Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Patricia Bonilla: 'De mening van anderen is heel erg belangrijk'

Nederland telt vele aspirant auteurs die ervan dromen op hun (YA) boek in de boekhandels te zien. Hoewel verschillende auteurs grote successen boeken met jeugdthrillers, worden er nog maar weinig Young Adult fantasy boeken van eigen bodem uitgegeven. Hebban Young Adult sprak met Patricia Bonilla - auteur van Verslaving - over het uitgeefproces van haar boek. Van de speurtocht naar een passende uitgeverij tot het brainstormen over een geschikte cover. Patricia praat met Joany de Vries over de totstandkoming van haar verslavende boek.

Je boek Verslaving is onlangs verschenen bij uitgeverij Zilverbron, en is zelfs al genomineerd voor de Hebban Fantasy Award! Kun je ons wat meer vertellen over je boek?
Ik stuiter nog van al het goede nieuws van vandaag - de nominatie voor de Hebban Fantasy Award en een mega goede recensie van collega YA-auteur Bernice Berkleef (Flame). Maar over mijn boek. Verslaving is een Young Adult boek dat onder het genre ‘Fantasy’ - en ook wel Dark Romance - valt. Het boek heeft een vrij grimmige sfeer, en bevat personages die niet altijd even leuk zijn. Daar heb ik bewust voor gekozen, omdat mensen in het echt ook niet altijd even leuk zijn. Ik denk dat het verhaal - buiten het fantasy element - best wel realistisch is. Vooral qua personages en hun acties, omdat die worden beïnvloed door hun eigen instinct en factoren van buitenaf. Hoofdpersoon Jesmee is dan ook helemaal geen Little Miss Perfect. Zij is daar juist het tegenovergestelde van. Ze is niet alleen maar goed of alleen maar slecht, maar balanceert - net als de andere personages - op het randje tussen de twee in. Daar draait het verhaal ook om; wat gaat ze uiteindelijk kiezen? Kan ze kiezen? Wil ze überhaupt wel kiezen?  

Jesme is een erg uniek personage en kan onmogelijk vergeleken worden met andere heldinnen uit moderne Young Adult boeken. Waar haalde je de inspiratie vandaan voor zo’n buitengewone heldin?
Zoals ik in mijn vorige antwoord al aangaf, heb ik bewust gekozen voor Jesmees karakter. Dit heb ik gedaan omdat ik mijn personages realistisch wilde houden. De inspiratiebronnen voor Jesmees karakter en uiterlijk zijn verschillend. Zo heb ik de inspiratie voor haar ‘goede’ kant gehaald uit mijn beeld van gelovig mensen en behulpzame mensen. Ik wilde haar ‘goede’ kant een heel braaf imago geven. Haar ‘slechte’ kant is geïnspireerd op mijn beeld van mensen die alleen maar uitgaan en feesten, en die bijvoorbeeld ieder weekend een andere man/vrouw mee naar huis nemen. Daar is niets mis mee, maar dat losbollige vond ik wel leuk om te gebruiken voor haar ‘slechte’ kant. Ik heb religie - en vooral de kijk van de wereld daarop - ook een grote rol laten spelen in het verhaal. Dat heeft ook invloed gehad op Jesmee. Zo heb ik dingen zoals seks, alcoholmisbruik en moord - dingen die door de bijbel als taboe worden afgestempeld - een grote rol laten spelen in Jesmees leven wanneer haar ‘slechte’ kant overheerst. Het behulpzame en het vredige - het braaf naar de kerk gaan - heb ik toegepast voor Jesmees ‘goede’ kant.  

