Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Column /

Verhalen uit de boekhandel: een eigen winkel in Almere-Haven

door Eric Herni 15 reacties
Eric Herni werkt al sinds zijn achttiende in het boekenvak. Sinds twee jaar heeft hij zijn eigen boekhandel in Almere-Haven. In deze nieuwe rubriek deelt Eric tweewekelijks zijn persoonlijke ervaringen in de boekhandel. Soms grappig, soms ontroerend, soms kritisch.

Bijna twee jaar geleden ben ik begonnen als zelfstandig ondernemer. Een boekwinkel in Almere-Haven. Een droom die uitkwam? Nee, niet echt. Hoewel ik al vanaf mijn achttiende (als stage kracht) in het boekenvak rondloop, heb ik eerlijk gezegd nooit echt de behoefte gehad om ooit nog eens de eigenaar van mijn eigen winkel te worden. Ooit begon ik bij boekhandel Jan Haverman in Osdorp, werkte ik een paar maanden bij boekhandel Omta in Bos en Lommer en kwam ik uiteindelijk terecht bij AKO. Na een aantal kleine winkels te hebben gehad, kreeg ik daar de kans om aan het grote werk te ruiken als manager van de drie winkels op het Centraal Station van Amsterdam. Plotseling was ik verantwoordelijk voor een miljoenenomzet en moest ik leiding geven aan vijftig medewerkers. Zes jaar later maakte ik de overstap naar de luchthaven Schiphol en kwam ik terecht in het walhalla voor iedere boekverkoper.  Eindverantwoordelijk voor - uiteindelijk - vijftien winkels, zo’n honderdvijftig medewerkers en een omzet van vele tientallen miljoenen. Alleen in Engelstalige boeken werd al een omzet van tegen de tien miljoen per jaar gehaald. Een omzet welke weer in de schaduw stond van de Nederlandstalige boeken en tijdschriften.

Nu ik mijn eigen winkel heb, kom ik er steeds meer achter dat twintig jaar Schiphol het makkelijkste is wat ik ooit heb gedaan.  Een nieuwe Baldacci? Begin maar met drieduizend exemplaren, dan zien we over een dag of vier wel verder. Een debuut van een Nederlandse auteur? Pfff…. Nou, begin maar met 500 exemplaren. Als het niets is raken we dat sowieso wel kwijt. Als je een beetje gezond verstand had, dan was het nauwelijks een uitdaging op Schiphol om je boekenomzet te doen stijgen. Gewoon zo min mogelijk titels opnemen en van de boeken die je wel nam zoveel mogelijk exemplaren inkopen. Daar kwam het soms wel een beetje op neer. Natuurlijk kwam er meer bij kijken, maar wil je het moeilijker hebben: begin dan maar een eigen winkel in Almere-Haven. Het verschil kan niet groter zijn. Ik moest  serieus nadenken over de aantallen die ik ging inkopen. Is tien te veel? Wat als je dat niet kwijtraakt? Misschien is acht exemplaren wel beter? Of zeven? Plotseling was er de overstap van zo weinig mogelijk titels in het assortiment  (want hoe sneller de klanten de keuze maakten, des te eerder waren ze de winkel uit en was er weer ruimte voor de passagiers van het volgende vliegtuig) naar zoveel mogelijk titels om maar geen omzet te hoeven missen. Het heeft mij een paar maanden gekost om een goede balans te vinden en te wennen aan de nieuwe situatie. Weer achter de kassa staan bijvoorbeeld, dat was voor mij een eeuwigheid geleden. Met het feit dat ik voor het eerst in mijn boekenleven vaste klanten had. Mensen die iedere dag weer terugkwamen.  Dat je van sommige boeken slechts een exemplaar moest inkopen voor die ene specifieke klant waarvan je dacht dat hij of zij dat wel wilde hebben.

Een eigen winkel…. Geen droom die is uitgekomen, maar wel veel leuker dan ik had gedacht. 

(c) Cartoon: Jeff Stahler

 

Het meisje met alle gaven van M.R. Carey 

Geweldig geschreven, onvergetelijke personages en een mooi, spannend en bij tijden zeer ontroerend verhaal.

Het meisje met alle gaven verscheen in februari 2015 bij A.W. Bruna uitgevers. 

  



Over de auteur

Eric Herni

218 volgers
789 boeken
46 favoriet
Boekverkoper


Reacties op: Verhalen uit de boekhandel: een eigen winkel in Almere-Haven

 

Gerelateerd