Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Nationale vogelzoektocht

Vrijwel alle landen in de wereld hebben een Nationale Vogel. Alleen Nederland nog niet. Hebban zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

Het VARA-radioprogramma Vroege Vogels vindt dat daar verandering in moet komen en is daarom vanmorgen in samenwerking met de Vogelbescherming Nederland gestart met de Verkiezing van de Nationale Vogel. Er is inmiddels een longlist van 28 vogels gemaakt: van roodborstje tot wilde eend, van aalschover tot buizerd, van grote bonte specht tot visdief. Tot 16 augustus kun je op de site van Vroege Vogels je stem uitbrengen. Op 1 september wordt de shortlist bekendgemaakt en kun je opnieuw je stem uitbrengen.

Uiteindelijk volgt begin november in een speciale uitzending de bekendmaking van de meest geliefde vogel in ons land; onze Nationale Vogel.
Het is de eerste keer dat de Nederlandse vogel wordt gekozen. In het buitenland is er al eerder gestemd. De Britten kozen voor het roodborstje, in de Verenigde Staten werd het de Amerikaanse zeearend en de Fransen stemden massaal op de haan.

Maar ja, welke vogel vind jij symbool staan voor Nederland en de Nederlandse volksaard het beste typeert? Goede vraag, die je wellicht pas kunt beantwoorden als je meer vande betreffende karakters weet. De nodige inspiratie vind je bijvoorbeeld in Vogels kijken van Kester Freriks. Hierin treft u alle driehonderd Nederlandse vogelsoorten:

Vogels zijn overal. In stadsparken en tuinen, aan zee, in bossen, weilanden en ruige gebieden. Ze zijn hoog in de lucht of bewonen een nest in de stad. Mensen zijn geboeid door hun vlucht, zangkunst en kleuren, de vogeltrek spreekt tot de verbeelding. Kester Freriks schreef portretten van alle driehonderd Nederlandse vogelsoorten. Hij behandelt de kleur van het verenkleed, vliegbeeld, zang en gedrag, en geeft ze een plaats in onze cultuur. Vogels kijken is een gids voor vogelaars en een literaire beschrijving van het wezen van vogels. De zeldzame kleurenillustraties zijn afkomstig uit de Artis Bibliotheek (onderdeel van de Bijzondere Collecties van de UB in Amsterdam).

Op zoek naar nog meer inspiratie? Check dan de leukste vogelboeken-lijst.

Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.  Over de auteur

Victoria Farkas

126 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Nationale vogelzoektocht

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken