Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Vijf favorieten van Karin Luiten

Vijf favorieten van Karin Luiten is het achtste deel uit een serie mini-interviews op Hebban Culinair. Bekende koks en culinaire schrijvers vertellen over hun vijf favorieten in de keuken. Culinair journalist Karin Luiten heeft een populaire anti-pakjesrubriek in dagblad Trouw, daarnaast kookt, schrijft en illustreert ze voor haar website, blog en diverse tijdschriften.

Kookboek
"Mijn persoonlijke bijbel is de Larousse Culinaire, een fijn dik Frans basiskookboek dat ik al zeker 25 jaar heb. Niet te verwarren met de Larousse Gastronomique, die is nóg dikker en veel minder praktisch. ‘Mijn’ Larousse is volgens mij nooit in het Nederlands verschenen, maar ik grijp er nog heel vaak naar. Ik heb mezelf leren koken in Franstalig Zwitserland, aan de hand van Franse kookboeken en tijdschriften, dus de Franse keuken vormt voor mij nog altijd de meest vertrouwde basis. Dit boek bevat alle mogelijke Franse klassiekers, plus uitleg over ingrediënten en bereidingswijzen en veel stap-voor-stapfoto’s."

Ingrediënt
"Eigenlijk heb ik natuurlijk niet één favoriet ingrediënt, maar wel 1001. Maar vooruit, citroenen en/of limoenen heb ik altijd in huis. Ik hou van dat frisfruitige zure. Zowel sap als rasp gooi ik te pas en te onpas overal doorheen voor een oppepper. Sap meer door gerechten (soepen, stoofschotels, ragouts, Aziatisch spul) en dressings, rasp vaker door gebak en toetjes. Sinaasappelrasp idem dito, daar fleurt een saai koekje meteen van op."

Kookgereedschap
"In de loop der jaren verzamelt een mens van alles aan spullen, daar waar je vroeger gewoon manmoedig aanhanneste met alleen maar drie aardappelschilmesjes. Maar al kokende merk je hoe fijn écht goed gereedschap is. Waar ik zo’n beetje elke dag weer gelukkig van word is mijn fijne Microplane-rasp. De rasp der raspen die vooral ideaal is voor citrusschil (zie ook hierboven). Zonder dat het enige moeite kost, daalt de rasp als een zuchtje neer waar je het wilt hebben, zonder dat je het bittere wit meeneemt. En even wapperen onder de kraan en hij is weer schoon. Ik had er ooit één met elegant plexiglazen omhulsel, maar die heeft een of andere onverlaat tijdens een van mijn kookworkshops doormidden weten te duwen, dus sindsdien zweer ik bij de geheel metalen uitvoering."

Tv-kok
"Je ziet haar helaas nooit meer op tv, maar Delia Smith vond en vind ik fantastisch. Ooit was zij dé kookgodin van Engeland, later verdrongen door jonger spul als Nigella Lawson en Jamie Oliver, maar in basiskooktechnieken is ze echt ongeëvenaard. Al kreeg ze wel een keer heel Engeland op de kast toen ze op tv voordeed hoe je een ei kookt. Ze schrijft haar recepten altijd heel uitgebreid op, zodat er niets kan mislukken. Daar heb ik zo veel van geleerd. Ook ik probeer in mijn recepten altijd veel extra tips te geven, juist voor minder ervaren koks maken die kleine weetjes vaak nét het verschil. Al probeer ik de recepttekst zelf juist altijd kort te houden, met de tips apart, dan ziet het er zo behapbaar mogelijk uit."

Gasten aan tafel
"Om de haverklap moet ik recepten testen, voor de krant, of, zoals op dit moment weer, voor een nieuw kookboek. En dan ben ik heel blij met een heel assortiment proefkonijnen. Vrienden, buren en familie die ik kan opporren om te komen proeven. Vaak zijn het gekke maaltijden, met gerechten die helemaal niet bij elkaar passen, maar die nu eenmaal bovenaan mijn To Do-lijstje staan. Ik heb graag kritische tafelgasten. Ze moeten verplicht onderbouwd commentaar geven, met alleen ‘lekker’ kan ik zo weinig. Aan de hand van de reacties weet ik of ik op het goede spoor zit, of nog dingen aan moet passen."Over de auteur

Natascha van der Stelt

471 volgers
942 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: Vijf favorieten van Karin Luiten

 

Gerelateerd

Over

Karin Luiten

Karin Luiten

Culinair journalist en bestsellerauteur Karin Luiten (alias Koken met Karin) pub...