Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

TV: Een interview met Tony Curran - Defiance, deel 2

Vanavond om 21.00 begint het tweede seizoen van Defiance op SyFy met een dubbele aflevering. Gistermorgen plaatsten we het eerste deel van een vermakelijk interview met Tony Curran, de acteur die Datak Tarr speelt. Hier volgt het tweede en laatste deel van het interview.

Je hebt veel fantastieke science fictionfilms gedaan; wat is jouw mening over Defiance als een serie in die wereld van fantasy en sci-fi?  
Tony: Toen ik de pilot las, vond ik het idee van een fantastieke achtergrond bij een sciencefiction-show leuk, maar ik denk dat de serie intussen ook veel te zeggen heeft over de menselijke natuur. Het is meer dan alleen een science fiction show, het dealt bijvoorbeeld ook met immigratieproblemen of vrouwenrechten. Zeker in seizoen twee, personages als Amanda Rosewater, Stahma, Stephanie; sommige zijn aliens, maar hun problemen gaan terug naar het begin van de twintigste eeuw. Het gaat over opkomen voor jezelf, niet alleen als individu maar ook als vrouw. Het gaat dus ook heel erg over dit soort menselijke aspecten. Over hoe ze zich gedragen en de manier waarop ze dromen, liefhebben, haten. Ik denk dat dit essentieel is voor de show, de personages en hoe ze op elkaar reageren, van elkaar afketsen en hoe hun (persoonlijke) reis door de serie heen verloopt. Waar gaan ze heen? Net zoals seizoen gaat seizoen twee veel over overleven. Wat is de volgende stap om onze stad terug te krijgen? Er zijn heel veel buitenstaanders bijgekomen, uiteraard heeft Datak daar veel mee te maken gehad. Het draait voor een groot deel om terugkrijgen wat van ons was en waar we voor gevochten hebben. Veel mensen uit deze stad vochten de Battle of the Volge, en nu hebben anderen de stad overgenomen. Ik hoop dat dat je vraag beantwoordt.  

Oorspronkelijk kom je uit Glasgow. Beschouw je dat nog steeds als je thuis? Wat betekent het om Schots te zijn en Schotland te vertegenwoordigen?  
Tony: Ik woon nu zo’n tien jaar in Los Angeles en daarvoor twaalf jaar in Londen, maar nee, ik zoek mijn familie thuis nog steeds op. Ik sprak mijn moeder vanochtend en het regende in Glasgow! Veel van mijn vrienden wonen daar, die niet zoveel gereisd hebben als ik. Toen ik een tiener was, heb ik een jaar in New York gewoond. Ik ging eigenlijk voor zes maanden, maar kreeg een baan in Brooklyn. Schotse roodharige joch genaamd Tony, wonend in Brooklyn. Veel mensen wilden weten waarom ik Tony heette, want dat is een Italiaanse naam. Ze vroegen dingen als “Ben je dan katholiek?” en ik antwoordde met “Ja, soort van”. Dus dat verliep een beetje. Ik ben altijd een zwerver geweest, als je het zo noemen wil. Altijd een soort nomade in die zin. Tegen veel van mijn vrienden thuis zei ik dat het prima was als zij in Londen of Glasgow wilden blijven wonen. Het zijn gave steden. Maar ik hield van het ontdekken van nieuwe plaatsen en zien waar die weg me heenleidde. Ik heb het geluk gehad met heel interessante mensen te mogen werken langs die weg, en om te blijven leren.  

Heb je mogen werken met Schotse iconen waar je tegen opkeek?  
Tony: Nou, ja. Ik bedoel, ik heb gewerkt met Sean Connery een paar jaar geleden, dat was heel erg leuk. Ik heb met best veel mensen gewerkt, Ewan McGregor bijvoorbeeld, maar ik kijk ernaar uit om terug te gaan en te werken in het Verenigd Koninkrijk. Soms ga je helemaal op Defiance. Ik heb net een dochtertje gekregen en dan is het moeilijk om even naar huis te gaan. Het is leuk om een Glaswegian in het buitenland te zijn; ik moet van het accent af!    

