In het museum wordt op 2.000 vierkante meter aandacht besteed aan de Nederlandse strip, in samenhang met buitenlandse invloeden, de relatie met (animatie)film, computer game art, cartoons en tekenkunst. Er is een historische lijn uitgezet, van waaruit ingezoomd wordt op allerlei thema's uit de wereld van het beeldverhaal. Dat zijn genres als sciencefiction, westerns strip, ridderstrips, of buitenlandse invloeden zoals die van Amerikaanse Superhelden Comics en Manga uit Japan.
Uiteraard komen belangrijke buitenlandse makers aan bod: Hergé (Kuifje), Vandersteen (Suske en Wiske) en Walt Disney (Donald Duck), naast de vele Nederlandse kunstenaars (Marten Toonder, Piet Wijn, Robert van der Kroft, Hanco Kolk, Mark Retera, Gerben Valkema, Aimee de Jongh, Marissa Delbressine en vele anderen).
Behalve expositiezalen wordt er in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Rotterdam een stripbibliotheek geopend. Je kunt er strips lezen, documentatie en tijdschriften doorzoeken en zelfs strips lenen. Het museum wordt gecompleteerd met een winkel en een lunchroom.
De openingstentoonstelling betreft een overzicht van het werk van een nestor van de Nederlandse strip, de Rotterdamse strip- en reclamemaker Martin Lodewijk (1939). Hij is een veelzijdig kunstenaar: striptekenaar, scenarioschrijver van stripverhalen en reclametekenaar. Zijn bekendste strip is Agent 327, een parodie op het James Bond genre. Deze serie maakt hij al sinds eind jaren zestig. Zijn scenario's voor de stripserie Storm, de kronieken van Pandarve zijn waarschijnlijk het bekendst. Veel collegae raadplegen Martin met scenario- of andere creatieve problemen vanwege zijn jarenlange ervaring. Tenslotte komt zijn reclamewerk in de tentoonstelling aan bod, dat vaak een relatie met strips heeft. Heel bekend is de campagne voor Ouwehands Dierenpark: 'Laat de dieren ook eens lachen!' Waarschijnlijk kent menigeen ook de posters voor de Flodder films van Dick Maas.