Hebban vandaag

Dossier /

Proosten op ‘Wijn van Nederlandse Bodem’

door Helma Koot
Een leuke en vooral smakelijke boekpresentatie van ‘Wijn van Nederlandse bodem’ in Mevrouw Hamersma Kookboekwinkel in de Amsterdamse Pijp. In deze sfeervolle locatie ontving Michiel van der Meulen, Hoofd Kartering van TNO, Geologische Dienst Nederland, het eerste exemplaar uit handen van Yvonne Twisk van Uitgeverij Terra. Een prachtig vormgegeven boek waar de auteurs, geologen Geert-Jan Vis en Denise Maljers en wijngaardier/oenoloog Stan Beurskens, met recht trots op mogen zijn.

Dit heugelijke feit werd uiteraard, en hoe kan het ook bijna anders bij een boek over wijnen, gevierd met een glas heerlijke mousserende wijn van St. Martinus waar Stan Beurskens de scepter zwaait: de St. Martinus Francisca. Beurskens licht toe dat er een speciale reden is dat hij juist voor deze wijn heeft gekozen. De wijn is namelijk vernoemd naar zijn moeder die helaas enige weken geleden is overleden en de doop van het boek tot zijn grote spijt niet meer mee heeft kunnen maken. Op deze manier is zij er toch nog een beetje bij.  

Terwijl de genodigden genieten van de tweede wijn, geschonken door Job Huisman van Wijnboerderij ´t Heekenbroek, en de overheerlijke hapjes van Mevrouw Hamersma licht Geert-Jan toe dat het idee voor het boek is ontstaan in 2012. In eerste instantie met een andere insteek dan het uiteindelijke onderzoek. Toen hij en Denise in 2013 via het Wijngaardiersgilde in contact kwamen met Stan werd uiteindelijk besloten om, kort gezegd, te onderzoeken of de bodemsoort van invloed is op de smaak van de wijn. In een mini-college vertelt Geert-Jan over onder andere de invloed van geologie op wijn, het hoe en waarom van het onderzoek en de belangrijkste uitkomsten daarvan. Bijgestaan door Stan komt onder andere de zin en onzin van terroir en de onmogelijkheid om mineralen in de wijn te proeven aan bod. Ook gastheer Harold Hamersma, schrijver van het voorwoord in het boek, neemt kort het woord en spreekt vol enthousiasme over de steeds betere kwaliteit van de Nederlandse wijnen.

Aan het onderzoek werkten in totaal 10 verschillende wijngaarden, geheel belangeloos, mee. Elke wijngaard is geportretteerd in het boek. Een mooi visitekaartje voor mensen die met zoveel liefde, passie en bezieling over hun levenswerk praten. Hoewel niet elke wijngaardier bij de boekpresentatie aanwezig kan zijn, zijn hun wijnen dat wel en als het officiële gedeelte achter de rug is kunnen deze wijnen volop geproefd worden: stuk voor stuk bijzonder smaakvol. Een mooie afsluiting van een interessante en bovenal smakelijke presentatie.Over de auteur

Helma Koot

403 volgers
1206 boeken
19 favoriet
Hebban Recensent


Reacties op: Proosten op ‘Wijn van Nederlandse Bodem’

Gesponsorde boeken