Ben je een fan van de Celtics?
Tony: Ja, ik ben een Celtic fan, een Glasfow Celtic fan. Daar was een grappig voorval mee tijdens de opnames van seizoen een. We hadden net een scène opgenomen, een gevecht in de regen, en diezelfde dag speelden de Celtics tegen Barcelona in de Champions League. Ik vroeg of ik de wedstrijd mocht gaan kijken, verderop in Scarborough, en ze zeiden: onder één voorwaarde, dat je je make-up ophoudt! Dus ik zonder afschminken die pub in. Het was net rust en de Celtics waren aan het winnen, 1-0. In die pub hadden ze een trekking, weet je wel, waar iedereen wat geld inlegt en dat dan naar het goede doel gaat. Ik win dat soort dingen nooit. Toen werd het lootje getrokken en de Schotse jongen op het podium zei, “het is nummer 369” en iedereen is van, “dat ben ik niet, ben jij dat?” En opeens voelde ik dat lootje branden in mijn broekzak en ik wist gewoon dat ik het was! Dus ik liep naar het podium. Er waren heel veel Engelsen, Schotten en Ieren en iedereen had zoiets van: “Mijn god, als wie ben jij verkleed vandaag?” En ik zei: “Oh, gewoon, ik speel een alien in een tv-show,” en ze haalden allemaal de schouders op: “Prima jongen, have a pint!” Ik deed het geld in het goede doelenpotje en nu tweeten ze me allemaal. We namen een foto samen en uiteindelijk stond het allemaal op Twitter: Alien Datak Tarr found in Celtic bar watching champions league game!  

En wonnen ze?  
Tony: 2-1!  

Gisterochtend hebben we de set bezocht met Kevin Murphy, en hij liet ons Datak’s nieuwe flat zien. Wat kun je ons vertellen over de nieuwe set?  
Tony: Ja, het is net een paleis! Prachtig! Flat, appartement, Kevin Murphy noemt het zelf een hut. Als Datak ooit machtig was, kun je hier zien hoever hij naar beneden is gedonderd. Hij woont min of meer in zo’n container die ze op vrachtschepen zetten. Het is een containerhut en ik weet nog niet zo goed hoe hij hem ingericht heeft.  

Hij heeft een foto van zijn vrouw boven zijn bed, en puppies.  
Tony: Ja, ik weet niet precies wat dat te betekenen heeft. Het laat duidelijk zijn zachte kant zien. Hij is duidelijk van zijn voetstuk gevallen, maar dat vind ik leuk aan hem. Sommigen vinden zo’n achtbaan maar niets, maar ik vind het geweldig als iemand in de serie zichzelf omhoog probeert te werken en de top probeert te bereiken, en dan onderuit gehaald wordt door omstandigheden. Datek en veel andere personages krijgen daar in seizoen twee flink mee te maken. Het is erg duister en intens, maar het is wel leuk om duistere personages te spelen!  

Denk je dat hij het oké vindt dat Stahma en Rafe samenwonen?  
Tony: Natuurlijk niet! Maak je een geintje? Dat is belachelijk. Datak is daarbij een seksueel beest. Dus het feit dat hij niet alleen in zijn huis woont maar ook in bad gaat met zijn vrouw, is ondenkbaar voor Datak. Dit is waarschijnlijk allemaal voorbedachte rade van Stahma, om mij terug te pakken en als onderdeel van haar web van verraad. Ik weet nog niet zeker wat er achter die ogen schuilt, maar zij probeert net zo goed terug naar de top te klimmen. 

Dus die flat, is dat de gevangenis?  
Tony: Nee, de flat is zeker niet de gevangenis, dat zouden nogal hygiënische omstandigheden zijn voor een gevangenis – daar leven ze in de smerigheid, recht naar de wc’s.  

Dus hij komt weer vrij?  
Tony: Zou kunnen…  

Deel 1 van dit interview met Tony Curran, die Datak Tarr speelt in Defiance, kun je hier vinden. 

Woensdagavond 7 januari om 21.00 start op SyFy het tweede seizoen met een dubbele aflevering.Over de auteur

Iris Spanbroek

37 volgers
21 boeken
8 favoriet


Reacties op: TV: Een interview met Tony Curran - Defiance, deel 2