Hebban vandaag

Column /

Reisgids: De kunst van het blijvende vakantiegevoel

door Victoria Farkas 1 reactie
‘Een reis van duizend mijlen begint met de eerste stap’, zei de Chinese filosoof Laozi in de zesde eeuw voor Christus. Die eerste stap is voor de meeste mensen het lezen van reisboek. Maar hoe vind je je weg in de reisboekenwildernis? In de maandelijkse reiscolumn Reisgids gidst Victoria Farkas (auteur, wereldreizigster, avonturierster, konijnenfluisteraarster, juf en Hebbanredacteur van beroep) je door de nieuwste reisboeken, speurt ze naar de beste reisgidsen en geeft ze (ondersteboven hangend aan een liaan) boekentips.

Neeeeeee. Echt niet. Ik ontken alles. De vakantie is NIET afgelopen. Ik herhaal; de vakantie is NIET afgelopen. Ik weiger me over te geven aan het leven dat werken heet. Het liefst dompel ik me blijvend onder in dat heerlijke, fijne, geruststellende vakantiegevoel van de afgelopen weken, maar waarom lukt het me niet? Sterker, het is me nooit gelukt. Vakantiegevoel vasthouden, is zoals je jaarlijkse onderzoek bij de huisarts die dat onderstreept met de woorden: ‘U bent gezond, maar hé garantie tot de deur.’

In dit geval is die deur vaak al de uitgang van Schiphol. En mocht het die ene summiere keer dan toch nog lukken het vakantiegevoel helemaal mee naar huis te nemen, dan zijn na het openen van de voordeur de berg post én vooral niet te vergeten de berg was de absolute vakantiegevoelkillers. Laten we voor het gemak de lange lijst onbeantwoorde mailtjes maar even buiten beschouwing laten, zowel zakelijk als privé. Waarom lukt het toch zo slecht dat heerlijke vakantiegevoel vast te houden? Hoe komt het toch dat menigeen binnen korte tijd verzuchtend roept: “ik ben alweer toe aan vakantie”? Wat doen we niet goed?

Gelukkig ben ik niet de enige die met dit soort levensvragen zit. Ingrid Meurs schreef Relaxed op vakantie, een boek voor, tijdens en na je vakantie. De auteur geeft een grote verscheidenheid aan praktische tips om de valkuilen van je vakantie zoveel mogelijk te omzeilen en zowel uitgerust óp vakantie te gaan als je herinneringen achteraf te koesteren. Met dit boek ga je weg zonder stress en is de hele vakantie niet na drie dagen op kantoor alweer vergeten.

Oké, er begint me iets te dagen. Als we vóóraf iets beter nadenken over de periode ná onze vakantie, kunnen we ons achteraf veel narigheid besparen. Het is in ieder geval de theorie die auteur Wim Gramsma erop na houdt en in Weg met je vakantiedip! vijftig tips geeft om je vakantiegevoel langer vast te houden. Volgens Gramsma besteden we heel veel aandacht aan het op vakantie gaan, maar veel te weinig aan het weer thuiskomen. Daarom verdwijnt ons vakantiegevoel al na een paar dagen en raakt een derde van de Nederlanders zelfs in een heuse vakantiedip.

Vakantievieren blijkt dus een heuse kunst te zijn, evenals het vasthouden van dat fijne gevoel. Jessica Bloom geeft in haar boek De kunst van het vakantievieren praktische tips om het beste uit je vakantie te halen. Dat is fijn, want op zo’n vakantiedip zitten we niet te wachten. Maar in hoeverre hebben we vakantie nu echt nodig? En wat doet vakantie precies met ons? Hoe lang hebben we profijt van een vakantie? En wat kunnen we doen om het vakantiegevoel langer vast te houden? Bloom geeft antwoord in haar boek, zodat het vakantiegevoel wordt versterkt, vakantiestress wordt tegen gegaan, en positieve vakantie-effecten langer vast te houden. Dat is prachtig, want gemiddeld geeft de Nederlander toch best een smak geld uit aan de vakantie en daar wil je dan ook bij terugkomst de vruchten van plukken.

Tot slot. Vermijd de vakantiedip. Ik heb inmiddels zo mijn eigen methode om niet in een enorme vakantiedip terecht te komen: ik plan nu al een reis, zodat ik iets heb om enorm naar uit te kijken. Dus, staat Florida volgend jaar op het programma. Zwemmen met zeekoeien! Hoewel de reis pas in maart gepland is, zal ik nu vast mijn koffer inpakken, mijn Tomtom updaten, euro’s in dollars omwisselen, onderdak zoeken voor alle inwonende huisdieren, de buren vastleggen om de planten en de post te onderhouden, de route uitstippelen, de zeekoeien waarschuwen dat we eraan komen en het visum om Amerika in te mogen regelen. Stress van te voren aanpakken draagt bij aan een langer vakantiegevoel bij thuiskomst. Zie je, ik leer het al… Was het maar zover…  Over de auteur

Victoria Farkas

126 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Reisgids: De kunst van het blijvende vakantiegevoel

Gesponsorde boeken