Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Poëtisch protest tegen doodvonnis

Dichters en kunstenaars vragen komende zondag aandacht voor het doodvonnis dat in Saoedi-Arabië is uitgesproken tegen de Palestijnse dichter Ashraf Fayadh. Dat doen zij door aan de oever van de Schelde diens poëzie voor te dragen.

De 35-jarige Palestijnse dichter werd in november door een Saoedische rechter ter dood veroordeeld omdat hij als atheïst in zijn gedichten de islam zou zijn afgevallen. Volgens Amnesty International had Ashraf Fayadh tijdens zijn gevangenschap en rechtszaak geen toegang tot een advocaat. De mensenrechtenorganisatie beschouwt hem als gewetensgevangene, die alleen maar vastzit omdat hij voor zijn mening uitkwam.

Fayadh werd op 6 augustus 2013 gearresteerd na een klacht van een Saudische burger dat hij atheïsme zou promoten en godslasterlijke ideeën zou verspreiden onder jongeren. Hij werd een dag later vrijgelaten, maar op 1 januari 2014 werd hij weer opgepakt en aangeklaagd voor afvalligheid. Daarnaast werd hij aangeklaagd omdat hij foto’s van vrouwen op zijn telefoon had.

Op basis van de foto’s werd Fayadh tot vier jaar cel en achthonderd stokslagen veroordeeld. Omdat hij berouw toonde, werd hij niet veroordeeld voor afvalligheid. Maar het hof van beroep vond dat dat wél moest gebeuren en stuurde de zaak terug naar de rechtbank. Zo werd Fayadh toch nog veroordeeld tot de doodstraf. Het doodsvonnis tegen dichter Fayadh zorgde wereldwijd voor heel wat commotie. Volgens Amnesty International werden er dit jaar in Saoedi-Arabië al 175 mensen terechtgesteld.

Schrijvers als Joke Van Leeuwen, Charles Ducal, Maud Vanhauwaert, Bart Vonck, Didi de Paris, Karel Sergen en Dimitri Bontenakel zullen in Antwerpen op 20 december actie voeren tegen dit doodvonnis. Dat gebeurt om 14 uur aan de Schelde - aan het einde van de Zoutestraat. Ook de Belgische ambassadeur van Palestina heeft beloofd er te zijn. Er wordt eveneens een persoonlijke boodschap van Fayadh zelf voorgelezen.

Bronnen: Knack, Amnesty International



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Poëtisch protest tegen doodvonnis