Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Plagiaat op blogs

2 reacties
Er gaat een heleboel werk zitten in het voorbereiden van een artikel voor publicatie. Denk bijvoorbeeld aan het uitwerken, het zoeken/maken van een geschikte afbeelding, controleren op fouten, promoten op social media, enz. Wanneer je zoveel tijd en aandacht hebt geschonken aan het schrijven van een artikel voelt het dan ook helemaal geweldig als je er leuke feedback op krijgt: bezoekers die leuke reacties achterlaten, enthousiaste lezers die je berichten delen op social media of bloggers die een door jouw verzonnen tag, meme of challenge overnemen op hun eigen site.

Op vrijdag beantwoord ik jullie vragen over bloggen en dit keer heb ik een vraag ontvangen van een anonieme blogger die graag wil weten hoe zij kan voorkomen dat ze vals wordt beschuldigd van het kopieëren van andermans werk. 

Geen enkele blogger zit te wachten op copycats. Mensen die enkele dagen na publicatie van jouw originele post, een vrijwel identiek artikel plaatsen. Nee, dat is een dikke No-No in de boekenblogger-etiquette handleiding. Sterker nog; het kopiëren van andermans werk is illegaal en kan je zelfs een boete opleveren! 

Het is natuurlijk ook heel erg vervelend om ten onrechte beschuldigd te worden van plagiaat en daarom heb ik hieronder drie manieren op een rijtje gezet waarmee je misverstanden kunt voorkomen...

1. Vraag toestemming

Een van de meest eenvoudige oplossingen is natuurlijk om de auteur van het originele artikel om toestemming te vragen voordat je verwijst naar zijn/haar artikel. Op die manier kan er geen misverstand bestaan over je bedoelingen en kun je in geval van verwarring altijd terugvallen op het bericht met de geschreven toestemming. Zelfs wanneer je toestemming hebt gekregen raad ik je overigens ook aan om duidelijke bronvermeldingen te gebruiken. 

2. Bronvermelding

Waar bloggers echter meestal geen probleem mee hebben is wanneer anderen hun post citeren - mits er een duidelijke bronvermelding in het artikel staat met een directe link naar de originele post. Het kan natuurlijk zijn dat een bepaalde tag al zo lang de ronde doet, dat je geen flauw idee hebt op welke blog hij ooit is begonnen. In dat geval kun je het vragen aan de blogger van de site waarop je hem bent tegengekomen. Wanneer je het echt niet weet kun je in ieder geval vermelden dat je niet weet wie de tag heeft verzonnen - maar dat jij het in ieder geval niet bent. Bedenk dat de boekenblogcommunity - hoewel hij dagelijks groeit - nog altijd vrij klein is. De kans is dan ook groot dat de originele bedenker van de tag/post je werk te zien krijgt. 

3. Heroverweeg

Stel je hebt een briljant idee voor een artikel, maar iemand anders post nét een paar dagen voor jou een post met hetzelfde onderwerp. In dat geval raad ik je aan om nog eens te heroverwegen of je jouw artikel nog wel moet plaatsen. Indien je denkt dat je artikel iets toe kan voegen aan de post van de ander - ga dan gerust je gang, maar verwijs naar het originele artikel en laat weten dat jouw post een reactie daarop is. 

Bloggers zijn heel erg afhankelijk van de gunfactor, en door je aan één simpele regel te houden krik je die van jou meteen flink op: behandel anderen zoals jij zelf ook behandeld wenst te worden. Dat betekent ere wie ere toekomt en dat we moeten samenwerken i.p.v. elkaar tegenwerken. 

Heb jij wel eens last gehad van plagiaat? 


Over de auteur



Reacties op: Plagiaat op blogs