Hebban vandaag

Community /

Stem op je favoriete Hebban Proza Pitch!

door Bart Gielen 5 reacties
Woensdagavond 25 mei is de laatste voorstelling van Barts BoekenClub van het tweede seizoen. Het eerste seizoen waarin de Hebban Proza Pitch werd omarmd als vast onderdeel van de show. Presentator en gastheer Bart Gielen blikt terug op een succesvolle reeks. En er kan gestemd worden op de beste pitch.

Klik hier om direct te stemmen

Ecce homo literatus

Als je aan mij vraagt wat mij dit afgelopen seizoen het meest is bijgebleven, dan is het antwoord glashelder: de Hebban Proza Pitch. Wat heb ik ontzettend genoten van de proza pitchers. Zij waren by far – en dat zeg ik echt zonder te slijmen – stuk voor stuk de grootste verrassing. Ik had in de verste verte niet kunnen bedenken dat ik hier zo’n plezier aan zou beleven. Voor degenen die nu denken: waar heeft hij het over, volgt hieronder een kleine uitleg. 

Laten we eerlijk zijn: een schrijver schrijft om het liefst door zoveel mogelijk mensen gelezen te worden. Dat is de essentie van schrijverschap: niets meer, niets minder. Debutanten hebben het natuurlijk altijd al zwaar gehad omdat ze moeten concurreren met al die reeds publicerende auteurs, maar de laatste tien jaar is dat bijna onmogelijk geworden: er wordt ontstellend veel uitgegeven, de boekhandels zitten overvol. In een tijd waarin in Nederland sinds 2010 jaarlijks meer dan vijftienduizend (!) nieuwe titels (fictie en non-fictie) verschijnen, is het voor een -beginnende- schrijver een hele klus, zo niet een onmogelijke opgave, om boven het maaiveld uit te steken. En niets is zo frustrerender voor een schrijver (en dodelijker voor de creativiteit), als na maanden- of zelf jarenlang zwoegen het maagdelijke debuut gedegradeerd is tot een ramsj-exemplaar, terwijl er slechts enkele weken daarvoor nog alle reden was voor een feestelijke presentatie. 

En met deze gedachte is de Hebban Proza Pitch ontstaan. Toen ik namelijk aan het tweede seizoen van Barts BoekenClub begon, wilde ik meer afwisseling en variété-op-niveau. Het moest een echte eigentijdse literaire show worden, uniek in Amsterdam. Singer-songwriters, troubadours, muziektrio’s en zelfs een heel koor traden op om de muzikale omlijsting te verzorgen. Maar daarnaast moest Barts BoekenClub, naast gesprekken met gevestigde namen, ook de kans bieden aan jonge veelbelovende schrijvers hun boek onder de aandacht te brengen. Samen met Hebban bedachten we de Hebban Proza Pitch: een twee minuten durende promotieverhaal in de vorm van een 'elevator pitch'. In het begin kreeg ik van verschillende kanten te horen of deze honderdtwintig seconden ‘zendtijd’ niet wat denigrerend is voor een schrijver. Mijn antwoord was en is resoluut NEE!  De Hebban Proza Pitch is namelijk niet alleen het ideale moment om in een intiem theater en in een veilige ongedwongen sfeer aan een fijn publiek uit te leggen waarom men hun boek moet lezen (en liefst ook kopen). Nee, deze prozapitch is veel meer dan dat. De presentaties worden gefilmd en zijn vervolgens terug te zien op Hebban.nl. En dan zijn duizenden potentiële  liefhebbers getuige van prachtige presentaties. Uiteindelijk kan men ook op stemmen op de verschillende pitchmomenten, waarbij de winnaar of winnares vervolgens in de show terecht komt. Bovendien kunnen de filmpjes door schrijvers vrij worden gebruikt. Mijn inziens is er geen beter promotiemateriaal.  Dus eigenlijk zijn die twee presentatieminuten in Barts BoekenClub een hele goede investering.

De Hebban Proza Pitch is namelijk niet alleen het ideale moment om in een intiem theater en in een veilige ongedwongen sfeer aan een fijn publiek uit te leggen waarom men hun boek moet lezen (en liefst ook kopen). Nee, deze prozapitch is veel meer dan dat.

Twintig schrijvers hebben afgelopen seizoen bij mij hun boeken mogen promoten. En elke keer was het –ook voor mij– erg spannend. Voor een zaal staan, met een teller voor je neus die de resterende seconden aangeeft is natuurlijk doodeng, hoe veilig het theater en publiek dan ook mag aanvoelen. Maar keer op keer werd ik verrast door de hoge kwaliteit van de pitchmomenten. Hier stond niet zomaar een schrijver die een riedeltje afdraaide. Nee, hier stond een iemand die zijn/haar literaire kind aan de wereld presenteerde. Ecce homo literatus! Mijn grote waardering voor hun inzet, hun gedrevenheid en hun passie. Hun verhalen hebben me geroerd, laten lachen en aan het denken gezet. Mijn God, nu klink ik als ABBA in Thank you for the music….

Tijdens de laatste voorstelling ontvang ik Bart Chabot én de winnaars van de Hebban Proza Pitch. In ieder geval schuiven Sophia Drenth (Bloedwetten) en Sander Meij (Nieuw Eiland), als winnaars proza pitch eerste helft van dit seizoen bij mij aan. Het belooft een prachtige afsluiting te worden. Wie de derde winnaar wordt, dat bepaal jij door te stemmen op de beste proza pitch!! Het stemformulier is open tot 12:00 uur op zondag 22 mei.

Klik hier om direct te stemmen

 Over de auteur

Bart Gielen

11 volgers
6 boeken
0 favorieten


Reacties op: Stem op je favoriete Hebban Proza Pitch!

 

Gerelateerd

Over

Sander  Meij

Sander Meij

Sander Meij (Nijmegen, 1980) is dichter, tekstschrijver en redacteur. Hij rondde...

Sophia Drenth

Sophia Drenth

Sophia Drenth woont en werkt in Amsterdam. Haar boeken en verhalen vielen meerde...

Bart Chabot

Bart Chabot

Bart Chabot (1954) is dichter, schrijver en podiumdier. In 1981 debuteerde hij m...


Gesponsorde boeken