Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Vintage Vrijdag: Culinair paspoort

Welke oude kookboeken staan er bij jou in de kast? Zowel Marlene Bijlsma als Sia Vogel hebben een kast vol oude kookboeken. Hieruit kiezen ze iedere Vintage Vrijdag een uniek exemplaar en schrijven er een column over. Natuurlijk delen ze ook een recept uit het culinaire juweeltje. Deze week schrijft Sia over Culinair Paspoort.

Internationaal koken in 1970. Culinair paspoort, een kookboek uit 1970. Een oorspronkelijk Nederlandstalig boek. Een heerlijk overzicht van recepten uit maar liefst 17 landen of gebieden zoals Het Midden Oosten. Alle recepten zijn geschreven in het land van herkomst, maar zijn wel opnieuw uitgetest of ze in de Nederlandse keuken uit te voeren waren met hier te verkrijgen ingrediënten. Met bijdragen van Hugh Jans (die op 6 juli 1999 op 85-jarige leeftijd is overleden). Het is alleen nog als 2e hands te verkrijgen.

Elk deel is voorzien van een inleiding over het land en de belangrijkste eetgewoonten. De recepten hebben allen hun oorspronkelijke naam behouden en zijn daarnaast voorzien van de Nederlandse naam. De inhoudsopgave bestaat uit de opsomming van de vertegenwoordigde landen en een omrekentabel voor ovenstanden, verklaring keukentermen, noteer uw eigen recepten, alfabetische inhoudsopgave, inhoudsopgave op soort gerecht. Vooral die laatste twee zijn erg bruikbaar in zo’n soort landenboek.

Wat kom je er zoal in tegen? Mooie informatie per land dus. Bijvoorbeeld dat iedereen eigenlijk het Zweedse woord Smörgåsbord zou moeten kennen. “De bekendste culinaire bijdrage van Zweden aan de internationale keuken”. Een koud buffet eeuwen geleden ontstaan toen het gewoon was dat iedereen op een feest een schotel meebracht. Of bijvoorbeeld in het stuk over Frankrijk: “de vis die men in Normandië stooft met cider en uien, zal men u in het zuiden voorzetten met een knoflooksaus”. Of dat Engeland “ongetwijfeld het meest bekend is om zijn ontbijt, gebakken eieren met spek, worstjes of gerookte vis, meestal haring”. Leuke informatie, maar nu we Jamie Oliver, Nigella Lawson en Gordon Ramsay kennen wel een beetje achterhaald.

Per land zijn de beroemdste gerechten opgenomen zoals voor Frankrijk soufflé au Grand Marnier, voor Zwitserland fondue maar ook emincé de veau et Rösti, de Oostenrijkse sachertorte en in het Midden-Oosten tabboule (groentesalade).

Een recept wat ik maakte.
Welsh rarebit (kaasbroodje uit Wales)
Bereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 5 minuten
Aantal personen: 4
30 g boter (2 eetlepels),
170 g geraspte kaas (Cheddar),
zout,
snuif cayennepeper,
1 eetlepel aangemaakte mosterd (
blijkt na opzoeken gewoon mosterd te zijn),  
¾ - 1¼ dl donker bier of melk (5 -8 eetlepels),
4 sneden geroosterd brood.

Smelt de boter, roer de kaas erdoor en voeg kruiden en bier of melk toe. Houd het op laag vuur, voortdurend roerend, totdat de kaas begint te smelten. Schep het mengsel over het beboterde geroosterd brood en laat er onder de grill vlug een bruin kostje op komen. Dien het direct warm op. Dit gerecht wordt volgens de traditie in Wales aan het eind van een maaltijd opgediend. Het kan echter ook als snack of als voorgerecht worden gegeven.

Ik heb het met bier gemaakt. Je moet er snel voor zijn en heel goed opletten, maar het is erg lekker. Een heel leuk kookboek om in de kast te hebben staan. Met veel bekende gerechten, maar toch ook veel boeiende recepten die je niet zo snel ergens anders zal tegenkomen denk ik. Janssons frestelse (janson’s verleiding) is zo’n apart recept waarbij aardappelen in luciferstokjesvorm in laagjes in de oven worden gebakken samen met uien, ansjovisfilets, peper, boter en veel room. Misschien ook maar eens proberen binnenkort. Toen dit boek in mijn kast verscheen at ik nog geen vis, nu wel.
(De vertegenwoordigde landen: Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Groot-Brittannië en Ierland, Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Italië, Griekenland, Het Midden Oosten, Zuid Afrika).      Over de auteur

Sia Vogel

6 volgers
108 boeken
0 favorieten


Reacties op: Vintage Vrijdag: Culinair paspoort

 

Gesponsorde boeken