Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Nederlandse illustratoren in twee Haagse musea

Nederland kent vele getalenteerde tekenaars. Maar hoewel het werk in het geheugen van velen gegrift is, zijn hun namen relatief onbekend. Het Letterkundig Museum en Museum Meermanno brengen nu een kleurrijke ode aan de illustratiekunst. Van Rie Cramer tot Max Velthuijs en van Arendsoog tot Wiplala; voor jong en oud een waar feest van herkenning.

‘De verbeelders’ van Museum Meermanno volgt het gelijknamige boek van Saskia de Bodt en presenteert in zes zalen de ontwikkeling van honderd jaar boekillustraties. Er zijn maar liefst 350 boeken en prenten te bekijken. Het museum besteedt aandacht aan zowel illustraties voor volwassenen als voor kinderen. De tentoonstelling bevat illustraties, zowel origineel als in druk, van Karel Appel, Hermanus Berserik, Wim Bijmoer, Jenny Dalenoord, M.C. Escher, Carl Hollander, Theo van Hoytema, Lucebert, Anton Pieck, Jan Rinke, Thé Tjong-Khing en vele, vele anderen.

‘Van Arendsoog tot Wiplala’ van het Letterkundig Museum stelt legendarische kinderboekenillustraties centraal. Het museum doet een greep uit zijn rijke collectie en laat aan de hand van thema’s en in een nostalgische setting circa 120 originele illustraties zien. Van omslagen voor geliefde boeken zoals De H.B.S.-tijd van Joop ter Heul en De scheepsjongens van Bontekoe tot tekeningen bij kinderbijbels en versjes van Annie M.G. Schmidt. Niet alleen wordt er werk getoond van gelauwerde illustratoren zoals Thé Tjong-Khing en Carl Hollander, maar ook van onbekendere namen zoals Herry Behrens en H. Jad.

De duotentoonstelling van Museum Meermanno en het Letterkundig Museum is geïnspireerd op de studie De verbeelders. Nederlandse boekillustratie in de twintigste eeuw van bijzonder hoogleraar Illustratie Saskia de Bodt. De duotentoonstelling is tot en met 17 mei 2015 te zien. 

Daarnaast organiseren de Koninklijke Bibliotheek en het RKD – Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis samen met de twee musea een symposium over de illustratiekunst.
‘De verbeelders: - verleden – heden – toekomst’ vindt plaats op vrijdag 6 maart 2015 in het Koninklijke Bibliotheek-gebouw.

De duotentoonstelling is te zien van 17 januari t/m 17 mei 2015 en komt tot stand met medewerking van de Koninklijke Bibliotheek en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.Over de auteur

Hebban Crew

2143 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Nederlandse illustratoren in twee Haagse musea

 

Gerelateerd

Over

Saskia de Bodt

Saskia de Bodt

Saskia de Bodt (1952) is bijzonder hoogleraar Illustratie aan de Faculteit ...

Gesponsorde boeken