Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Op zoek naar de mooiste openingszin van 2014/2015

Niet alleen een versiertruc staat of valt doorgaans bij een openingszin, dat geldt ook voor boeken. De eerste zin is vaak doorslaggevend bij het besluit van de lezer om door te gaan of het boek terzijde te leggen. De openingszin moet zin hebben, de toon zetten. Hebban is op zoek naar de beste openingszin van 2014/2015!

Sommige eerste zinnen zijn in het geheugen van velen gebeiteld. Zoals "Ik ben makelaar in koffie, en woon op de Lauriergracht No. 37" (uit: Max Havelaar van Multatuli). Of: "Jongens waren we – maar aardige jongens.' (Titaantjes, Nescio). En wat te denken van "In den beginne schiep God de hemel en de aarde"? Een openingszin moet intrigeren, nieuwsgierig maken en uitnodigend zijn.

Natuurlijk draait niet alles om die ene onvergetelijke beginzin. Een roman of een thriller kan na een weinig indrukwekkende openingszin alsnog opbloeien en de aandacht van de lezer vasthouden. Maar de eerste klap is toch meestal een daalder waard. Dat geldt ook in de literatuur.

De redactie van Hebban.nl is op zoek naar de beste openingszin van het jaar. En daarbij beperken we ons niet tot de literatuur. Ook in andere genres, zoals sciencefiction en fantasy, thrillers en young adult is een goede eerste zin niet minder belangrijk. Hebban.nl roept dan ook lezers en recensenten op hun favoriete beginzin naar ons toe te sturen via onderstaand nominatieformulier. Het gaat om eerste zinnen uit boeken die zijn verschenen tussen 1 september 2014 en 1 september 2015.

Wat dacht je bijvoorbeeld van:

"De vermeende terugkeer van tante Rosie naar Reetveerdegem werd als een aangename schok ervaren in de levens van onze volstrekt nutteloze mannen, waarvan ik er op dat ogenblik een in wording was", uit De helaasheid der dingen - Dimitri Verhulst.

of: "De eerste keer dat mijn moeder merkte dat ik 's nachts niet kon slapen zei ze: 'Je ligt toch niet met je piemel te spelen hé?'", uit Alleen met de goden - Alex Boogers.

Met enige regelmaat zullen berichten we over de binnengekomen nominaties. In november publiceren wij een shortlist van de mooiste openingszinnen in diverse categorieën. Daarna mag het publiek de beste beginzin bepalen. Aan het eind van het jaar wordt de uitslag bekendgemaakt.

Doe je mee? Ga gauw naar ‘Op zoek naar de beste openingszin’ en laat van je horen! Wie weet wint jouw inzending wel de Verkiezing voor Beste Openingszin 2014/2015!Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

5 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Op zoek naar de mooiste openingszin van 2014/2015