Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Vestdijk was genomineerd voor Nobelprijs

door Hebban Crew 8 reacties
De Nederlandse schrijver Simon Vestdijk was in 1965 een van de genomineerden voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Dat blijkt uit de archieven van de Zweedse Academie, die, zoals vastgelegd,vijftig jaar na dato zijn geopenbaard.

Van Simon Vestdijk (1898-1971), auteur van maar liefst 200 boeken, waaronder romans als De koperen tuin en Ivoren wachters, werd altijd al aangenomen dat hij op de shortlist voor de prestigieuze prijs stond. Geen enkele Nederlander won ooit. Van Harry Mulisch is ook lang aangenomen dat hij kansrijk was. En nog steeds prijkt elk jaar de naam van Cees Nooteboom op het lijstje met kanshebbers.

Op de kandidatenlijst van 1965 staat ook een Vlaamse naam, die van Stijn Streuvels (1871-1969). Uit België kwam tot dusver een winnaar van de prijs: in 1911 ontving de in Gent geboren dichter, toneelauteur en essayist Maurice Maeterlinck de Nobelprijs voor de Literatuur. Hugo Claus werd geruime tijd beschouwd als potentiële winnaar.

In 1965 ging de prijs naar de relatief onbekende Rus Michail Sjocholov. Dat was een omstreden besluit. Sjocholov die in 1961 lid werd van het Centraal Comité van de Communistische Partij, deed in 1965 niet al te vriendelijke uitlatingen tijdens het showproces tegen de dissidente schrijvers Andrej Sinjavski en Joeli Daniël. Hij noemde hen 'verraders'. 

Op de lijst met genomineerden stonden onder anderen wereldwijd erkende grootheden als Jorge Luis Borges, Vladimir Nabokov, Alberto Moravia, Ezra Pound, William Somerset  Maugham en Heinrich Böll.


Over de auteur

Hebban Crew

1443 volgers
50 boeken
0 favorieten


Reacties op: Vestdijk was genomineerd voor Nobelprijs

 

Gerelateerd

Over

Simon Vestdijk

Simon Vestdijk

Simon Vestdijk werkte als arts, maar wijdde zich vanaf 1932 volledig aan de literatuur. Hij publiceerde in talloze tijdschriften en was redacteur van onder meer Forum, Groot Nederland, Centauer en Pod...