Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Sander Verheijen: ‘Misdaadliteratuur is nog nooit zo populair geweest’

Carien Touwen is uitgeefster (Parelz), auteur en hoofdredacteur van het onlangs gestarte Azra Magazine. Nummer 2 van het literaire tijdschrift verscheen in mei en kreeg als thema De fascinatie voor het duister mee.

In deze editie veel aandacht voor spanning én een interview van Carien met Crimezone-hoofdredacteur Sander Verheijen: 'Gemiddeld verschijnt er bijna 1,5 thriller per dag. Nieuw, nog los van de boeken die opnieuw worden uitgebracht in een goedkopere editie. Met zo'n enorm aanbod heb je als lezer een betrouwbare gids nodig.'


Interview met Crimezone-hoofdredacteur Sander Verheijen (38)

Crimezone.nl is sinds de oprichting in 2002 de populairste site voor en door thrillerfans met dagelijks nieuwe recensies, nieuws en achtergronden, lezersbeoordelingen en de gratis tweewekelijkse nieuwsbrief over thrillers. De Crimezone Beste Thriller van het Jaar is de enige publieksprijs voor het genre. De laatste twaalf maanden telde de site meer dan 650.000 bezoekers en 4,1 miljoen pageviews.

Begin 2010 werd de thrillersite eigendom van A.W. Bruna uitgevers. In de zomer van datzelfde jaar keerde Sander Verheijen, oprichter van de site, na vijf jaar terug als hoofdredacteur. Carien Touwen stelde Sander flink wat vragen namens Azra Magazine.


Crimezone noemt zichzelf de site voor en door thrillerfans. Wat doen jullie precies en wat doen thrillerfans voor jullie?
Crimezone informeert lezers over alles wat speelt binnen het thrillergenre. De redactie verzorgt het nieuws en interviewt regelmatig de belangrijkste thrillerschrijvers uit binnen- en buitenland. De recensies vormen het hart van Crimezone. We publiceren dagelijks nieuwe recensies van onze vaste recensenten, allemaal echte liefhebbers van het genre. De bezoeker van de site kan zelf ook reageren op thrillers. Er zijn verschillende soorten leesclubs waar lezers met elkaar van gedachten kunnen wisselen over geselecteerde boeken. Er is een BUZZZ club waar we lezers de mogelijkheid geven gloednieuwe thrillers te ontdekken.

Crimezone bestaat dit jaar alweer tien jaar! Hebben jullie in die tijd bereikt wat jullie wilden en wat hoop je nog te bereiken?
Dat klopt. Dit jaar bestaat Crimezone tien jaar, 13 september 2012 om precies te zijn. Dat is natuurlijk fantastisch. Eigenlijk is het allemaal heel erg snel gegaan. Mijn ultieme wens was destijds dat Crimezone.nl de belangrijkste website zou worden voor thrillerlezers. Naast de verschillende juryprijzen voor het genre, o.a. De Gouden Strop, wilde ik een echte publieksprijs in het leven roepen. De Crimezone Thriller Award kwam er al in 2003 (toen nog De Zilveren Vingerafdruk) en werd dit jaar voor de negende keer uitgereikt. Inmiddels wordt deze prijs in het vak gezien als een "serieuze" publieksprijs, naast de NS publieksprijs. Daar ben ik trots op. Maar bovenal wilde ik dat Crimezone lezers op het spoor zou zetten van nieuwe thrillers, nieuwe auteurs of nieuw subgenres. Gemiddeld verschijnt er bijna anderhalve thriller per dag. Nieuw, nog los van de boeken die opnieuw worden uitgebracht in een goedkopere editie. Met zo'n enrom aanbod heb je als lezer een betrouwbare gids nodig.
Je bent de oprichter van Crimezone en bent sinds twee jaar ook weer hoofdredacteur na een afwezigheid van vijf jaar. Waarom die lange afwezigheid?
Ha, goeie vraag. Ik heb Crimezone ooit bedacht vanuit mijn passie voor het spannende boek en mijn interesse voor nieuwe media. En vanuit een behoefte. Ik merkte dat ik jaar in jaar uit naar dezelfde auteurs greep in de boekwinkel. Val McDermid, John Grisham, James Patterson. Van wie kun je uiteindelijk meer opsteken dan van andere liefhebbers. Ik werkte destijds als communicatie manager bij de ANWB. Bijna al mijn vrije tijd investeerde ik in de Crimezone. Ik verzamelde een mooie groep liefhebbers om me heen, met elkaar zorgden we ervoor de Crimezone grote sprongen voorwaarts maakte. Na drie jaar werd ik door Unieboek gevraagd of ik me daar wilde ontfermen over de thrillers. Ik had nooit durven dromen dat ik van mijn hobby mijn werk zou kunnen maken. Omdat ik mijn nieuwe job als "acquirerend redacteur" niet kon combineren met Crimezone.nl heb ik de site verkocht aan Unieboek. Uiteindelijk heb ik "maar" twee jaar als redacteur gewerkt. Wel twee belangrijke jaren waarin ik "het vak" van uitgever Heleen Buth heb mogen leren. Zij liet mij alle aspecten zien van het uitgeven: het bezoeken van agenten en internationale boekenbeurzen, het aankopen van manuscripten. Eigenlijk is er maar een handje vol mensen verantwoordelijk voor het thrilleraanbod in Nederland. Zij bepalen eigenlijk was jij als thrillerlezer kunt kopen in de boekhandel. Daar hoorde ik bij! Maar uiteindelijk begon het weer te kriebelen. Ik wilde me weer liever met marketing bezighouden. En toen werd me of ik marketing manager wilde worden van een jonge - multimediale - uitgeverij. De drie jaar die volgde deed ik de marketing voor o.a. Carry Slee en Heleen van Royen totdat AW Bruna mij benaderde voor een terugkeer naar Crimezone.


