Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Uitgelicht: Jaspers vlinders - Johan Vandevelde

Door regelmatig een boek te behandelen dat niet of weinig is belicht op onze portal, probeert Hebban Young Adult in 'uitgelicht' een zo breed mogelijk beeld te scheppen van interessante jeugdboeken. Of deze nu recent zijn verschenen, al een tijdje geleden zijn gepubliceerd of inmiddels tot de klassiekers behoren.

Net voordat hij zijn ogen sloot, voelde hij Roderiks arm over zijn rug strelen. Hun lippen raakten elkaar en de vuurzee bereikte Jaspers mond. Het was een klein zoentje, zonder tong, maar voor Jasper had het oneindig veel meer betekenis dan de zoenles op zijn kamer aan de vooravond van de kerstvakantie. Dit was een échte liefdeskus en beide jongens wisten het maar al te goed. Roderik glimlachte, verrast en opgelucht. Nu zou het komen, nu moest er wel iets gezegd worden.

Deze week in 'uitgelicht', Jaspers vlinders, geschreven door Johan Vandevelde. Jaspers vlinders is een bijzondere coming-of-age roman. Uitgegeven in 2006 door uitgeverij Abimo beschrijft Vandervelde hoe Jasper begint op de middelbare school. Hij maakt op zijn eerste dag meteen al wat nieuwe vrienden, maar ook een paar geduchte vijanden, die het hem niet makkelijk maken. Van begin af aan is het duidelijk dat dit een bijzonder jaar gaat worden.

Roderik, een klasgenoot van Jasper, maakt direct veel indruk op hem. Hij is stoer, heeft een mooi lichaam en ook van Roderik's karakter is Jasper flink onder de indruk. En hoewel Jasper eerst niet helemaal zeker was van zijn homofiele gevoelens, wordt hem dit door het contact met Roderik duidelijk en weet hij het zeker. Er ontstaat een bijzondere vriendschap die langzaam uitgroeit tot echte liefde. Roderik heeft echter een moeilijke thuissituatie waarbij zijn broer drugs gebruikt en hem door lichamelijk geweld dwingt tot stelen. Ook heeft Jasper een  homofiele leraar door wie hij zich geholpen voelt en die opgeprikte vlinders gebruikt om Jasper kracht te geven, maar zelf ook last heeft van discriminatie. Uiteindelijk komt Jasper tot de ontdekking dat gevoelens niet iets zijn waar je luchthartig mee omgaat en dat je weliswaar als een vlinder moet leven, maar dat je je vooral niet moet laten vastpinnen.

Jaspers vlinders is een bijzonder verhaal dat veel indruk op de lezer maakt. Mooi, integer en zonder poespas vertelt Vandervelde hoe een ontluikende liefde tussen twee jongens zich ontwikkelt. Een verhaal dat op elke school gelezen en besproken zou moeten worden en onderdeel zou moeten zijn van het lesmateriaal.

Positieve punten
Duidelijk geschreven, helder en zonder schaamte. Herkenbaar en eigentijds. Het verhaal neemt de lezer mee in een werkelijkheid die zich voor veel jongeren elke dag afspeelt. 

Minpunten
Er zijn geen minpunten aan dit boek, behalve dat het nog te weinig wordt gebruikt in het onderwijs.

Inhoud Jaspers vlinders
Een nieuwe school, nieuwe vrienden, nieuwe vijanden, nieuwe gevoelens. Jaspers eerste dag op de middelbare school verloopt behoorlijk turbulent. Maar zijn wereld komt echter compleet ondersteboven te staan wanneer hij vreemde kriebels voelt voor Roderik, die knappe rebelse jongen uit zijn klas. Wat hij ook probeert, Jasper kan niet negeren dat hij verliefd is. Verliefd op een jongen... Een liefde die bovendien wederzijds blijkt te zijn, maar die niet door iedereen geaccepteerd wordt. Jasper en Roderik zullen moeten vechten om van elkaar te mogen houden.

Boektrailer Jaspers vlinders

Over de auteur
Johan Vandevelde (1973) debuteerde in 2000 met een sciencefictionroman. Hij heeft al twee Vlaamse jeugdliteraire prijzen gewonnen. Johan Vandevelde is geboren in Brussel tijdens een enorme onweersstorm. Zijn fascinatie voor verhalen en films brachten hem naar de filmschool waar hij studeerde voor scenarist. Hij heeft meegewerkt aan de strips gebasseerd op de reeks Windkracht 10 en hielp daarna mee aan het opstarten van de televisiereekst Flikken. Maar het schrijven onder tijdsdruk beviel hem niet en daarom richtte hij zich op het schrijven van jeugdboeken, wat hem veel beter ligt. Inmiddels heeft Vandervelde al meerdere jeugdboeken geschreven, waaronder: Jaspers vlinders, Het cupidocomplot en Nachtwild.Over de auteur

Natasza Tardio

259 volgers
280 boeken
34 favoriet
Auteur


Reacties op: Uitgelicht: Jaspers vlinders - Johan Vandevelde

 

Gerelateerd

Over

Johan Vandevelde

Johan Vandevelde

Johan Vandevelde volgde de opleiding Audiovisuele Kunsten aan de filmschool RITS...