Hebban vandaag

Advertorial /

Ontdek hoe je misleiding kunt leren herkennen en 'Ontmasker de leugenaar'

door Hebban Crew 11 reacties
Elke dag worden we geconfronteerd met kleine en grote leugens. Als het onschuldig is, kan het niet zoveel kwaad, maar wat als het om grote leugens of manipulatie gaat? Lees op Hebban nu een sneak preview van 'Ontmasker de leugenaar' en maak kans het boek te winnen door te laten zien dat jij alles in huis hebt dat je nodig hebt om te ontdekken of je gesprekspartner de waarheid spreekt.

Piet Baete (1978) vertrok na zijn studie Germaanse talen voor een jaar naar de Verenigde Staten om daar een opleiding scenarioschrijven te volgen. Hij werkte mee aan programma's als Aspe, Dood tij en Professor T. Daarnaast is hij de auteur van verschillende true crime-boeken en thrillers. Als gediplomeerd statementanalist analyseert hij verklaringen van verdachten in moord- en verkrachtingszaken. Die kennis condenseert hij nu in zijn nieuwste boek, Ontmasker de leugenaar.

'Dit boek maakt je bewust van hoe manipulators, narcisten en psychopaten te werk gaan. Ik geloof dat de wereld een betere plek wordt als de waarheid het haalt van de leugen.' – Auteur Piet Baete

Baete is een van de enigen in Vlaanderen die de FBI-opleiding in statementanalyse volgde. Aan de hand van een grondige analyse van cold cases die Vlaanderen wakker hielden en nog altijd intrigeren – zoals de moord op Ingrid Caeckaert – maakt de auteur pijnlijk duidelijk dat de waarheid niet in de openbaarheid te vinden is, maar in de donkere coulissen. Hij helpt lezers met zijn nieuwste boek om in hun dagelijks leven gebruik te maken van de techniek, om anderen beter te leren lezen en hun leugens op te sporen.

Ontmasker de leugenaar

Piet Baete

Elke dag worden we geconfronteerd met kleine en grote leugens. Soms onschuldig, soms gaat het om pertinent bedrog of keiharde manipulatie. Weten of je gesprekspartner de waarheid spreekt, is dan een absolute must.

Met statementanalyse creëerde de FBI jaren geleden een tool om door de analyse van taal misleiding beter te leren lezen en interpreteren, cognitieve en emotionele liegsporen te herkennen en zo beter de leugenaars van de waarheidsprekers te onderscheiden. Het is een methode die niet alleen bijzonder efficiënt is in politieonderzoek, maar je kunt er, als je de grondregels ervan kent, ook in je persoonlijke leven je voordeel mee doen. Want we krijgen allemaal te maken met leugenaars die ons leven kunnen verwoesten.

Leesfragment

Lees je graag boeken over de innerlijke werking van mensen en leer je graag slimme psychologische methodes die je in het dagelijks leven kunt toepassen? Hieronder vind je alvast een sneak preview van Ontmasker de leugenaar. Spreekt het boek je aan? Maak kans het te winnen door naar de discussiepagina te gaan!

Lees een sneak preview

'Statementanalyse is een bondgenoot. Een wapen dat manipulators schrik aanjaagt, omdat ze weten dat je hen doorhebt zodra ze het woord tot je richten.' – Auteur Piet Baete

Achter het boek

In een interview met Thrillerlezers vertelt Baete over zijn werk. 'Om het heel simpel uit te leggen: iemand die liegt, praat anders dan iemand die de waarheid vertelt. Leugenaars weten dat ze liegen en willen niet ontmaskerd worden. Ze ervaren stress. Ze voelen zich onzeker. En dat manifesteert zich in hun taalgebruik,' laat hij weten. Wanneer hij aan een zaak werkt, baseert hij zich in de eerste plaats altijd op de verklaringen van betrokkenen.

'Soms zijn dat interviews (geschreven of video). Soms brieven. Soms Facebook-posts. Wanneer iemand gaat spreken, luister ik. Ik analyseer. En op basis van de woorden krijg ik een beeld van wat er mogelijk is gebeurd. Je wil niet weten wat mensen prijsgeven in hun verklaringen.'

Baete gaat in Ontmasker de leugenaar ook dieper in op de cold case rond de moord op Ingrid Caeckaert. De zesentwintigjarige vrouw werd op zaterdag 16 maart 1991 vermoord met maar liefst 62 messteken in de trappenhal van haar flatgebouw. Er werden honderden mensen ondervraagd, er zijn verschillende oproepen in de media geweest en er zijn reconstructies nagespeeld in de hoop dat iemand zich bepaalde zaken toch nog zou kunnen herinneren. Baete is een van de mensen die nog altijd proberen het antwoord te vinden.

'Wat ik wel grappig vind en tegelijk fascinerend, is dat mensen die nu het boek lezen het superspannend vinden als verhaal. Iets wat ik nooit verwacht had, omdat het om true crime gaat en redelijk feitelijk is. Ik denk dat het net komt omdat het nu over echte zaken gaat. Bij fictie weten lezers wel dat het verhaal niet waargebeurd is, maar in dit geval vormt iedereen zich een mening over wat er echt gebeurd kan zijn.' - Piet Baete in Gazet van Antwerpen

Ben jij dé lezer die we zoeken?

Speciaal voor de verschijning van Ontmasker de leugenaar deze week is er op Hebban een discussiepagina ingericht. Ben jij een groot lezer van psychologische non-fictie en wil je graag dit boek van Piet Baete winnen? Praat dan mee! Door de vragen te beantwoorden op de discussiepagina maak je kans een van de 5 exemplaren te winnen die we in samenwerking met uitgeverij Manteau mogen uitdelen.

De vijf winnaars van het boek praten op de discussiepagina samen verder (spoilerarm natuurlijk) over dit interessante boek en plaatsen uiterlijk 31 oktober een recensie oftewel lezerservaring (van minimaal 150 woorden) op de boekpagina. Durf jij deze leuke uitdaging aan?

Naar de discussiepaginaOver de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Ontdek hoe je misleiding kunt leren herkennen en 'Ontmasker de leugenaar'

 

Gerelateerd

Over

Piet Baete

Piet Baete

Baete schrijft True Crime en thrillers. In zijn nieuwste boek 'Ontmasker de leug...


Gesponsorde boeken