Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Top 6 YA-boekverfilmingen 2015

De laatste jaren vormen YA-boeken een dankbare bron van inspiratie voor scenarioschrijvers. Na het buitenland ontdekken ook Nederlandse producers de mogelijkheden van populaire boeken onder jongeren. Zo is vanaf 19 februari ‘Boy 7’ van Mirjam Mous op het grote scherm te zien en werd afgelopen weekend bekend dat de speelfilmrechten van ‘De kick’ van Helen Vreeswijk verkocht zijn.

In 2015 staan dan ook weer een paar mooie YA-verfilmingen op stapel. Van Nederlandse sci-fi thriller tot een nieuwe John Green-verfilming en het zinderende slot van The Hunger Games: hieronder vind je de zes topverfilmingen en hun verschijningsdata.

Boy 7 – Mirjam Mous – 19 februari 2015
BOY 7 is de eerste Nederlandse sci-fi thriller, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Mirjam Mous. In de spannende film wordt Sam (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) midden in een drukke metro wakker en weet hij niet hoe hij daar terecht is gekomen. Hij weet zelfs niet hoe hij heet. Sam is zijn geheugen kwijt. In de metro ontmoet hij Lara (Ella June Henrard), zij heeft hetzelfde. Samen beginnen ze aan een gevaarlijke zoektocht naar hun identiteit.

Sinds de eerste druk in 2010 zijn er meer dan 45.000 exemplaren van het boek verkocht. Het verhaal werd inmiddels in het Duits, Pools en Koreaans vertaald.


Seventh Son – Joseph Delaney – 26 februari 2015
De spectaculaire avonturenfilm Seventh Son is gebaseerd op de boekenserie De geestenjager van de Britse auteur Joseph Delaney, waarin inmiddels elf delen verschenen zijn.

Het verhaal speelt zich af in een magische wereld vol betoveringen en legendes. Het enige overgebleven lid van een mystieke orde (Oscarwinnaar Jeff Bridges) gaat op zoek naar de laatste Zevende Zoon (Ben Barnes). De jonge held, die volgens een eeuwenoude voorspelling over een uitzonderlijke gave bezit, wordt weggerukt uit zijn rustige leven op het platteland. Samen met zijn keiharde mentor moet hij de Dark Queen (Julianne Moore) en haar leger van moordenaars met bovennatuurlijke krachten uitschakelen. 

De eerste twee delen uit de reeks zijn nu gebundeld als filmeditie, getiteld De zevende zoon


Insurgent (Divergent #2) – Veronica Roth - 19 maart 2015
Na het succesvolle eerste deel Divergent volgt in maart het door fans langverwachte tweede deel van de filmreeks. In Insurgent krijgt Tris het steeds moeilijker, ze zoekt naar bondgenoten en antwoorden in hetgeen dat is overgebleven van het futuristische Chicago.

De Divergent-trilogie van Veronica Roth was wereldwijd een bestsellerhit. De verfilming van het eerste deel Divergent haalde in het openingsweekend in Nederland met 50.000 bezoekers ruim €390.000 euro binnen.


Paper Towns
- John Green - 25 juni 2015
Na de succesvolle verfilming van Een weeffout in onze sterren / The fault in our stars kon een nieuwe film gebaseerd op een boek van bestsellerauteur John Green niet lang op zich laten wachten. Paper Towns (2008) was Greens derde jeugdboek en gaat over Quentin en zijn mysterieuze buurmeisje Margo, gespeeld door topmodel Cara Delevingne. Wanneer zij verdwijnt, en raadselachtige aanwijzingen voor Quentin achterlaat, gaat hij samen met zijn vrienden op zoek. Paper Towns is een ontroerend coming-of-age verhaal waarin het hoofdpersonage de kracht van ware vriendschap en liefde ontdekt.  

The Scorch Trials (The Maze Runner #2) - James Dashner – 24 September 2015
In de VS werden van de trilogie meer dan 1,5 miljoen exemplaren verkocht. Kiezen voor een verfilming was dan ook geen moeilijke beslissing. Vorig jaar was het eerste deel, The Maze Runner, op het grote scherm te zien en trok in Nederland meer dan een half miljoen bezoekers. In september volgt het tweede deel. Daarin zijn Thomas, Teresa en de andere overlevenden uit het labyrint ontsnapt, maar zijn hun beproevingen nu echt voorbij? Kunnen ze nog terugkeren naar hun oude levens, waarvan ze zich niets meer herinneren? Zijn hun redders te vertrouwen?

Mockingjay Part 2: Catching Fire (The Hunger Games #3) - Suzanne Collins - 19 november 2015
The Hunger Games behoeft eigenlijk geen introductie. Deze serie betekende de start van een hausse aan dystopische jeugdromans en de reeks populaire boekverfilmingen. In november draait dan eindelijk het slot van de trilogie in de Nederlandse bioscopen.

Katniss Everdeen overleefde tot twee keer toe de Hongerspelen en heeft inmiddels de rol als leider van de revolutie op zich genomen. Ze is zelfs bereid te sterven voor vrijheid. Lukt het haar in Mockingjay Part 2 om de districten te bevrijden van het juk van het Capitool? En weet ze daarbij haar geliefden te beschermen?    


         
Fan van boekverfilmingen? Houd Hebban Young Adult deze en volgende week goed in de gaten, want rond  de release data van BOY 7 en Seventh Son komen twee prachtige winacties online!Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
391 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Top 6 YA-boekverfilmingen 2015

 

Overig

Top 6 YA-boekverfilmingen 2015

op 17 februari 2015 door Lindy (Hebban Crew) 6 boeken 2 volgers 0 reacties