Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Van Overzee: Bee Ridgeway, Belinda Bauer, Koethi Zan en Mark Billingham

Van Overzee spot en bespreekt Engelstalige fictie en non-fictie. In deze editie: Bee Ridgeway, Belinda Bauer, Koethi Zan en Mark Billingham.


THE RIVER OF NO RETURN van Bee Ridgway ★★★★

Verschenen bij Michael Joseph (2013)

Wat je moet weten:
Bee Ridgway studeerde Engels en literatuur. Ze woont in Philadelphia.

Het verhaal:
Nicholas Davenant is de trotse eigenaar van een grote boerderij én een kaasmakerij. En niets van dit alles klopt. Eigenlijk is hij de lord van een nog veel groter landgoed, waar hij tweehonderd jaar geleden werd geboren. Tijdens een veldslag in Spanje 'springt' hij ineens naar het jaar tweeduizendzoveel... waar hij wordt opgevangen door leden van 'The Guild', een genootschap dat bestaat uit mensen zoals hij. Zij zorgen voor geld en leren hem alles wat hij moet weten om zich verder te redden. Hij zal nooit meer kunnen terugkeren. Nicholas is redelijk gelukkig maar hij kan toch een bepaalde jonge vrouw uit 1815 niet vergeten, Julia Percy, de vriendin van zijn zusjes.
Julia leren we kennen in 1815; zij is bepaald niet gelukkig als haar grootvader, bij wie ze opgroeit, overlijdt en een vage achterneef het landgoed blijkt te erven. Deze achterneef is niet te vertrouwen en Julia, die een groot geheim bewaart, is haar leven niet zeker.
Er is hoop als 'The Guild' Nicholas terugstuurt naar 1815, omdat hij een cruciale rol kan spelen in het voorkomen van een vreselijke gebeurtenis in de 22e eeuw.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Een vaardig neergezet en goed uitgewerkt tijdreisverhaal is altijd een genoegen om te lezen. Bee Ridgway zet fijne karakters neer in een plot die de nodige wendingen kent. Hoewel de romance tussen Nicholas en Julia van belang is, is het geen zoetsappig verhaaltje geworden over 'twee geliefden door de eeuwen heen'. Integendeel, er spelen diverse krachten een rol die niet zo eenvoudig te beheersen zijn. Vol met spanning, humor en op een bepaalde manier zeer geloofwaardig, is dit lekker dikke boek voor een breed publiek een aanwinst voor de boekenkast. (JS)

RUBBERNECKER van Belinda Bauer ★★★★

Verschenen bij Bantam Press (2013)

Wat je moet weten:
Na drie indrukwekkende thrillers die zich in Exmoor afspeelden, heeft Belinda Bauer voor haar vierde boek een ander speelveld met andere personages gekozen.

Het verhaal:
Patrick Fort heeft het syndroom van Asperger en krijgt een beurs om naar de universiteit te gaan om anatomie te studeren. Met zijn medestudenten moet hij een lijk ontleden, waarbij hij een andere doodsoorzaak vaststelt dan op de officiële doodsverklaring staat. Maar probeer dat maar eens aan anderen duidelijk te maken als je een beperking hebt.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Belinda Bauer heeft met RUBBERNECKER een originele thriller geschreven met opmerkelijke invalshoeken. Het boek is een volwassen versie van Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht, waarin een autistische jongen op zoek gaat naar de moordenaar van een hond. Bauer weet goed inzichtelijk te maken tegen welke barrières Patrick aanloopt, onder andere doordat hij veel zaken letterlijk neemt. Eerlijk gezegd zorgt dat ook voor een komische noot in het boek. Patrick is niet de enige met een beperking in RUBBERNECKER. Een deel van het boek speelt zich af op een zaal vol comapatiënten, waarbij de lezer de gebeurtenissen volgt door de ogen van een patiënt die op geen enkele manier in staat is om met de buitenwereld te communiceren over de vreemde praktijken die zich daar afspelen.

