Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Uitgever beloont trouw met miljoendeal

door Hebban Crew 1 reactie
De Amerikaanse thrillerschrijver James Rollins zit al vijftien jaar bij dezelfde uitgever. Die heeft zijn loyaliteit nu beloond met een contract ter waarde van maar liefst vijftien miljoen dollar. William Morrow, een imprint van uitgeverij HarperCollins, verstrekt James Rollins, die befaamd is om zijn actie- en avonturenthrillers, het uitbundige voorschot voor de levering van vier thrillers in zijn Sigma-serie, meldt de New York Times. Doorgaans worden zulke hoge bedragen alleen betaald voor belangrijke politieke memoires of het allesonthullende verhaal over een beroemdheid.

Van Rollins' twintig boeken zijn tot dusver 6,7 miljoen exemplaren verkocht in de Verenigde Staten. De rechten zijn verkocht aan 36 buitenlandse uitgevers. William Morrow kocht Rollins' eerste boek in 1999 voor 25.000 dollar.

''Zijn succesverhaal is hier begonnen en dat is van groot belang voor ons'', zegt hoofdredacteur Lyssa Keusch. ''Wij hebben de beschikking over zijn hele backlist en dat maakt Rollins van onschatbare waarde. Daarom hebben wij gemeend zo'n grote investering in hem te kunnen doen.''

James Rollins is het pseudoniem voor een 52-jarige voormalige veearts, wiens echte naam James Czajkowski is. Sinds het begin is hij een succesvol auteur voor William Morrow. Zijn debuut, Subterranean, was meteen een hit en zijn verkoopcijfers vertoonden ieder jaar een gestage stijgende lijn.

Zijn meest succesvolle boeken zijn die uit de Sigma-serie, over een militaire elite-eenheid die natuurwetenschappelijke mysteries oplost en bij tijd en wijle een wereldvernietigende ramp weet te voorkomen. Het tiende boek in de reeks, The Sixth Extinction, verschijnt in augustus in de Verenigde Staten en gaat over een verlaten onderzoekstation van het leger, waar elke vorm van leven – mensen, planten, insecten, bacteriën – lijkt te zijn vernietigd. In mei verscheen het negende deel uit de serie in Nederlandse vertaling onder de titel Het oog van God bij uitgeverij Luitingh. Daarin stort een onderzoekssatelliet neer in Mongolië en al snel wordt de jacht geopend op de waardevolle lading ervan.

Rollins zei in een reactie op de deal 'dankbaar en vereerd' te zijn, maar gaf ook aan dat hij zich een beetje ongemakkelijk voelt bij het enorme bedrag. ''Ik ben er nog steeds ondersteboven van.'' Rollins woont in de buurt van Lake Tahoe, Californië. Als vrijwilliger helpt hij zwerfkatten te castreren en te steriliseren. ''Ik kan nog steeds een kat binnen een halve minuut castreren.'' Ook komt hij nog wekelijks met een groep van twaalf schrijvers bijeen om over hun werk te discussiëren.Over de auteur

Hebban Crew

1672 volgers
3 boeken
3 favoriet


Reacties op: Uitgever beloont trouw met miljoendeal

 

Gerelateerd

Over

James Rollins

James Rollins

James Rollins (Chicago, Illinois, 1961) is het pseudoniem van James Paul Cz...