en tegelijkertijd verheugd dat Tonja Carter het manuscript heeft ontdekt'', aldus Lee. ''Na veel aarzelen heb ik het verhaal aan een handvol mensen laten lezen. Het doet me deugd te horen dat zij het manuscript rijp vonden voor publicatie. Dat het boek na zo veel jaren wordt uitgegeven, maakt me nederig en verbaast me.'' 

Na de publicatie van haar debuutroman trok Lee zich terug uit het publieke leven. Ondanks de vele verzoeken weigerde ze nieuwe fictie uit te brengen. 

Harper Lee (foto) won met To Kill a Mockingbird in 1961 de prestigieuze Pulitzer Prize.  Het verhaal wordt verteld door de ogen van de ik-persoon, Jean Louise 'Scout' Finch, de dochter van Atticus Finch, advocaat in Maycomb, Alabama, een fictief boerendorp in het zuiden van de VS. Scout is een typische tomboy die veel optrekt met haar broer Jeremy Atticus 'Jem' Finch en hun vriend Dill.

Atticus Finch wordt aangesteld om de zwarte Tom Robinson te verdedigen, die ervan verdacht wordt dat hij een blank meisje heeft mishandeld en verkracht, de oudste dochter van de plaatselijke dronkenlap. Bij het proces zitten de blanke boeren als vanzelfsprekend beneden in de zaal, terwijl de zwarten boven op het balkon moeten staan; Jem, Dill en Scout voegen zich bij hen. Bij de verhoren wordt duidelijk dat Robinson onschuldig is: het meisje heeft de verkrachting verzonnen, en haar vader was verantwoordelijk voor de mishandeling. Desondanks wordt Robinson door de jury schuldig bevonden, waarna de doodstraf wordt uitgesproken.

In 1962 werd het boek door regisseur Robert Mulligan verfilmd met Gregory Peck in de rol van Atticus Finch (foto). Voor deze rol won Peck een voor Beste Mannelijke Hoofdrol. 

(Bron: The Guardian)Over de auteur

Hebban Crew

2142 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Na halve eeuw vervolg op 'To kill a Mockingbird'

 

Gerelateerd

Over

Harper Lee

Harper Lee

Harper Lee (1926-2016) was een Amerikaans schrijfster. Zij werd bekend door haar...