Hebban vandaag

Boek van de week /

Road novel van rasverteller

door Sander (Hebban Crew) 1 reactie
Donderdag ligt 'Onderweg met Roadie' in de boekwinkel, de debuutroman van duizendpoot Thomas Acda. Gevolgd door een boektournee van vier dagen langs twaalf boekhandels in elf steden door heel Nederland.

Ik zet de auto in drive en we rijden. Langzaam, en over een weg waar een blind paard nog geen schade kan aanrichten, maar we rijden! Met een hond achter het stuur. Links woestijn, rechts woestijn en voor ons kilometers prachtig Amerikaans asfalt.

Op Hebban publiceerden we al een fragment uit Onderweg met Roadie, de debuutroman van zanger, acteur, cabaretier en regisseur (zijn eerste film gaat in oktober in première) maar bovenal begenadigd verhalenverteller Thomas Acda. De verhalen vormden het hart van de liedjes en de ruggengraat van de cabaretprogramma's die hij maakte met collega-muzikant en -grappenmaker Paul de Munnik. De wegen van het duo scheidden zich na ruim een kwart eeuw gevuld met vele hits, meer dan tien albums en vele honderden optredens, met als apotheose de succesvolle reeks uitverkochte afscheidsconcerten in de Amsterdamse Carré.

 

Alleen of toch weer samen?

Met Onderweg met Roadie staat Acda er alleen voor, tenminste dat zou je in eerste instantie denken, ware het niet dat hij het verhaal vertelt over ‘een zanger die de helft van het beroemdste popduo van Nederland was’. Paul heet in het boek Bob. Maar het is in grote lijnen hún verhaal dat de basis vormt van Onderweg met Roadie

Bob en ik deden nooit drugs. Drank wel. De overgang van struggling young artist in een kraakpand naar succesvolste act van de afgelopen jaren ging gepaard met de overstap van bier naar wijn. Shag werd sigaretten en daar bleef het bij. Niet eens champagne. We werkten snoeihard, toen we nog shag en bier waren. Later ook wel, maar nooit meer zo hard als toen...”

Wie Acda & De Munnik de afgelopen vijfentwintig jaar een klein beetje heeft gevolgd, herkent misschien niet alles wat is opgetekend in het boek (de grens tussen fictie en waarheid blijft lekker troebel), maar zal ongetwijfeld de contouren zien van het verhaal van het zangduo en Thomas Acda in het bijzonder. Maar wie denk dat Onderweg met Roadie ‘slechts’ een gefictionaliseerde autobiografie is rondom het reilen en zeilen van Acda & De Munnik, doet de debuutroman van de in De Rijp geboren duizendpoot tekort. Het is volbloed road novel, goed geschreven met de nodige verrassingen, gelardeerd met de beetje onbeholpen humor en zelfspot die we van Thomas Acda kennen.  

Gevaar

Acda sluit natuurlijk aan in een ellendig lange rij van Bekende Nederlanders ‘die zo nodig een roman moeten schrijven’ met alle risico’s van dien om daarop direct te worden afgerekend. Zonder eerst gelezen te worden. Onderweg met Roadie verdient lezers en moet worden gelezen om te kunnen oordelen of er in een van de beste liedjesschrijvers van Nederland (oké, ik geef het toe: ik bén een Acda & De Munnik-fan) ook een goed romancier huist. En tot je bij pagina 208 klaar bent om je conclusies te trekken, zul je je er uitstekend mee vermaakt hebben. #leestip

Men denkt vaak dat beroemd zijn arrogant maakt en dat word je uiteindelijk ook wel, maar pas veel later. Als de roem alweer tanende is. Dan wil je op oude strepen blijven staan en dat kan niet, wat dus weer als arrogant wordt ervaren. Maar als je net beroemd bent word je minstens vijf keer bescheidener.

Wij bleven beroemd, Bob en ik. We deden veel en steeds weer andere dingen. Maar ik werd gek. Ik was overal de vriendelijkheid zelve, maar achter de voordeur of in de kleedkamer werd ik een zielig drinkend en rokend schreeuwertje, omdat ik mezelf helemaal niet goed vond. Ik had het alleen niet door. 

Dus schreeuwde ik nog harder. Maar ik voelde het wel, en een stemmetje probeerde mij de hele tijd van iets te overtuigen. Als ik maar hard genoeg schreeuwde, verstond ik het niet. Ook al wist ik wat het fluisterde. Niksnut, niksnut, charlatan, niksnut. (Mijn stemmetje was niet berucht om zijn grote woordenschat.)

Hebban geeft vijf gesigneerde exemplaren van Onderweg met Roadie weg!

 

 

 Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1056 volgers
472 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Road novel van rasverteller

 

Gerelateerd

Over

Thomas Acda

Thomas Acda

Thomas Acda (1967) is zanger, acteur en schrijver. Samen met Paul de Munnik verk...

Gesponsorde boeken