Crimezone is sinds 2010 in handen van A.W. Bruna uitgevers. Wat houdt dit in? Hoe onafhankelijk zijn jullie? Mag een boek van A. W. Bruna een slechte recensie krijgen?
Crimezone.nl is volledig onafhankelijk van de uitgeverij. Dat is ook de enige manier waarop het kan werken. Het is goed geregeld. Omdat wij werken met vrijwilligers is deze onafhankelijkheid ook extra gewaarborgd. Zij bespreken het leeuwendeel van alle boeken. En ja, als een recensent een boek niet goed vindt, dan mag hij of zij dat zeggen, ook al is het boek van A.W. Bruna,

Wat zijn jouw taken als hoofdredacteur?
Allereerst ben ik als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de redactionele invulling van de site, de (creatieve) concepten en daarnaast voor de organisatie van de meer dan 30 vrijwillers. Ik schrijf zelf veel: nieuwsartikelen en interviews, maar ik recenseer ook, doe de vormgeving van de site en de artikelen. En ik ben verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van de site.

Je hebt ook een eigen bedrijf als grafisch ontwerper waarbij je veel boekomslagen en websites ontwerpt. Hoe ziet jouw werkweek eruit?
I
k ken niet echt een "standaard" werkweek. Een website runnen zoals Crimezone.nl is geen van 9 to 5 job. Ik draai daarom veel en vaak onregelmatige uren. Als hobby en werk zo door elkaar lopen als bij mij, is dat niet te voorkomen en al helemaal niet erg. Het is een luxeprobleem. Kijk, mijn werk als grafisch vormgever is volledig afhankelijk van de opdrachten die ik heb. Ik doe geen acquisitie. Maar ik mag niet klagen met het werk dat spontaan op me af komt. Het ontwerpwerk doe ik vooral in de avonduren en in het weekend. Ik heb inmiddels een kast vol met boeken waarvan ik het omslag heb ontworpen.

Crimezone is momenteel bezig met een Canon van de Misdaadliteratuur. Waarom doen jullie dit en waarom is dit nodig?
De misdaadliteratuur is nog nooit zo populair geweest als nu. Met onze canon willen we een soort historisch besef creeren. Laten zien welke misdaadromans je als liefhebber van dit genre gelezen zou moeten hebben. Een top 50 van klassiekers. Een dergelijke Canon bestaat nog niet voor het genre. Het laat zien dat de misdaadliteratuur volwassen is.


