Hebban vandaag

Nieuws /

Opnieuw boekverkoper verdwenen in China

In de Chinese stadstaat Hongkong hebben gisteren tientallen parlementariërs geprotesteerd voor het kantoor van de vertegenwoordiger van de regering in Peking. Zij eisen duidelijkheid over de verdwijning van een boekhandelaar.

De 65-jarige Lee Bo verdween vorige week in de nacht van woensdag op donderdag. Hij is grootaandeelhouder bij Causeway Bay Books, dat boeken verkoopt waarin kritiek wordt geuit op de regering in Peking. Lee is de vijfde werknemer van die boekhandel die wordt vermist. In oktober en november verdwenen vier andere personen die een aandeel of leidinggevende rol hadden in Causeway Bay Books of moederbedrijf Mighty Current. 

Een van de parlementariërs zei tegen persbureau AP dat hij bang is dat de boekverkoper is ontvoerd door de Chinese regering. Hij denkt dat Lee naar het Chinese vasteland is gesmokkeld en daar wordt verhoord door de politie.

Causeway Bay Books verkoopt veel boeken die gaan over Chinese overheidsfunctionarissen. De publicaties bevatten vaak details over de privélevens van de politici. Peking zou de boekhandel daarom scherp in de gaten houden.

De afgelopen twee maanden verdwenen naast Lee nog vier andere boekhandelaren, onder wie Gui Minhai, de eigenaar van de uitgeverij die de boekhandel bezit. Gui, een Chinees met de Zweedse nationaliteit, werkte aan een nieuw boek toen hij plotseling verdween.

Boekhandelaren in Hongkong zeggen dat de Chinese Communistische Partij steeds meer politieke invloed uitoefent in de stadstaat. Zij zijn bang dat de persvrijheid in Hongkong aan banden wordt gelegd.

Tijdens een persconferentie benadrukte Hongkong-leider Leung Chun-ying dat er vooralsnog 'geen aanwijzing' is dat de autoriteiten van het vasteland hebben ingegrepen in de deelstaat. Dat zou een 'onacceptabele' schending van de gerechtelijke onafhankelijkheid van Hongkong zijn, aldus Leung. 'Persvrijheid, publicatievrijheid en vrijheid van meningsuiting worden beschermd door de wet in Hongkong.'

Peking heeft tot dusver op geen van de vermissingen gereageerd. Op het vasteland is het niet uitzonderlijk dat bedrijfsleiders of dissidenten voor lange periodes worden vastgehouden, of zonder bericht verdwijnen.

Bronnen: NOS, de VolkskrantOver de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Opnieuw boekverkoper verdwenen in China

Gesponsorde boeken