Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Van die boer geen eieren

Paniek in het Friese Tzummarum. Daar is een milde vorm van de vogelgriep vastgesteld. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

Het gaat weliswaar om een milde H7-variant, toch is de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) er als de kippen bij om het pluimveebedrijf in Tzummarum te ruimen. De heersende vogelgriep kan zich namelijk ontwikkelen tot een zeer besmettelijke, dodelijke variant. Rond het betreffende bedrijf geldt sinds 13.00 uur in een straal van 1 kilometer een vervoersverbod voor pluimvee, pluimveemest, gebruikt strooisel en eieren. Bij een ander pluimveebedrijf in de nabije omgeving wordt onderzoek verricht naar mogelijke vogelgriep.

In het Gelderse Barneveld werden eerder deze maand ook al 30.000 kippen geruimd vanwege deze milde vorm van de vogelgriep. Omliggende pluimveebedrijven werden niet besmet.

In de media is voor volwassenen veel te lezen over de vogelgriep, maar auteur Chris Vegter maakte het onderwerp ook toegankelijk voor kinderen, door er een kinderboek over te schrijven.

Vogelgriep - Chris Vegter

Dus jij denkt dat vogelgriep niet ernstig is? vraagt hij. Dan moet je maar eens met mijn vader gaan praten. Hij is dierenarts. Mijn vader heeft informatie van de minister gekregen. Hij en zijn collega's maken zich behoorlijk zorgen. Kiki kijkt van de jongen naar Jeroen. Ze ziet dat Jeroen wil reageren. Hij opent zijn mond, maar doet hem weer dicht zonder iets te zeggen. Het lijkt alsof de blonde jongen dat voldoende vindt. Even kijkt hij Kiki aan. Dan loopt hij met een glimlach op zijn gezicht verder. Kiki woont met haar vader en moeder op een boerderij. Ze hebben een bedrijf met pluimvee. Met meer dan zestigduizend kippen. Die kippen lopen buiten, in een heel grote ren. De laatste tijd praten Kiki's ouders over niets anders dan over de vogelgriep. Lopen hun kippen gevaar? Kunnen ze besmet worden door trekvogels? Kan Kiki haar ouders helpen? En waarom heeft Hugo opeens zoveel aandacht voor Kiki?

Bron: NOSOver de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Van die boer geen eieren

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken