Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

'Nieuw' boek van Harry Mulisch op stapel

Het beroemdste onvoltooide boek van Harry Mulisch (1927-2010) gaat vijf jaar na zijn dood verschijnen. Uitgeverij De Bezige Bij publiceert 6 november De ontdekking van Moskou, waaraan de schrijver sinds de eerste aankondiging in 1963 verschillende keren is begonnen, zonder het ooit te voltooien.

Van het boek zijn er zes versies bekend, meldt de Volkskrant. Op zijn sterfbed gaf Harry Mulisch (1927-2010) aan Marita Mathijsen, Mulisch-kenner en letterkundige, toestemming om de fragmenten tezamen postuum te laten verschijnen. Na de publicatie van het romanfragment De tijd zelf (2011) en Logboek (2012), het dagboek dat Mulisch bijhield tijdens het schrijven van De ontdekking van de hemel (1992), wordt dit de derde uitgave met nagelaten werk. Inclusief toelichtingen zal De ontdekking van Moskou 320 pagina's tellen.

In 1963 werd er al een dummy gemaakt met die titel. Daarna verschenen fragmenten in de tijdschriften Randstad, Maatstaf en Ons Erfdeel, en in de facsimile-uitgave De Oer-Aanslag (1995). In een interview uit 1983 vertelde Mulisch over zijn grote onvoltooide: 'Een man in Italië schrijft over een man in Moskou, die schrijft over een expeditie naar de Russische hoofdstad in de 15de eeuw, terwijl deze scribenten zijn voorzien van dapper meeschrijvende vrienden.'

Het werd nooit wat met het oerboek waar hij maar mee bleef worstelen, schreef hij in 1991, omdat het ontbrak aan goede karakters, en omdat het slechts op een enkel idee was gebaseerd. Hij heeft nog gedacht aan een zevende versie.

(Bron: de Volkskrant)Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'Nieuw' boek van Harry Mulisch op stapel

 

Gerelateerd

Over

Harry Mulisch

Harry Mulisch

Harry Mulisch wordt samen met W.F. Hermans en Gerard Reve beschouwd als de Grote...

Gesponsorde boeken