Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Review /

Thriller Tiendaagse 2020 | Hebban bespreekt: Ondergronds van Lidewij Martens

door Hebban Crew 1 reactie
Tijdens de Thriller Tiendaagse lichten we enkele oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers uit in de rubriek 'Hebban bespreekt'. Vandaag is dat de tweede thriller van Lidewij Martens: 'Ondergronds'.

Recensie: Intelligente thriller met vaart en interessante personages

Lidewij Martens publiceerde eerder een aantal romans en in 2019 kwam haar debuutthriller Steigereiland uit, gebaseerd op het luisterboek dat eerder via Storytel te beluisteren was. Ondergronds is haar tweede thriller en speelt zich af binnen een spraakmakende setting, namelijk in Amsterdam tijdens de opening van de Noord/Zuidlijn. Naast auteur is Martens ook scenarioschrijver voor tv-series als Flikken Maastricht, Spangen en Baantjer.

Eigenzinnige rechercheur Flo Berge speelt de hoofdrol, vrijwel altijd vergezeld door haar trouwe hond Hunter. In Ondergronds wordt ze geconfronteerd met een reeks moorden, die plaatsvinden op de stations van de binnenkort te openen Amsterdamse metrolijn. Er lijkt een verband te bestaan, maar wat is dat precies? Langzaam krijgt Flo het vermoeden dat de dader het op haar en haar gezin heeft voorzien.

De beeldende schrijfstijl laat de omgeving en personages van het boek tot leven komen. Flo Berge wordt direct vanaf de eerste bladzijde neergezet als een interessant en aansprekend personage. De lezer leert Flo niet alleen kennen als rechercheur, maar krijgt ook een inkijk in haar privéleven en verleden. Ook haar familie, vrienden en collega’s worden voldoende en realistisch uitgewerkt. Enkele bijpersonages spreken met een duidelijk Amsterdamse tongval – dat bij sommigen niet alleen benadrukt wordt, maar ook wordt uitgeschreven. Dit zorgt voor een duidelijk(er) beeld van het personage, maar kan ook als storend worden ervaren. Het blijft echter beperkt.

Ondergronds heeft veel vaart, zonder dat het diepgang verliest. Het is soms wat complex door de vele personages en diverse verhaallijnen, maar het plot steekt goed in elkaar. Martens weet de spanning vanaf de eerste bladzijde op te bouwen en laat die tot aan het einde geen moment verslappen. Daarnaast kan ze soms geestig uit de hoek komen en de lezer tussen de spannende momenten door laten glimlachen om de gedachten en gedragingen van haar personages.

Martens’ tweede thriller is een boek dat de lezer laat meepuzzelen, en ze telkens op het verkeerde been weet te zetten. Het verhaal heeft vaart, verrassende plotwendingen en is van begin tot eind spannend. Daarnaast weet de auteur het verhaal realistisch en geloofwaardig te houden, ondanks de vele heftige gebeurtenissen binnen korte tijd. Reizen met de Noord/Zuidlijn zal niet meer hetzelfde zijn na het lezen van dit boek.

4 sterren, door Laura

Ondergronds
Lidewij Martens
uitgeverij Harper Collins Holland
februari 2020

Noord/Zuidlijn
metromoorden
scenarioschrijver

Alle Hebban-recensiesOver de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Thriller Tiendaagse 2020 | Hebban bespreekt: Ondergronds van Lidewij Martens

 

Gerelateerd

Over

Lidewij Martens

Lidewij Martens

Lidewij Martens heeft haar sporen verdiend als scenarioschrijver. Haar ervaring ...

Hebban Spots

Thriller Café

887 volgers

Welkom in het Hebban Thriller Café. Deel je leestips, leeservaringen, leeswensen en alle andere bijzonderheden rond boeken in het thrillergenre hier met gelijkgestemde zielen. Dit café wordt...