Je schrijft naast boeken ook voor de boekenblog Nine Sisters. Heeft het schrijven van boekrecensies invloed gehad op jouw eigen manier van schrijven?
Ja én nee. Wat ik daarmee bedoel, is dat het schrijven van boekrecensies niet direct invloed heeft gehad op mijn eigen manier van schrijven. Uiteraard heb ik tijdens het lezen van een boek of het schrijven van een recensie wel eens gedacht; “Okay, dat ga ik dus nooooit zo doen in mijn boeken.” En ik heb bij een goed boek meer dan eens gedacht; “Ohhhh, had ik dat maar kunnen bedenken!” Daarbij zijn de boeken die ik recenseer vaak ook door andere boekbloggers gerecenseerd. Ik bekijk dan vaak de recensies van mede-bloggers om te zien wat zij van het boek vonden. Ik vergelijk hun mening met die van mij zodat ik een beeld kan vormen van het type boek wat goed in de smaak zou vallen. Natuurlijk schrijf ik in de eerste plaats voor mezelf, ik moet immers in het boek geloven, maar de mening van anderen is heel erg belangrijk. Anderen, en voornamelijk boekbloggers, kunnen je boek namelijk breken of maken.  

Hoewel het Young Adult genre snel groeit in Nederland, worden er nog maar weinig YA-fantasy boeken van eigen bodem uitgegeven. Waar denk jij dat dat mee te maken heeft? 
Volgens mij heeft dat te maken met meerdere punten. Zo is er natuurlijk de kwaliteit van het boek. Je merkt als lezer meestal een groot verschil op in kwaliteit van YA-boeken van eigen bodem tegenover vertaalde bestsellers. Je merkt aan het verhaal, de schrijfwijze, de personages heel snel of het boek van Nederlandse afkomst is of niet. Ik wil mijn eigen boek niet naar beneden halen, maar de kwaliteit van Nederlandse YA-fantasy boeken is - of was, destijds - veel lager dan de kwaliteit van vertaalde boeken. Inmiddels heb ik aardig wat boeken van Nederlandse auteurs gelezen ne die vind ik net zo goed - zo niet beter - als het buitenlandse talent. Ook denk ik dat het te maken heeft met een hype. Vertaalde boeken komen overwaaien omdat ze al groot zijn in Amerika of andere delen van de wereld. Er zijn dan ook al honderden recensies geschreven en mensen hebben - in deze tijd van social media - veel invloed op elkaar wat betreft het lezen van boeken. Dat merk ik zelf ook. Als ik een collega-blogger hoor praten over een boek en zij zeggen dat ik het niet moet lezen… Nou, dan ben ik ook geneigd om dat advies op te volgen. Ook weet ik van sommige mensen dat ze een bepaald boek niet zullen lezen als ik het afkeur. De laatste reden is volgens mij dat Nederlandse auteurs van dit genre nog moeten worden ontdekt. Zij hebben weinig kansen op de Nederlandse boekenmarkt, omdat ze moeten opboksen tegen al dat grote talent van buitenaf. Het is gewoon een zware strijd en als Nederlandse YA-auteur moet je maar net de juiste uitgeverij vinden, en de juiste mensen (vooral boekbloggers) overtuigen van de kwaliteit van jouw boek, wil je dat jouw boek wordt gelezen. Al deze punten spelen samen een grote rol. Men moet nog ontdekken dat Nederland genoeg ambitieuze en getalenteerde auteurs telt die ook een kans verdienen. Ik vind dat het wel tijd wordt dat die auteurs de liefde en het respect ontvangen wat zij verdienen. En dat zeg ik niet alleen omdat ik er zelf ook een ben. Dus geef Nederlandse YA-auteurs een kans en ontdekt zelf dat zij over het nodige talent beschikken.  

