Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Q&A: Mats Strandberg en Sara B. Elfgren

Mats Strandberg is auteur en journalist. In 2004 kreeg hij de “Columnist van het Jaar”-prijs van een Zweeds tijdschrift. Hij debuteerde in 2005 al met de roman Jaktsäsong (Jachtseizoen), maar debuteert met De cirkel in het Young Adult genre. Voor Sara B. Elfgren, die dramaturge is en meewerkte aan diverse grote film- en tv-producties, is De cirkel haar boekendebuut. De twee ontmoetten elkaar in 2008 en realiseerden zich al snel dat ze allebei een liefde hadden voor bovennatuurlijke fictieverhalen over young adults. Al snel was er het idee om samen te schrijven en in augustus 2009 begon het tweetal te schrijven aan de Engelsfors trilogie.

Q: Wie zijn Mats Strandberg en Sara B. Elfgren en wanneer besloten ze om schrijver te willen worden?

A Mats: Ik ben nu zesendertig jaar en besloot dat ik schrijver wilde worden toen ik een kind was. Ik schreef mijn autobiografie toen ik zes jaar oud was. Uiteindelijk bleek ik te moeten wachten tot mijn 30e voor ik echt een schrijver was. Ik heb voor De cirkel drie boeken geschreven.
A Sara: Ik ben nu tweeëndertig jaar en wilde, net als Mats, altijd al schrijver worden. In mijn tienerjaren vond ik het lastig om te zeggen, omdat ik dacht dat ik arrogant zou klinken. Daarom zei ik in plaats daarvan dat ik astronoom wilde worden. Wat waarschijnlijk best wel arrogant van me was. Voor ik met Mats begon te schrijven studeerde ik Filmwetenschappen en werkte ik als een scenarioschrijver en redacteur. Ik had ook een mooie stapel met afwijzingen van uitgeverijen in mijn bureaulade.

Q: Wat is jullie laatste YA boek en wanneer is deze verschenen?

A: De cirkel is het eerste deel van de Engelsfors trilogie. Het tweede deel, Fire, verscheen dit jaar in Zweden. We zijn op dit moment bezig met het derde deel, The key en een stripboek met meer verhalen uit Engelsfors.

Q: Geef in één zin aan waarover jullie nieuwste boek gaat.

A: Een groep tieners uit een klein, deprimerend stadje in Zweden ontdekt dat ze heksen zijn, en dat ze ondanks hun verschillen moeten samenwerken om de apocalyps tegen te houden.

Q: Op welk boek van jezelf ben je het meest trots en waarom?

A Mats: Zeker weten deze trilogie, dat ik beschouw als één groot boek.
A Sara: Ik heb alleen de boeken van de Engelsfors trilogie geschreven, dus ...Q: Welk boek van een collega-auteur zou je het liefst zelf geschreven hebben en waarom?

A Mats: Moeilijk om te zegen, omdat ik blij ben dat die auteurs die boeken hebben geschreven, zodat ik ze kan lezen. Ik zou het wel fantastisch vinden om een idee te hebben dat zo simpel en tegelijkertijd zo geniaal is als de film A Nightmare on Elm Street.
A Sara: Ik heb eerlijk gezegd nog nooit een boek zelf willen schrijven. Maar nu je het vraagt, denk ik dat ik misschien wel The Magicians van Lev Grossman zelf geschreven zou willen hebben. Het is een fantastische mix van The Secret History en de Harry Potter en Narnia-serie. Het doet me ook denken aan Elidor, geschreven door Alan Garner. Ik dwaal af ...

Q: Over welk onderwerp zou je nog een (spannend) boek willen schrijven?

A Mats: De boeken van Stephen King uit de jaren 80 hadden een grote invloed, dus ik zou graag iets in die stijl willen schrijven. Pure horror in een alledaagse omgeving.
A Sara: Ik werk op dit moment aan een idee over een bovennatuurlijke thriller. Het is echter nog te vroeg om hier iets over te zeggen. Sorry voor mijn saaie antwoord.

Q: Hoe of waar doe je inspiratie op voor een nieuw boek?

A Mats: Uit allerlei dingen. Films, boeken, tv series, maar ook muziek, kunst, fotografie, nieuws en gesprekken met vrienden... Bij de Engelsfors trilogie inspireren we elkaar natuurlijk ook veel.
A Sara: Zoals Mats al zei, kunnen ideeën overal vandaan komen. Soms komen ze op onverwachte momenten. Dan weet je dat je onderbewustzijn hard bezig is geweest.

