Advertentie

Hebban vandaag

Lezen /

's Nachts verdwijnt de wereld: gedichten van Jaap Robben

Het is Poëzieweek en daarom selecteerde Jaap Robben speciaal voor Hebban een aantal favoriete gedichten uit zijn pas verschenen bundel ' 's Nachts verdwijnt de wereld'! Toegankelijke poëzie voor jong en oud, die het alledaagse bijzonder maakt.

Jaap Robben (1984) kennen we als theatermaker en schrijver. Zijn zeer lovend ontvangen debuutroman Birk (2014) werd bekroond met de Nederlandse Boekhandels Prijs 2014, de ANV Debutantenprijs 2015 én de Dioraphte Literatour Publieksprijs 2015. Er werden ruim 26.000 exemplaren van het boek verkocht en inmiddels is Birk aan de 12e druk toe. Dit jaar verschijnt de roman in Turkse, Duitse en Engelse vertaling en de filmrechten van het boek zijn verkocht aan CTM Producties.

Maar Robben is ook theatermaker en een bevlogen dichter. Van 2008 tot 2010 was hij Stadsdichter van Nijmegen. Hij schrijft poëzie voor volwassenen en kinderen, evenals korte verhalen en prentenboeken. Zijn gedichten zijn opgenomen in meerdere bloemlezingen en zijn terug te vinden op posters, muren, fietspaden én zelfs op een parkeergarage.

Onlangs verscheen in de aanloop naar de Poëzieweek Robbens nieuwe dichtbundel 's Nachts verdwijnt de wereld. Met de gedichten in deze bundel wil Robben het alledaagse bijzonder maken, de ernst met humor omgeven, mistroostigheid met optimisme te lijf gaan, zoet en zuur mengen tot een nieuwe smaak en vragen stellen die weer nieuwe vragen oproepen. De dichter werpt nieuw licht op gedachten en gevoelens die herkenbaar zijn, maar die niet altijd herkend worden. Dit doet hij in een taal die zowel voor jonge als oudere lezers toegankelijk is. 'Het is alsof je samen met hem, gezellig onder een paraplu, door een verrekijker naar de wereld tuurt en je voortdurend verbaast over het aards gewemel', zo valt te lezen op de flaptekst van de bundel. Merel Eyckerman, die ook de illustraties bij Robbens eerste prentenboek Josephina maakte, versierde de dichtbundel met prachtige prenten. 

Speciaal voor Hebban selecteerde Jaap Robben een aantal gedichten uit 's Nachts verdwijnt de wereld en schreef er een korte toelichting bij:


Vier vingers en een duim

'Als ik naar mijn hand kijk, vind ik mijn duim altijd een tamelijk sneue vinger. Eigenlijk is hij niet eens een vinger, maar een duim. Probeert wel mee te doen, maar blijft altijd alleen staan tegenover die vier vingers die elkaar hebben en een soort vierling zijn.'

Lees het gedicht hier


Schemerleven

'Toen ik Stadsdichter van Nijmegen was werd ik gevraagd om een gedicht te schrijven bij een monument voor overleden kinderen die geen begrafenis hebben gehad. Dat kan het geval zijn met verdwenen kinderen of kinderen die te vroeg geboren zijn, die werden een tijd lang meegegeven met het medisch afval in ziekenhuizen. En vooral in het katholieke zuiden werden ongedoopte kinderen vaak ’s nachts begraven langs de heg van de begraafplaats, omdat ze niet in geweide grond begraven mochten worden.'

Lees het gedicht hier


Haar nek

'Als kind was ik al erg gefascineerd door de macht die je als mens hebt. Over een vaas die nogal wankel en kwetsbaar op een kast staat. De macht over een mier onder je vinger. Maar ook de macht die het geeft wanneer niemand je ziet.

Lees het gedicht hier


Giveaway

Meer lezen uit Robbens dichtbundel 's Nachts verdwijnt de wereld ? We maken een aantal lezers blij met een exemplaar! Doe mee met de giveaway!Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: 's Nachts verdwijnt de wereld: gedichten van Jaap Robben

 

Gerelateerd

Over

Jaap Robben

Jaap Robben

Jaap Robben (1984) is een veelzijdig schrijver, dichter en theatermaker. Van 200...

Gesponsorde boeken