Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

NRC en De Morgen publiceren eerste hoofdstuk nieuwe Harper Lee

55 jaar na haar wereldberoemde debuutroman 'To Kill a Mockingbird' verschijnt de nieuwe Harper Lee aanstaande dinsdag 14 juli. Verschillende grote buitenlandse kranten publiceerden vandaag het eerste hoofdstuk van 'Go Set a Watchman'. Aan NRC.nl en De Morgen de eer om de Nederlandse vertaling morgen te publiceren.

Lange tijd hing er een mysterie rondom het manuscript van de nieuwe roman van Harper Lee. Volgens Tonja Carter, advocaat van Harper Lee en van de uitgeverij, lag het manuscript jarenlang in een opslagbox en vond ze het toen ze naar andere documenten zocht. The New York Times kwam later echter met de verklaring dat het manuscript drie jaar daarvoor al door een boekenexpert van veilinghuis Sotheby's was ontdekt. De nu 89-jarige Lee schreef deze roman al in de jaren '50. Het was eigenlijk haar debuut, maar het boek werd afgewezen. Wie de literaire (her)ontdekking uiteindelijk deed, blijft onduidelijk.

Nu de publicatie van Go Set a Watchman (Ga heen, zet een wachter) nadert, wordt er enorm uitgepakt met deze titel. Niet vreemd, als je bedenkt dat van Lee's debuutroman To Kill a Mockingbird wereldwijd maar liefst 40 miljoen exemplaren werden verkocht. Go Set a Watchman is voor Uitgeverij Harper Collins nu al de meest vooruitbestelde titel uit de geschiedenis  en voor Amazon de meest vooruitbestelde titel van 2015.

In Ga heen, zet een wachter komen vele personages uit Spaar de spotvogel voor, maar het verhaal speelt zich twintig jaar later af. Jean Louise Finch (of Scout, zoals ze wordt genoemd) keert terug naar haar geboorteplaats Maycomb om haar vader te bezoeken. Wanneer ze haar vaders kijk op de maatschappij probeert te doorgronden, wordt ze gedwongen persoonlijke en politieke dilemma's onder ogen te zien. Daarbij moet ze haar gevoelens onderkennen omtrent de plek waar ze haar jeugd doorbracht.

Spoileralert!

Volgens Thebookseller.com wijst hoofdpersoon Jean Louise Finch (beter bekend als 'Scout') in het eerste hoofdstuk van Ga heen, zet een wachter een huwelijksaanzoek af en wordt de dood van een belangrijk personage uit Spaar de spotvogel onthuld. The Telegraph meldt dat het een aangename verrassing is dat Jean Louise de aspecten van haar jeugd behoudt, en nog steeds een beetje tomboy-achtig is. "Alhoewel deze roman dezelfde wrange humor, bijtende scherts en fijngetekende personages kent als Lee's debuut, is dit duidelijk een ander verhaal", aldus Alexandra Alter van The New York Times.

Wil je niet tot morgen wachten op de Nederlandse vertaling op NRC.nl of in De Morgen? Lees het eerste hoofdstuk van Go Set A Watchman hier in het Engels, of laat je voorlezen door actrice Reese Withers
poon.

Bronnen: nrc.nl en Thebookseller.com

 Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: NRC en De Morgen publiceren eerste hoofdstuk nieuwe Harper Lee

 

Gerelateerd

Over

Harper Lee

Harper Lee

Harper Lee (1926-2016) was een Amerikaans schrijfster. Zij werd bekend door haar...

Gesponsorde boeken