Juni is de maand van het spannende boek. Wat vind je van dit initiatief en wat doet Crimezone hiermee?
De maand van het spannende boek is natuurlijk bovenal een marketinginstrument voor uitgevers en verkopers van misdaadliteratuur. Met name de eerste anderhalve week is er heel veel aandacht voor het genre in de media. Dat is natuurlijk goed. Ook voor Crimezone.nl is het een drukke maand. De aandacht voor het genre zorgt voor meer verkeer naar de site. Ook dit jaar doen we weer het nodige. De definitieve Canon van de misdaadliteratuur maken we bekend op de Avond van het Spannende Boek. We hebben veertig korte recensies geschreven voor een thrillerglossy dat in hoge oplage via de Bibliotheek wordt verspreid. We gaan een hele bijzondere actie doen in juni, waaraan meer dan tien bekende Nederlandse en Vlaamse misdaadauteurs hun medewerking hebben toegezegd. (zie: Het kwaad in mezelf). Dat wordt heel interessant!

Hebben thrillers aparte aandacht nodig? Waarmee 'zet het zich af tegen' andere genres?
Lastige vraag. Elk genre heeft aandacht nodig. De thriller wordt, ondanks het grote succes ervan, door het literaire gilde nog met de nek aangekeken. Dat vind ik onbegrijpelijk. Sean French, de mannelijke helft van het duo Nicci French, stelde onlangs dat het altijd gaat over literaire fictie aan de ene kant en crime fictie aan de andere kant en vroeg zich af of we het niet gewoon moeten hebben over "goede" en "slechte" boeken. Daar heeft hij een punt.

In Angelsaksische landen staat er gewoon "novel" op een thriller, "roman" dus. Maar ik vind dat "we" best wat trotser mogen zijn op het genre. Een goede thriller schrijven met een (goede) plot, is minimaal net zo lastig als een literaire roman zonder plot. Ik zie de harde lijn tussen beide werelden ook langzaam vervagen. Een roman als Bonita Avenue van Peter Buwalda wordt genomineerd voor literaire prijzen, maar ook voor de Gouden Strop en de Crimezone debuutprijs. Dat is interessant.

Waar moet een thriller in jouw optiek aan voldoen om een goede thriller te zijn?
Spannend.
Onvoorspelbaar.
Verrassend.
Geloofwaardig.

Maar eigenlijk nog belangrijker: Heb ik me ermee vermaakt?
En, voor de bonus: heeft het iets met me gedaan?

Spannende verhalen zijn in alle genres te onderscheiden en de grenzen tussen de verschillende literatuurgenres worden steeds vager. Waar ligt de grens voor Crimezone, welke boeken/auteurs/genres komen er wel en niet in aanmerking voor bespreking en waarom?
Deze vraag sluit eigenlijk aan bij mijn antwoord op vraag 9. We zijn het duidelijk met elkaar eens, haha. Crimezone richt zich op spanning in de breedste zin van het woord. Naast the usual suspects als thrillers, detectives, politieromans, etc. besteden we op Crimezone ook aandacht aan boeken die niet direct in het genre thuishoren maar wel door liefhebbers van het genre gewaardeerd zouden kunnen worden. Een vleugje bovennatuurlijk kan, maar pure fantasy niet. Hetzelfde geldt voor horror.

Houd je zelf ook van thrillers of lees je liever iets anders? Wat ligt er nu op je nachtkastje?
Ik ben een groot liefhebber van spannende boeken. Ik lees dan ook vooral thrillers. Tegenwoordig wordt dat wat ik lees veelal bepaald door mijn werk. Als je een auteur interviewt moet je bekend zijn met zijn of haar werk, dus dan lees ik dat. In drukke maanden blijft er veel op de 'nog te lezen' stapel liggen.

Ik heb geen boek op mijn nachtkastje liggen. Ik lees vooral nog niet verschenen boeken en die bevinden zich veelal op mijn iPad. Op dit moment lees ik de nieuwe thriller van Gillian Flynn en ben ik halverwege een veelbelovende Japanse thriller van Keigo Higashino.

Dit interview werd eerder gepubliceerd in Azra Magazine, jaargang 1, nummer 2 (mei 2012) en werd met toestemming hierboven integraal overgenomen. Meer informatie over Azra vind je hier.





Over de auteur

Carien Touwen

54 volgers
235 boeken
1 favoriet
Auteur


Reacties op: Sander Verheijen: ‘Misdaadliteratuur is nog nooit zo populair geweest’