Hebban vandaag

Dossier /

Summertime in Florida

Afgelopen week verscheen 'Stilte voor de storm' van Vanessa Lafaye. Ze kreeg haar inspiratie voor dit boek toen ze las over een lynchpartij in Florida in 1935 en ze vervolgens ontdekte dat in hetzelfde jaar de meest vernietigende orkaan ooit Key West verwoestte. Beide gebeurtenissen verwerkte ze in haar debuutroman.

Inspiratie door een krantenartikel

Tijdens een familiebezoek in Florida zag Vanessa Lafaye bij toeval een artikel in de lokale krant over een lynchpartij die in 1935 in Florida had plaatsgevonden en waar nooit iemand voor was vervolgd. Ze had nooit eerder historische fictie geschreven, maar het artikel gaf haar de inspiratie om over deze gebeurtenis een roman te gaan schrijven.
Eenmaal terug in Engeland, met het artikel, begon ze aan een uitgebreid onderzoek naar wat er zich allemaal afspeelde in de jaren ´30 in Florida. Al snel ontdekte ze dat er in 1935 op Labor Day (eerste maandag in september, red) de meest vernietigende orkaan ooit had huisgehouden aan de Amerikaanse zuidkust. En zo ontstond haar debuutroman Stilte voor de storm waarin de orkaan allesbepalend is voor het verhaal.

Over Vanessa Lafaye

Vanessa Lafaye bracht haar kindertijd door in Florida. Op haar website vertelt ze over haar jeugd. Ze woonde in een nieuwbouw buitenwijk die omringd werd door moerasgebied. In de buurt waren er veel dieren te vinden, waaronder schildpadden die jonge donzige eendjes aten, palmetto kevers die eigenlijk vliegende kakkerlakken waren met het formaat van een hamster en een bejaarde alligator die vooral met rust wilde worden gelaten. Samen met haar broer groef ze oude Indianenpijlpunten op in de modderige oevers.

Ieder jaar waren er orkanen, maar geen daarvan had de kracht en omvang van de Labor Day orkaan in 1935. De regen in de zomer zetten het grasveld achter hun huis compleet onder water. Met veel plezier keken zij en haar broer naar de vissen die vervolgens tussen de grassprieten zwommen. Zelf zwom ze ook veel, het was de enige manier om te ontsnappen aan de hitte in de zomer.

Tijdens haar studie Zoölogie in North Carolina, begin jaren ’80, kreeg ze de mogelijkheid om te studeren in Parijs. Ze voelde zich zo thuis in deze stad, dat ze na haar studie direct terugging. Helaas bekoelde de liefde voor Parijs al snel. Ze vertrok ze naar Engeland waar ze een baan vond in de academische uitgeefwereld en waar ze nu nog steeds woont.

Vanaf 2003 schreef ze achtergrondartikelen voor kranten, gevolgd door een roman over vrouwen met borstkanker. Het lukte haar niet om een uitgeverij te vinden. Daarna kreeg ze zelf borstkanker en raakte het schrijven op de achtergrond.
Daarentegen kreeg muziek een belangrijkere rol in haar leven, naast zingen in een koor werd ze nu ook dirigent van een koor. Ook in Stilte voor de storm is er een rol voor muziek. De Engelse titel van het boek is Summertime. Hiermee verwijst Vanessa Lafaye naar het gelijknamige lied uit de opera Porgy and Bess. Het verhaal van Stilte voor de storm volgt min of meer de tekst van het lied.

Summertime

Summertime,
And the livin' is easy
Fish are jumpin'
And the cotton is high  

Your daddy's rich
And your mamma's good lookin'
So hush little baby
Don't you cry  

One of these mornings
You're going to rise up singing
Then you'll spread your wings And you'll take to the sky  

But till that morning
There's a'nothing can harm you
With daddy and mamma standing by


Over Stilte voor de storm

Stilte voor de storm speelt zich af in 1935 in Heron Key, Florida, een klein stadje dat gebukt gaat onder de gevolgen van de Depressie. Het is een hete zomer en de spanningen lopen hoog op, zeker als er honderden veteranen uit de Eerste Wereldoorlog worden ondergebracht in nabijgelegen kampementen. Deze werkeloze, beschadigde en zich slecht gedragende mannen waren blij dat ze eindelijk aan het werk konden bij bouwprojecten die door de overheid opgezet waren. De plaatselijke bevolking was alles behalve blij met hun komst.

