Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Oliver Twist-achtige taferelen in Amsterdam

Historische jeugdboeken staan vaak in het rijtje favoriete titels van kinderen én volwassenen. Wie geniet er niet van de verhalen van o.a. Thea Beckman, Simone van der Vlugt en Agave Kruijssen? Debutant Wim Bos mag zich nu ook bij het rijtje voegen: zijn boek ‘De Bende van Lijp Kot’ is Boek van de Week op Hebban Junior!


De Bende van Lijp Kot is een spannend boek over een dievenbende in historisch Amsterdam. De elfjarige Pontus wordt vals beschuldigd van moord en daarna door de bende onder haar hoede genomen. Hij vindt er een thuis, maar zal ook zijn plekje moeten verdienen. Tegelijkertijd wil hij zijn naam zuiveren. Het is een tweestrijd die de jongen moet leveren; zal het hem lukken om er ondanks alle ellende het beste van te maken?      

‘Alle bladzijden zijn boeiend, en er zit een lekkere vaart in het verhaal, waardoor je mijn aandacht steeds enorm goed wist vast te houden. Ik heb genoten van de manier waarop je het Amsterdamse stadsleven in de achttiende eeuw hebt neergezet. De bende van Lijp Kot brengt ongeveer dezelfde opwinding teweeg die jongens van vroeger moeten hebben gevoeld bij Pim Pandoer en Arendsoog,’ aldus Monique Burger van De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam op de website van de auteur. 

Wim Bos brengt de stad van toen niet alleen op papier tot leven. Als Fakkeldrager organiseert de auteur historische stadwandelingen voor kinderen. Aan de hand van de inhoud van een schatkoffertje neemt de schrijver de kinderen mee door Amsterdam en beantwoordt daarbij vragen als ‘Leefden kinderen toen net zoals nu?’ en ‘Wat gebeurde er als je iets had gepikt en je werd gesnapt?’. Meer informatie daarover vind je hier

Fragment
Lees hieronder de proloog en de eerste twee hoofdstukken van De Bende van Lijp KotOver het boek:   

Een superspannend historisch jeugdboek over een Amsterdamse dievenbende Amsterdam, achttiende eeuw. Sinds zijn vader twee jaar eerder vertrok met de walvisvaart, woont de elfjarige Pontus in het Aalmoezeniersweeshuis. Al mist hij zijn pa, zijn leven is zo slecht nog niet, zeker niet sinds hij een baantje heeft als bezorger op de vismarkt.  

Maar dan slaat het noodlot toe. In een steeg waar hij net vis heeft afgeleverd, vindt Pontus een halfdode man – en voor hij het weet wordt hij beschuldigd van moord en moet hij uit handen zien te blijven van de schout en zijn rakkers.  

Gelukkig vindt hij een schuilplaats bij de excentrieke bandiet Lijp Kot en de mooie Meintje, maar daarvoor moet hij zich wel bij hun boevenbende aansluiten. Terwijl zijn vader hem zo op het hart had gedrukt om zich nooit tot stelen te verlagen. Hoewel Lijp en Meintje en hun kompanen hem een nieuw thuis bieden, valt het bendeleven Pontus steeds zwaarder. Zal hij zijn naam en eer kunnen herstellen?Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Oliver Twist-achtige taferelen in Amsterdam

 

Gerelateerd

Over

Wim Bos

Wim Bos

Wim Bos (1967) voltooide de vierjarige schrijfopleiding Proza voor Kinderen bij ...

Gesponsorde boeken