Hebban vandaag

Nieuws /

Senia-leesclubs: voor elke interesse een leesclub

door Senia
Senia organiseert overal in Nederland leesclubs. We richten de clubs op in bibliotheken en boekhandels, en doen dat als er aanvragen voor zijn. Senia heeft namelijk in alle provincies vrijwilligers die zorgen dat er nieuwe groepen tot stand komen. Zo zijn er nu al bijna 1300 groepen bij Senia aangesloten, van Delfzijl tot aan Terneuzen en van Harlingen tot aan Maastricht.

Tip: op de website van Senia vindt u bij ‘Zoek een leesclub’ welke groepen er in uw woonplaats al zijn.

Romans, geschiedenis, filosofie en meer

Er zijn ruim 4000 deelnemers in Senia-leesclubs die romans lezen en bespreken. Maar daarnaast kunt u bij Senia terecht voor leesclubs die non-fictie lezen, boeken over geschiedenis bijvoorbeeld. Leesclubs geschiedenis trekken andere mensen aan dan literatuur-leesclubs. Datzelfde geldt voor leesclubs filosofie, of biografieën, of kunstgeschiedenis. Door een keuze te maken voor een bepaald programma weet je bijna zeker dat je in een groep komt met mensen met dezelfde interesse. Er zijn ook literaire leesclubs die romans lezen in het Frans, Duits of Engels. Deze groepen bespreken de boeken ook in die taal, wat helpt om je taalvaardigheid op peil te houden. Nieuw zijn de leesclubs Japanse literatuur, maar die boeken lezen we in het Nederlands.

Goed toegankelijke boeken, gesprek met discussievragen

Als u in een Senia-leesclub deel neemt, maakt u elk jaar een keuze uit een actuele boekenlijst. Een keuze is mogelijk uit literatuur, geschiedenis, filosofie, biografieën, klassiekers en kunstgeschiedenis. De leesclubs lezen 7 boeken per jaar, en komen om de 5 à 6 weken bij elkaar.
Werkgroepen van deskundigen hebben voor elk programma alvast 20 geschikte boeken geselecteerd, en bij elk boek analyses gemaakt, recensies gezocht en discussievragen opgesteld. Deze vormen samen met een uitgebreide samenvatting van het boek de ‘leeswijzer’ die voor elk boek apart beschikbaar is. De leeswijzers, en met name de discussievragen daarin, bieden houvast in het gesprek in de leesclub.

Oprichting van ruim 80 nieuwe groepen

In de Week van de Leesclub richten de vrijwilligers van Senia ruim 80 nieuwe leesclubs op, zie daarvoor het overzicht op deze website of die van Senia. Staat uw eigen woonplaats er niet bij, dan kunt u uw belangstelling kenbaar maken. Vrijwilligers in uw regio gaan met uw aanvraag aan de slag. Leesclubs met plaatsen vrij houden open huis, bekijk hier het overzicht.

Kosten

De kosten bedragen € 35,- per (school-)jaar, tarief 2018-2019. Wie later in dit schooljaar start, betaalt een bedrag naar gelang het aantal boeken dat nog gelezen gaat worden. Wie zich in januari of februari 2019 aansluit betaalt geen (eenmalige) administratiekosten van € 6,00.  

Week van de Leesclub

28 januari tot en met 3 februariOver de auteur

Senia

22 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Senia-leesclubs: voor elke interesse een leesclub

 


Gesponsorde boeken