Het verhaal begint als iedereen zich voorbereid op de jaarlijkse Fourth of July-barbecue, ter gelegenheid van Independence Day. Een dag die gedoemd is te eindigen in een ramp. Een blanke vrouw, een voormalige schoonheidskoningin die werd bedrogen door haar man, wordt gruwelijk mishandeld en voor dood achtergelaten terwijl ze op weg was naar huis na afloop van de feestelijkheden.

De verdenking valt op een van de zwarte veteranen, die oorspronkelijk uit Heron Key kwam. Pas 18 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog keerde hij terug naar zijn geboorteplaats. In de tussenliggende jaren had hij vrijwel niets van zich laten horen. Nu is hij teruggekeerd, vele illusies armer.

De plaatselijke deputy sheriff heeft als taak om Henry te beschermen, maar die staat onder grote druk van de blanke bevolking die boos en gefrustreerd is door de gang van zaken. Ondertussen daalt de barometer tot de laagste waarden ooit en nadert de grootste orkaan die Heron Key ooit heeft getroffen. De plaatselijke bevolking is voorbereid, of denkt dat te zijn. De veteranen zijn dat beslist niet. De orkaan dendert met ongekende, verwoestende kracht over Heron Key. Heron Key is voorgoed veranderd, zowel voor blank als zwart.


Fragment uit Stilte voor de storm

De vochtige lucht voelde als water in de longen, als verdrinken. Het wasgoed aan de lijn bewoog heel even in een licht briesje maar toen vielen de kleren terug, uitgeput van de inspanning. Ondanks de hitte weigerden ze droog te worden. De dagelijkse onweersbuien brachten geen verkoeling, zorgden alleen voor een dampende vochtigheid. Alsof je levend werd gekookt, vond Missy, net als de grote krabben in het vat met zeewater die vanavond in de pan zouden gaan.
Ze baadde de baby buiten in het bassin, in de schaduw van de banyanboom, zowel om hem te wassen als om hem te verkoelen. Met zijn blije gespetter in het schuimende water maakte hij hen allebei nat. Eerder die ochtend, toen hij in zijn nieuwe mand lag te slapen, waren zijn mollige wangen schrikbarend rood geworden, net zo rood als de overrijpe aardbeien naast de keukendeur. Je kon wel degelijk te veel van iets goeds hebben, wist Missy, ook van aardbeien. Zelfs haar formidabele inmaakkwaliteiten waren niet tegen de oogst van dit jaar opgewassen; het afgevallen fruit rotte weg.
De pauwen riepen vanuit de takken boven haar hoofd. De wangen van de kleine Nathan hadden nu weer een gezonde roomkleur met een roze blosje, dus kon ze zich ontspannen. Met een kreun hees ze zich overeind van de grond en op de houten keukenstoel naast het bassin en ze klopte het gras van haar knieën. Er was verder niemand in de buurt, alleen Sam de spaniël, die lag te hijgen op de veranda.
Meer lezen? Klik dan hier

Auteursbezoek

Op haar Facebookpagina schrijft Vanessa Lafaye dat ze het geweldig vindt dat de Nederlandse uitgave is verschenen. Ze kijkt uit naar haar bezoek aan Nederland in september! Met een beetje geluk kun je haar dan dus ontmoeten en je vragen stellen over Stilte voor de storm.Over de auteur

Natascha van der Stelt

461 volgers
839 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: Summertime in Florida

 

Gerelateerd

Over

Vanessa Lafaye

Vanessa Lafaye

Vanessa Lafaye (1963) is geboren en getogen in Florida, voor ze naar E...

Gesponsorde boeken