Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Van Overzee: Tami Hoag en Simon Beckett

Van Overzee spot en bespreekt Engelstalige fictie en non-fictie. In deze editie: Mark Peterson, Tami Hoag, Laura McHugh en Simon Beckett.

A PLACE OF BLOOD AND BONE van Mark Peterson ★★★

Verschenen bij Orion Books (2013)

Wat je moet weten:
A PLACE OF BLOOD AND BONE is het tweede boek van Mark Peterson in zijn serie over rechercheur Minter. Zijn boeken zijn nog niet in vertaling verschenen.

Het verhaal:
De vondsten van enkele verminkte vrouwenlichamen doen Brighton opschrikken. Aan Minter, die net een mooie promotie heeft gemaakt, de taak om deze moorden op te lossen.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Mark Peterson laat zien dat hij als beginnend auteur veel in zijn mars heeft, maar dat hij nog wel iets te leren heeft. Goede punten van Peterson zijn de karaktertekeningen en de verschillende verhaallijnen die hij uitzet. De gruwelijke scènes aan het eind van het boek doen de lezer op het puntje van de stoel zitten. Minpunten krijgt Peterson voor de wijze waarop hij het een en ander tot een einde brengt. De subverhaallijnen krijgen van hem een goede afronding, maar bij de hoofdlijnen blijven nog veel vragen onbeantwoord. Het hoe en wat van de moorden had veel beter uitgewerkt kunnen worden.
Al met al is Peterson wel een auteur die in de gaten gehouden moet worden. Hij heeft het in zich om tot de top door te dringen. (AT)

THE 9TH GIRL van Tami Hoag ★★★

Verschenen bij Signet (2013)

Wat je moet weten:
Tami Hoag is de auteur van een lange reeks succesvolle thrillers. Een Tami Hoag mag in geen enkele boekenkast ontbreken.

Het verhaal:
Inspecteurs Nikki Liska en Sam Kovac worden op Oudejaarsavond opgeroepen omdat een jonge chauffeur een 'zombie' uit de auto voor hem heeft zien springen, toen hij er achterop klapte. Het is ijskoud, iedereen is geprikkeld en het meisje is bepaald geen zombie. Maar wel dood. Al snel verdenken Nikki en Sam bepaalde verbanden met acht eerder gevonden dode jonge meisjes. De onbekende dader hebben ze 'Doc Holiday' genoemd. Terwijl Nikki en Sam, die beiden ook nog worstelen met hun thuissituatie, trachten de dader te vinden, blijkt dat het verhaal niet zo eenvoudig is. Als de zaak zich ontwikkelt, blijkt er een raakvlak te zijn met het persoonlijke leven van Nikki.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Ondanks het feit dat het sentiment er soms een beetje afdruipt, is ook dit verhaal van Tami Hoag weer ijzersterk. Je voelt de kou van Minneapolis in de winter, je leeft mee met alle slachtoffers en je ergert je aan de uitlatingen van sommige jonge mensen, net als de hoofdpersonen in het boek.
Een echt verrassende wending aan het eind is er niet; halverwege het boek laat Hoag al zien wie de dader is. Het blijft uiteraard wel spannend of hij zijn laatste slachtoffer te pakken krijgt of niet. En of hij inderdaad degene is die ze zoeken in verband met 'het negende meisje'. (JS)

THE WEIGHT OF BLOOD van Laura McHugh ★★★★

Verschenen bij Hutchinson (2014)

Wat je moet weten:
Volgens de informatie die de uitgever verstrekt, is dit boek een debuut.
En wat voor een! Laura McHugh gebruikt haar eigen jeugd als basis voor dit verhaal en dat doet ze op een briljante manier.

Het verhaal:
Het verhaal van moeder Lila, een weeskind, dat na vele omzwervingen via tehuizen in Henbane terecht komt, en dat van haar dochter Lucy die jaren later tracht uit te vinden hoe haar vriendin Cheri aan haar einde is gekomen. Het is ook het verhaal van de man die Lila naar het dorp haalt, de man met wie ze uiteindelijk trouwt en een aantal dorpsbewoners die zo hun eigen geheimen koesteren.
Tot slot is het ook het verhaal van Henbane zelf, een dorp in de Ozarks.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
Vanaf de eerste pagina is het spannend, intrigerend en gevoelig. Het verhaal wordt vanuit het oogpunt van de diverse hoofdpersonen verteld en springt dus ook heen en weer in de tijd. Dat maakt het er niet ingewikkelder op, integendeel. Deze manier van verhalen geeft een extra dimensie en werkt in elk geval in dit boek beter dan flashbacks. Dankzij het feit dat Laura McHugh haar eigen jeugd en het dorp waar ze toen woonde als basis heeft genomen, ademt het geheel veel authenticiteit uit. (JS)

STONE BRUISES van Simon Beckett ★★★★

Verschenen bij Bantam Press (2013).

Wat je moet weten:
Na vier boeken in de David Hunter-reeks is STONE BRUISES een stand alone thriller van Simon Beckett.

Het verhaal:
De Franssprekende Engelsman Sean is op de vlucht in de Pyreneeën als hij bij een afgelegen boerderij in een berenklem stapt. Hij wordt bevrijd en verzorgd door Mathilde, een vrouw die met haar zusje, haar vader en haar zoontje in die boerderij woont. Gaandeweg ontdekt Sean dat dit een heel vreemde familie is met behoorlijk wat geheimen. Maar zelf heeft hij ook het één en ander te verbergen.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet:
De spanning in STONE BRUISES wordt via twee verhaallijnen opgebouwd. Sean hoort via via dat de vader van Mathildes zoontje ooit plotseling verdwenen is. De geruchten gaan dat haar vader daar meer van afweet. De tweede verhaallijn is Seans verleden. Door middel van flashbacks komt de lezer erachter welke situatie Sean in Engeland heeft achtergelaten en wat hem met een kilo cocaïne in Frankrijk deed belanden. Beckett weet op deze manier lang verborgen te houden wie eigenlijk slachtoffer is in het boek en wie de touwtjes in handen heeft. Langzaam stevent STONE BRUISES af op het moment dat geheimen geopenbaard moeten worden. En dan… (AT)

De recensies voor Van Overzee worden verzorgd door: Jannelies Smit (JS) en Anne Terwisscha (AT).



Over de auteur

Jannelies Smit

32 volgers
30 boeken
23 favoriet


Reacties op: Van Overzee: Tami Hoag en Simon Beckett

 

Gerelateerd