Hebban vandaag

Nieuws /

Schrijver Roberto Saviano beschuldigd van plagiaat

door Hebban Crew 1 reactie
De Italiaanse schrijver Roberto Saviano wordt ervan beschuldigd plagiaat te hebben gepleegd in zijn boek 'Zero zero zero'. De schrijver zegt zelf dat hij een 'non-fictie romancier' is zoals zijn grote voorbeeld Truman Capote.

Roberto Saviano leeft onder politiebescherming sinds hij in 2006 de Napolitaanse maffia beschreef in zijn boek Gomorrah. In juli kwam de Engelse vertaling uit van zijn boek Zero Zero Zero, dat wordt omschreven als een onderzoek 'achter de schermen' in de wereld van drugsdealers en witwassers. Over de regels die er gehanteerd worden en de werkelijke invloed van de drugssyndicaten.  In het boek vermengt Saviano verhalen, interviews, informatie uit afluistergesprekken en zijn eigen belevenissen in een poging om 'een internationale drugsstaat' te ontmaskeren. 

Maar volgens journalist Michael Moynihan van de Amerikaanse nieuwswebsite Daily Beast is voor het boek 'geplunderd' uit artikelen van minder bekende journalisten.  Er zouden interviews in staan met bronnen 'die niet bestaan'. Ook signaleerde Moynihan talrijke gevallen van 'ondubbelzinnig plagiaat'.

In Moynihans artikel worden passages uit Zero Zero Zero vergeleken met stukken uit Wikipedia, The Los Angeles Times, de St. Petersburg Times en andere kranten. Moynihan claimt bijvoorbeeld dat Saviano flink leentjebuur heeft gespeeld bij een rapport van de Committee to Protect Journalist in zijn verhaal over de moord op de Mexicaanse journalist Bladimir Antuna Garcia.  Zero Zero Zero is volgens Moynihan 'een verbazingwekkend oneerlijk' boek. Over de auteur

Hebban Crew

2166 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Schrijver Roberto Saviano beschuldigd van plagiaat

 

Gerelateerd

Over

Roberto Saviano

Roberto Saviano

Roberto Saviano (Napels, 1979) is een Italiaanse auteur, journalist en publicis...