Advertentie

Hebban vandaag

Lezen /

Sneak Preview: Het verkeerde meisje van David Hewson

door Daphne van Rijssel (crew) 4 reacties
Deze zomer en dit najaar verschijnen er belangrijke grote romans van zowel gevestigde nationale als internationale auteurs. In de maanden juli en augustus publiceert Hebban op maandag en op donderdag een sneak preview: een voorpublicatie van belangrijke romans die binnenkort verschijnen. Vandaag: 'Het verkeerde meisje' van David Hewson.

Na twaalf thrillers over de Italiaanse inspecteur Nic Costa en de ‘novelisation’ van de Deense tv-hit The Killing vond David Hewson het tijd voor verandering. Een nieuw setting, een nieuw hoofdpersonage. Tijdens een kop koffie in het Jordaneese café Eland kwam de Engelse auteur op het idee om een nieuwe reeks thrillers te schrijven met Amsterdam als decor.

'Het café stroomde vol en vrijwel iedereen kende elkaar. Men omhelsde elkaar en gaf elkaar drankjes. Fascinerend. En als ze een liedje hoorden dat uit de geluidsboxen kwam, zongen ze allemaal mee. Dat was de aanzet om na te denken over een nieuwe serie boeken, die in Amsterdam spelen. Het is op deze plek in de Jordaan een stad in een stad. Bovendien kan je vanuit het café naar de grachten kijken, met die vreemde woonboten. Ik besloot dat mijn held op een woonboot gaat wonen. Iedereen kent hem en hij kent iedereen. Ook mooi is, dat eventjes verderop een politiebureau is. Het is een perfecte setting voor een thriller', vertelde David Hewson vorig jaar in een interview met Hebban.

Poppenhuis vertelt over rechercheur Pieter Vos, die sinds de verdwijning van zijn dochter Anneliese een teruggetrokken bestaan leidt op zijn woonboot in de Amsterdamse Jordaan. Een ander hoofdpersonage is de Friese, nuchtere Laura Bakker. Als jonge rechercheur, nog vol met idealen, probeert ze Pieter Vos uit de put te trekken en weer aan het werk te krijgen. Ze wijst hem op een nieuwe vermissingszaak die sterk overeenkomt met de verdwijning van zijn dochter. Laura weet Pieter over te halen en samen storten ze zich op de zaak. Het tweetal ontdekt oude geheimen die bloederige gevolgen krijgen. Maar om het lot van zijn dochter te achterhalen houdt Vos obsessief vol.


Op Hebban werd Poppenhuis enthousiast ontvangen:

'Hewson beschrijft als een rasechte Amsterdammer, de hedendaagse hoofdstad. Hij weet straten te noemen, sfeervolle plekjes te beschrijven en de jonge geschiedenis tot in detail met veel realisme neer te zetten. En dat alles natuurlijk in een waarheidsgetrouwe casus waarin beide rechercheurs zelf ook niet zonder zorgen zijn', aldus recensent Cees van Rhienen.'Hewson heeft personages neergezet die af en toe eng dichtbij werkelijk bestaande figuren komen', schreef Soraya Vink.

Omdat Amsterdam David Hewson zoveel inspiratie had gegeven, kon hij ten tijde van het interview (juni 2014) melden dat het tweede boek uit de reeks ook al af was. Het verkeerde meisje  verschijnt 1 september bij Meulenhoff Boekerij en speelt zich af tijdens de intocht van Sinterklaas. 
Rechercheurs Pieter Vos en Laura Bakker hebben samen dienst als er op het Leidseplein een granaat ontploft. In de chaos die ontstaat ontvoeren terroristen een achtjarig meisje. Anders dan gepland nemen ze niet de dochter van een rijk Amsterdams echtpaar mee, maar die van een Georgische prostituee. Er wordt een onderzoek gestart waaruit de motieven van de daders duidelijk worden. Vos en Bakker ontdekken een samenzwering die van de Wallen tot de top van de veiligheidsdienst rijkt. Maar ondertussen is het ontvoerde meisje nog steeds weggerukt van haar wanhopige moeder…wat is haar leven waard in een politiek steekspel dat alsmaar groeit?


Waar Poppenhuis volgens Hewson een spannend boek is waarin vanwege de introductie van nieuwe personages ook veel aandacht wordt besteed aan de onderlinge verhoudingen, is Het verkeerde meisje volgens de auteur een 'heftige thriller'.

Benieuwd naar het tweede deel uit Hewsons Amsterdam-reeks?


Lees hier een voorpublicatie

Sneak Preview Zomer

Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Sneak Preview: Het verkeerde meisje van David Hewson

 

Gerelateerd

Over

David Hewson

David Hewson

David Hewson werkte als journalist voor The Sunday Times, The Timesen The In...

Gesponsorde boeken