Q: Waarom ben je spannende boeken voor Young Adults gaan schrijven?

A Mats: Ik ben altijd al fan geweest van het genre, al ging het dan misschien wel meer over de films en tv series. Op de een of andere manier heb ik er nooit aan gedacht om zelf iets in dit genre te schrijven (mijn andere drie boeken zijn veel realistischer, en twee ervan zijn niet eens een thriller). Ik denk dat ik het niet durfde, totdat ik Sara ontmoette.
A Sara: Het voelde gewoon goed om dit met Mats te schrijven.

Q: Welk boek ligt er nu op je nachtkastje?

A Mats: Ik ben net klaar met het lezen van Bonjour Tristesse, een klassieker uit 1950 van Francoise Sagan. Ik heb met een aantal vrienden een boekenclub, dus ik heb dit boek niet zelf gekozen.
A Sara: Ik ben net klaar met het lezen van The Reapers are the Angels, geschreven door Alden Bell, en het stripboek Wet Moon #6: Yesterday's Gone van Ross Campbell. Het zijn allebei fantastische boeken. Op dit moment lees ik een YA horrorboek, Anna Dressed in Blood genaamd, dat is geschreven door Kendare Blake. Daarbij lees ik een paar korte verhalen verzamelingen van Neil Gaiman, Clive Barker en James Tiptree Jr.

Q: Welke boeken lees je zelf graag?

A Mats: Allerlei boeken. Ik lees vaker horror dan fantasy, maar ik lees ook veel boeken uit andere genres. Een paar van mijn favoriete auters zijn Curtis Sittenfield, Gillian Flynn, Philip Pullman, Dorothy Parker, Richard Yates, Chuck Palahniuk en A. M. Homes.
A Sara: Curtis Sittenfeld, Gillian Flynn, Philip Pullman en Dorothy Parker – wat hen betreft ben ik het eens met Mats (en ik vond Lullaby en Diary van Palahniuk erg goed). Ik lees graag klassiekers en boeken zonder genre, maar ik lees meestal veel fantasy en science-fiction. Octavia E. Butler is één van mijn favoriete auteurs en de Sandman-series van Neil Gaiman hebben mijn leven veranderd. Het meest recente boek dat me echt verraste, is Among Others van Jo Walton.

Q: De vraag van Pittacus Lore: lees je papieren of digitale boeken?

A Mats: Papieren. Ik ben een verzameler. Ik wil een boek in mijn boekenkast zetten als ik het gelezen heb. Boeken zijn zo mooi.
A Sara: Papieren, maar ik lees manuscripts graag op mijn iPad.

Q: Welke vraag vind je dat we aan de volgende auteur in Q&A moeten stellen?

A: Onze vraag is: Wat doe je om te "starten" met je personages?

Ons antwoord: We maakten lange lijsten met hun eigenschappen, achtergronden, favoriete vakken op school, dromen en waar ze bang voor waren... We maakten zelfs playlists voor de verschillende personages en luisterden naar "hun" muziek. Daarbij praatten we veel over wat voor personages wij leuk vinden in fictie, en wat voor personages we niet leuk vonden - en wat voor personages we wilden zien. Zo kwamen we bijvoorbeeld op Vanessa, het blonde, mooie meisje dat graag feest en zoent met haar oudere vriendje. Zij zou de eerste zijn die zou sterven in een Amerikaanse horrorfilm, en het was leuk om van zo'n meisje een held te maken in plaats van een slachtoffer.Over de auteur

Sander Verheijen

866 volgers
432 boeken
22 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Q&A: Mats Strandberg en Sara B. Elfgren

 

Gerelateerd

Over

Mats Strandberg

Mats Strandberg

Mats Strandberg (1976) is een Zweedse journalist, auteur, en fantasyschrijver voor young adults. Hij is bekend van zijn columns voor het Zweedse dagblad Afton Bladet. De organisatie van Zwee...

Sara B. Elfgren

Sara B. Elfgren

De Zweedse Sara B. Elfgren (1980) is dramaturge en werkte mee aan diverse grote film- en tv-producties. Haar samenwerking met auteur Mats Strandberg zorgde voor haar debuut als schrijfs...