Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Schrijfster Harper Lee overleden

De Amerikaanse schrijfster Harper Lee is vanochtend op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het gemeentehuis in haar woonplaats Monroeville, Alabama, bevestigd.

Nelle Lee Harper (1926) was het jongste kind van advocaat Amasa Coleman Lee en Frances Cunningham Finch Lee. Ze werd bekend door haar roman To Kill a Mockingbird (Spaar de spotvogel ), die in 1960 voor het eerst werd uitgegeven en wordt beschouwd als een van de grootste klassiekers van de Amerikaanse literatuur van de twintigste eeuw. Het boek over de rassenverschillen in Amerika in de jaren dertig van de twintigste eeuw werd in meer dan veertig talen vertaald en wereldwijd meer dan dertig miljoen keer verkocht. Een jaar na verschijning werd de roman bekroond met de Pulitzer Prize voor literatuur en weer een jaar later werd het boek succesvol verfilmd met Gregory Peck in de hoofdrol.

In de zomer van 2015 verscheen van Harper Lee's hand nog het onverwachte vervolg op Spaar de spotvogel, getiteld Ga heen, zet een wachter. Onverwacht, omdat de schrijfster na haar succesvolle debuut geen boeken meer schreef. Ze trok zich na haar succesvolle debuut terug uit de publiciteit en Spaar de spotvogel bleef een one-book wonder. Tot februari vorig jaar. Lee's advocate vond het manuscript van Ga heen, zet een wachter terug en stelde de schrijfster voor om het alsnog te publiceren. Lee schreef dit boek eigenlijk al in de jaren vijftig, nog voordat Spaar de spotvogel verscheen. Haar uitgever adviseerde haar destijds echter om vooral de jeugdherinneringen uit dit manuscript uit te werken. Zo ontstond Spaar de spotvogel. Het manuscript van Ga heen, zet een wachter belandde onder in de la.

In Engeland werd Ga heen, zet een wachter lovend ontvangen. Op de dag van verschijning werd het boek ruim 105.000 keer verkocht.

Lees hier meer over Harper Lee.Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Schrijfster Harper Lee overleden

 

Gerelateerd

Over

Harper Lee

Harper Lee

Harper Lee (1926-2016) was een Amerikaans schrijfster. Zij werd bekend door haar...

Gesponsorde boeken