Kun je ons wat meer vertellen over je eigen weg naar publicatie?
Ik moet eerlijk bekennen dat ik redelijk lang heb moeten wachten totdat er een uitgever “ja” zei tegen ‘Verslaving’. Moedig als ik was, had ik het verhaal eerst naar grote uitgeverijen gestuurd, maar daar kreeg ik of geen reactie of werd ik afgewezen omdat het volgens hen niet in het fonds paste. Ik liet me echter niet tegenhouden en zocht verder, en toen stuitte ik op uitgeverij Zilverspoor/Zilverbron. Een kleine uitgever die zich richt op Fantasy-boeken. Nou, dat paste wel in mijn straatje! Dus trok ik weer mijn stoute schoenen aan en stuurde het manuscript naar hen op. Ik denk dat ik na ongeveer twee maanden het verlossende woord kreeg; Verslaving zou verschijnen als boek! Cocky van Dijk (auteur van Spiegelgeest) was mijn redactrice. Samen met haar hebben we Verslaving gepolijst en geschuurd totdat dit pareltje - al zeg ik het zelf - klaar was voor publicatie. Ik durf dan ook wel te zeggen dat, het boek in zijn huidige vorm, de zevende versie is van het oorspronkelijke verhaal zoals ik het de aller eerste keer op papier had gezet. Het was me opgevallen dat veel boeken worden gepromoot met een boektrailer. Dat wilde ik ook wel voor mijn boek. Dus met een paar man gingen we op zoek naar acteurs en een cameracrew. De boektrailer wordt vaak bekeken en veel mensen hebben aangegeven dat hij de doorslag was om het boek te kopen. De trailer heeft zijn doel dus zeker wel bereikt. Terwijl we de trailer maakten, kwam bij mij het idee op om dezelfde acteurs ook op de kaft te zetten. Zij gingen akkoord, Zilverbron ging akkoord, en een fotoshoot werd geregeld. Fotografe Judith Bouten (fotoflitz.com) heeft de foto’s op een zonnige middag in Utrecht bij de Dom gemaakt. Zilverbron heeft er uiteindelijk een prachtige cover van gemaakt.  

Wat was voor jou het meest spannende moment tijdens het publicatieproces?
Uhm, er zijn best wel veel spannende momenten voorbij gekomen, maar waar ik het meest zenuwachtig voor was, was de onthulling van mijn cover. Ik had foto’s gestuurd naar Zilverbron, maar ik had geen flauw idee wat zij er van gingen maken. Het was dus een grote verrassing. Ik kon ieder moment een mailtje van hem ontvangen en vernieuwde om de haverklap mijn inbox. Ik werd helemaal gek van de zenuwen en was dolblij toen ik de cover ein-de-lijk te zien kreeg.  

Welk advies wil je meegeven aan aspirant YA-auteurs die hun werk willen laten publiceren?
Laat je niet uit het veld slaan door alle, geweldige boeken die uit het buitenland komen. Probeer ook helemaal niet iets te schrijven wat daarop lijkt, maar ga je eigen weg. Laat je vooral niet tegenhouden wanneer (grote) uitgeverijen je boek bestempelen met “past niet binnen ons fonds”! Schrijf door en zet op papier wat jij daarop wilt hebben. En misschien nog iets Probeer je boek eens uit te geven via een kleinere uitgeverij. Zij zijn minstens zo streng als de grote, maar staan - naar mijn idee - wel meer open voor Nederlands schrijftalent. Oh, en nog een paar dingetjes: Je verhaal is nooit - maar dan ook echt nooooit - helemaal af. Daar zul je mee moeten leren leven. En laat kritische proeflezers je verhaal keer op keer opnieuw lezen.

Het boek Verslaving, geschreven door Patricia Bonilla, is deze week 'Boek van de Week' op de Hebban Young Adult Portal en genomineerd voor de 'Hebban Crimezone Beste Fantasyboek van het Jaar' award. Na het plaatsen van een blog en giveaway, sluiten we deze week af met een mooi interview. Vanaf morgen is er weer een nieuw 'Boek van de Week', opnieuw met een giveaway, dus hou de portal in de gaten! 



Over de auteur

Joany de Vries

121 volgers
456 boeken
5 favoriet
Auteur


Reacties op: Patricia Bonilla: 'De mening van anderen is heel erg belangrijk'

 

Gerelateerd

Over

Patricia Bonilla

Patricia Bonilla

Patricia Bonilla (1987) schrijft wat ze droomt. De beelden in haar hoofd en muzi...

Bernice Berkleef

Bernice Berkleef

Bernice Berkleef is freelance journaliste en continu om haar heen op zoek naar d...

Cocky van Dijk

Cocky van Dijk

Cocky van dijk zit al heel haar leven met haar neus in de boeken. Dit leidde ert...

Overig