Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Thrillerschrijvers bloggen: Get a life (58)

Schrijven kan af en toe best eenzaam zijn (oké, soms ook niet, als de personages de hele dag in je hoofd tegen elkaar en jou kakelen), maar over het algemeen gaat het om jou en je computer. En aangezien partners, familie en vrienden ook andere dingen te doen hebben dan naar jou te luisteren, leek het Ingrid Oonincx en Anita Terpstra een goed idee om elkaar als klankbord te gebruiken. Leef mee met de ups en downs in hun schrijverschap en de opofferingen die ze ervoor doen. Maar lees ook over het plezier dat ze hebben in het schrijven en profiteer van de schrijftips die ze tussen neus en lippen door geven. | Een nieuwe blog iedere zaterdag in de oneven weken.

Ingrid: Mensen die mijn boek ‘leuk’ vinden, bedoelen dat vast goed.


‘Wat doe jij met comments van lezers waar je het niet mee eens bent?’ vroeg Anita me vorige week. Naast af en toe een anonieme sneer op internet zijn lezers gelukkig meestal aardig voor me. Ik maak vaak mee dat mensen me laten weten dat ze mijn boek gelezen hebben en dat ze het ‘leuk’ vonden. Wat ze niet beseffen is dat de onzekere schrijver in me dan meteen denkt: hoezo leuk? Een leuke thriller? Waarom niet ‘nagelbijtend spannend’, ‘stilistisch prachtig’ of ‘inhoudelijk ijzersterk’? Waarom zeggen ze me niet dat ze totaal in verwarring raakten omdat ze sympathie voelden voor de dader en ondersteboven waren van die goed gevonden metaforen? Maar nee, het boek is ‘leuk’. Meestal lach ik dan schaapachtig en mompel ik iets als bedankt, want ik neem toch maar aan dat ze het als compliment bedoelen. Hoewel ‘leuk’ voor een thriller te vergelijken is met ‘apart’ voor een nieuwe jurk. Je snapt wel wat ik bedoel.

Dat toont maar weer eens aan hoe kwetsbaar je bent als schrijver. Je publiceert iets wat je met hart en ziel gemaakt hebt en iedereen heeft daarna het recht om er al dan niet een oordeel over te hebben. Mensen die mijn boek ‘leuk’ vinden, bedoelen dat vast goed. Misschien zijn het geen getrainde thrillerlezers of lezen ze überhaupt zelden een boek. Eigenlijk krijg je van een lezer zelden een onderbouwd, gedegen oordeel. Daar hebben lezers het namelijk veel te druk voor. Ze hebben banen, gezinnen, hobby’s en ze lezen voor de lol. Daar moet je als onzekere, naar bevestiging snakkende schrijver maar gewoon mee zien te dealen.

Maar er zijn uitzonderingen. Waar ik me wel boos om maak zijn negatieve oordelen die gebaseerd zijn op onwaarheden. Of als het boek overduidelijk niet of maar half gelezen is en toch heel stellig bekritiseerd wordt. Of als iemand vooraf al besluit dat je boek toch waardeloos is en alleen maar op zoek gaat naar fouten die dat oordeel bevestigen. Maar het ergst zijn de mislukte (literaire) schrijvers. Vaak zijn dat heren van middelbare leeftijd die hun eigen brouwsels erg hoog inschatten en het bijna als een persoonlijke vernedering ervaren dat jouw boek wel is uitgegeven en dat van hen niet. Ze bestaan.

Daar moet ik natuurlijk boven staan. Toch zou ik soms heel hard in zo’n behaarde oorschelp willen schreeuwen: ‘Get a life’, maar ik beheers me. Ik ben namelijk een sympathieke thrillerschrijfster die ‘leuke’ boeken schrijft. En weet je wat? Dat is bij nader inzien best een groot compliment. Als ik mijn lezers een aantal leuke uren heb bezorgd, ben ik zinvol bezig. Dus om op je vraag terug te komen Anita: de ene keer ga ik er beter mee om dan de andere. Heeft ook te maken met de tijd van de maand, de persoon en de inhoud van de kritiek. En soms moet ik erover bloggen om het van me af te schrijven. Bij deze.

Volgende week komt Cathelijne Esser van Not Just Any Book gastbloggen. Cathelijne is expert op het gebied van boekpromotie. Ze geeft antwoord op de vraag waarom sommige schrijvers hun boek gratis weggeven als pdf.



Over de auteur

Hebban Crew

1911 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Thrillerschrijvers bloggen: Get a life (58)

 

Over

Ingrid Oonincx

Ingrid Oonincx

Ingrid Oonincx is thrillerschrijver, columnist en communicatieadviseur op een ho...