Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Nelleke Noordervliet schrijft essay Maand van de Geschiedenis 2018

Nelleke Noordervliet schrijft het essay voor de vijftiende editie van de Maand van de Geschiedenis, met als thema 'Opstand'. Dat is bekendgemaakt in het tv-programma Tijd voor Max. Noordervliet voelt zich vereerd: 'Handenwrijvend en enthousiast begon ik het thema Opstand te verkennen. Wat een heerlijk onderwerp!'

Noordervliets heeft een voorliefde voor geschiedenis, zo blijkt uit diverse historische romans. Uit haar werk spreekt steeds de actualiteit van het verleden en de historiciteit van het heden. Na het verschijnen van Noordervliets debuut Tine of De dalen waar het leven woont (1987), een fictief dagboek van Multatuli’s eerste vrouw, werd zij erkend als een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers. Noordervliets belangstelling voor geschiedenis uitte zich ook in Altijd roomboter (2005), het verhaal over haar overgrootmoeder, en in de boeken die ze schreef voor het Rijksmuseum en de Hermitage Amsterdam. Aan het eind van de dag (2016) is haar meest recente roman en handelt over een ex-politica die terugziet op haar leven in het woelige tijdvak van de jaren zestig en zeventig.

Het essay met de titel Door met de strijd wordt door de CPNB uitgegeven en is tijdens de Maand van de Geschiedenis, jaarlijks in oktober, in de boekhandel te koop voor € 3,50. Onder anderen Herman Pleij, Fidan Ekiz en Ahmed Aboutaleb gingen Nelleke Noordervliet voor als essayist.

Maand van de Geschiedenis 2018: Opstand

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenis evenement van Nederland en keert dit jaar terug naar tijden van oproer en verzet. Van geschreeuw, kruitdampen, hoefgetrappel en fakkels tot stil protest. Van massabewegingen, opruiende pamfletten en de barricaden – en voorzichtig opereren in de illegaliteit. Tijden van onvrede en verdeling, maar ook van optimisme en eendracht. Van durf en de kracht om door te breken, én van onderdrukking, verraad en moord. Van Spartacus tot de Beeldenstorm en van de vergissing van Troelstra tot het verboden Catalaanse referendum en #metoo: oktober 2018 staat in het teken van Opstand.

De vele honderden activiteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis worden georganiseerd door bibliotheken, musea, boekhandels, archieven, historische verenigingen, gemeenten en vele andere organisaties verspreid over heel Nederland. Het complete programma van de Maand van de Geschiedenis wordt op 1 september bekendgemaakt via maandvandegeschiedenis.nl.Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Nelleke Noordervliet schrijft essay Maand van de Geschiedenis 2018

 

Gerelateerd

Over

Nelleke Noordervliet

Nelleke Noordervliet

Nelleke Noordervliet studeerde Nederlands in Leiden en Utrecht. Ze was jarenlang...

Gesponsorde boeken