Hebban vandaag

Dossier /

Sarah Kate Lynch: leeggeschept als een Halloween-pompoen

Deze week verschijnt 'Honingzoete dagen' van Sarah-Kate Lynch, auteur en reisverslaggever uit Nieuw-Zeeland, die haar romans omschrijft als romantische komedies over eten. Zelf beschikt ze ook over een flinke dosis zelfspot en humor, zo blijkt uit haar website en Facebookpagina.

In de biografie op haar website vertelt Sarah-Kate Lynch dat het feit dat ze 12 boeken heeft geschreven en wekelijks twee columns schrijft voor het weekblad NZ Woman’s Day (een over reizen en een over niets) duidelijk klinkt alsof ze erg volwassen en verstandig is. Ondertussen glijdt ze best vaak van haar werkstoel om door te schuiven naar de bank, de afstandsbediening te pakken en een aflevering van Mad Man of 30 Rock te kijken terwijl ze eigenlijk zou moeten werken.

Sarah-Kate Lynch werd romanschrijver omdat er naar haar zeggen er weinig andere carrière mogelijkheden voor haar overbleven nadat ze overtollig was verklaard bij een tijdschrift, vervolgens ontslagen werd bij de radio en wederom overtollig was bij een krant waar ze culinair journalist was. Aan deze laatste baan heeft ze haar grote interesse voor voeding en voedsel te danken. Ze ontmoette veel bijzondere mensen, die betrokken waren bij de biologische food movement en wiens passie bij haar een enorme trek opwekte om hier dieper in te duiken.

Haar echtgenoot werkt in de filmindustrie en kreeg een baan aangeboden bij de verfilming van The Lord of the Rings. Ze ging met hem mee op pad en terwijl hij bezig was met hobbit huizen, schreef zij haar eerste roman en keek nooit meer achterom.

 

Romantische komedies over eten

Volgens Sarah-Kate Lynch is er sinds Bridget Jones veel veranderd in het chicklitgenre. Ze daagt daarom iedereen uit om met een nieuwe relevante definitie te komen voor chicklit. Uit ervaring weet ze dat veel mensen geen boeken meer lezen die het etiket ‘chicklit’ hebben gekregen omdat ze denken dat het te licht en oppervlakkig is. Zelf wil ze daarom dit etiket vermijden.

Voor haar zijn chicklits boeken over single vrouwen die op zoek zijn naar liefde.De boeken van Sarah-Kate Lynch gaan meer over oudere vrouwen die de liefde al hebben gevonden en die willen houden, dus zijn zij geen ‘chicks’. “Als er niemand van de afdeling marketing bij is, vertel ik de mensen dat ik romantische komedies over eten schrijf!”

Voor inspiratie hoeft ze niet ver te reizen. "Zitten in een café terwijl de wereld aan je voorbij trekt, kan de inspiratie zijn voor duizend verhalen. Daarnaast krijg je er eten en als de tijd rijp is, een glas prosecco. Daarom, ik vind het leuk dat ik dit kan zeggen, wordt dit werken genoemd in mijn wereld."  

Toch is het schrijven van romans niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ideeën hebben is als een droom, het onderzoek doen is een plezier, de personages bedenken gaat net zo gemakkelijk als knipperen, maar een boek bestaande uit 90.000 woorden schrijven kost maanden zitten en typen en dat is een heel karwei, vertelt ze in een interview met Bronwyn Smith van de Christchurch bibliotheek.

In haar blog vertelt Sarah-Kate Lynch openhartig over haar onzekerheden. Vorig jaar las ze het laatste deel van de tweede versie van haar nieuwste boek Heavenly Hirani's School of Laughing Yoga (haar 8e roman, nog niet in het Nederlands vertaald, red.) en plotseling werd ze overvallen door de gedachte dat het niet goed genoeg was en dat zij niet goed genoeg was. Vragen als “wie denk ik wel dat ik ben? Wat weet ik er nou van? Ik ben gewoon iemand die alleen thuis zit, typend en pratend met de hond. Wat kan iemand het schelen, wat kan mij het schelen?”

Op dat moment kwam er een e-mail binnen, die volgens Sarah-Kate uit de hemel afkomstig moest zijn. De e-mail was gestuurd door een lezer die vertelde dat ze, sinds haar vader was overleden, geobsedeerd was geraakt door honing. Ze at honing alsof haar leven er van af hing. En na het lezen van Honingzoete dagen viel alles voor haar op z’n plaats. Honing is echt een ‘healer’. Dankzij het boek voelde ze zich stukken beter. Ze bedankt Sarah-Kate voor het terugbrengen van de kleur in haar wereld en keek al uit naar haar volgende boek. Onnodig om te zeggen dat dit precies was wat Sarah-Kate Lynch nodig had.

Honingzoete dagen is vanaf deze week verkrijgbaar in de Nederlandse boekhandels.

Over de auteur

Natascha van der Stelt

461 volgers
849 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: Sarah Kate Lynch: leeggeschept als een Halloween-pompoen

 

Gerelateerd

Over

Sarah-Kate Lynch

Sarah-Kate Lynch

Als Sarah-Kate Lynch niet bezig is met het schrijven van een boek dan is ze aan ...

Gesponsorde boeken