RUBBERNECKER is hierdoor een interessant boek, waarbij de spanning pas laat op gang komt en waar Bauer op het eind helaas één konijn teveel uit haar hoed tovert. (AT)

THE NEVER LIST van Koethi Zan ★★★★

Verschenen bij Harvill Secker (2013)

Wat je moet weten:
Koethi Zan is vernoemd naar de 'homecoming queen' van haar middelbare school. Ze is geboren in Alabama in een zeer traditioneel gezin. Ze heeft jaren als advocate gewerkt. THE NEVER LIST is haar debuut. De vertaling van dit boek zal verschijnen bij Cargo.

Het verhaal:
Vriendinnen Sarah en Jennifer zijn heel voorzichtig. Ze gaan nooit 'met vreemde mannen mee', kijken altijd goed uit voor ze de straat oversteken en hebben als ze samen gaan studeren uiteindelijk een hele waslijst van dingen die je beter niet kan doen als je gezond wilt blijven, 'the never list'. Helaas, op een avond gaat het mis en het gevolg is dat beide meisjes eindigen in de martelkelder van een psychopaat.
Na een paar jaar komt hier een einde aan en het verhaal vertelt hoe het dan verder gaat met de meisjes. De psychopaat dreigt namelijk vervroegd vrij te worden gelaten en daar wil vooral Sarah een stokje voor steken. Dan blijkt dat het leven voor alle meisjes een totaal andere wending heeft genomen.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
THE NEVER LIST is een bijzonder sterk in elkaar gezet verhaal, met nadruk op 'hoe nu verder' na zo'n vreselijke ervaring. Dit voorjaar nog warden enkele jonge vrouwen teruggevonden die jarenlang door een man gevangen warden gehouden. Ze pleitten op televisie voor respect voor hun privacy. De hoofdpersoon uit THE NEVER LIST doet dit ook, maar met lastige gevolgen.
Na tien jaar wordt ze gedwongen uit haar isolement te komen en actie te ondernemen. Maar wie denkt dat het gezamenlijk gevangen zitten ook leidt tot een 'band voor het leven' tussen de meisjes, heeft het mis. Een bijzonder sterk debuut, met veel gevoel en inzicht geschreven. (JS)

THE DYING HOURS van Mark Billingham ★★★

Verschenen bij Little, Brown (2013).

Wat je moet weten:
Mark Billingham is bekend door zijn serie omtrent rechercheur Tom Thorne.

Het verhaal:
In zijn laatste avontuur Ten dode opgeschreven heeft Thorne zich zoveel vrijheden veroorloofd, dat hij in THE DYING HOURS gedegradeerd en overgeplaatst is: straatdiensten in Zuid-Londen. Hij wordt geconfronteerd met enkele zelfmoorden door oudere mensen. Thorne is de enige die vermoedt dat er iets niet klopt aan die zelfmoorden. Doordat hij gedegradeerd is, heeft hij geen toegang meer tot allerlei bestanden die hem zouden kunnen helpen. Hij heeft de hulp nodig van zijn voormalige collega’s. Maar in hoeverre zijn die bereid hem te helpen als daardoor hun eigen carrière gevaar loopt?

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Dat Billingham een gevierd thrillerauteur is, is te merken aan THE DYING HOURS. Het effect van de degradatie op Thorne en op zijn relatie met Helen is mooi uitgewerkt. Zoals zijn vriend Hendricks zegt: ‘Thorne is als een bergbeklimmer die het punt van no-return al gepasseerd is, maar die per se de top wil bereiken.’ De zelfmoorden zelf en het hele verhaal daaromheen spreekt erg tot de verbeelding. Des te teleurstellender is het dat Billingham tot drie keer toe stom toeval of een totaal willekeurig persoon met een stukje van de puzzel nodig heeft om Thorne op het spoor van de dader te zetten. Iemand als Billingham moet in staat zijn om dat soort zwaktes in de plot te omzeilen. (AT)

De recensies voor Van Overzee worden verzorgd door: Jannelies Smit (JS), Anne Terwisscha (AT) en Bert Peene (BP).



Over de auteur

Jannelies Smit

32 volgers
30 boeken
23 favoriet


Reacties op: Van Overzee: Bee Ridgeway, Belinda Bauer, Koethi Zan en Mark Billingham

 

Gerelateerd